Γιατί οι καθολικοί γιόρτασαν χτες το Πάσχα
Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουμε σε διαφορετικές ημερομηνίες
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 1/4/2024 | 00:03
Το Καθολικό Πάσχα 2024 γιορτάστηκε χτες, την Κυριακή 31 Μαρτίου. Η ημερομηνία του Πάσχα των Καθολικών καθορίζεται από την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία. Η ισημερία πέφτει στις 20 Μαρτίου 2024, επομένως η πρώτη πανσέληνος που ακολουθεί είναι στις 29 Μαρτίου.
Ο λόγος για τη διαφορά στην ημερομηνία του Πάσχα μεταξύ της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας έγκειται στην υιοθέτηση διαφορετικών ημερολογίων και μεθόδων υπολογισμού της ημερομηνίας για το Πάσχα.
Η Καθολική Εκκλησία ακολουθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο, που εισήχθη από τον Πάπα Γρηγόριο XIII το 1582 για να μεταρρυθμίσει το παλαιότερο Ιουλιανό ημερολόγιο. Το Γρηγοριανό ημερολόγιο αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το ηλιακό έτος και οι ημερομηνίες του είναι ευθυγραμμισμένες με τις εποχές. Σύμφωνα με τους κανόνες που όρισε η Σύνοδος της Νίκαιας το 325 μ.Χ., το Πάσχα πέφτει την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία (αρχή της άνοιξης). Αυτό το σύστημα διασφαλίζει ότι το Πάσχα πέφτει πάντα μεταξύ 22 Μαρτίου και 25 Απριλίου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Από την άλλη πλευρά, η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο είναι παλαιότερο και λιγότερο ακριβές από το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Ως αποτέλεσμα, η ημερομηνία του Πάσχα στην Ορθόδοξη Εκκλησία τείνει να διαφέρει από το Πάσχα της Καθολικής Εκκλησίας. Ενώ και οι δύο εκκλησίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του Πάσχα (με βάση την εαρινή ισημερία και την πανσέληνο), η διαφορά στα ημερολόγια προκαλεί ασυμφωνία.
Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται τα δίσεκτα έτη στο Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο, γεγονός που μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στη διαφορά στην ημερομηνία του Πάσχα μεταξύ των δύο παραδόσεων.