Πότε φτιάχτηκε ο πρώτος υπολογιστής και τι μπορούσε να κάνει
Όχι πολλά πάντως
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 3/4/2024 | 00:00
Στα χρονικά της ιστορίας, μια εφεύρεση ξεχωρίζει ως ο προάγγελος μιας ψηφιακής επανάστασης - o ηλεκτρονικός υπολογιστής
Η γένεση των υπολογιστών ξεκινά από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι οραματιστές τόλμησαν να φανταστούν μια μηχανή ικανή να εκτελεί περίπλοκους υπολογισμούς με πρωτοφανή ταχύτητα και ακρίβεια.
Η διάκριση της δημιουργίας του πρώτου προγραμματιζόμενου μηχανικού υπολογιστή αποδίδεται συχνά στον Τσαρλς Μπάμπατζ, έναν Άγγλο μαθηματικό και εφευρέτη του οποίου τα οραματικά σχέδια έθεσαν τις βάσεις για τις μελλοντικές γενιές υπολογιστικών μηχανών. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Τσαρλς Μπάμπατζ συνέλαβε δύο πρωτοποριακές συσκευές - τη μηχανή διαφοράς και την αναλυτική μηχανή - η καθεμία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στις υπολογιστικές ικανότητες.
Το κορυφαίο επίτευγμα του Μπάμπατζ, η Analytical Engine, ήταν για να το πούμε απλά, ένα μηχανικό θαύμα, ικανό να εκτελεί περίπλοκες οδηγίες μέσω μιας σειράς γραναζιών, μοχλών και μηχανικών εξαρτημάτων.
Αν και το όραμα του Μπάμπατζ δεν υλοποιήθηκε ποτέ πλήρως κατά τη διάρκεια της ζωής του λόγω τεχνολογικών περιορισμών και έλλειψη χρηματοδότησης, οι εννοιολογικές συνεισφορές του έθεσαν τα θεμέλια και πολλοί μηχανικοί προσπάθησαν να εξερευνήσουν τις αναξιοποίητες δυνατότητες των υπολογιστικών μηχανημάτων. Σιγά σιγά λοιπόν, φτάνουμε στη ψηφιακή εποχή!
Ωστόσο, μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα ο κόσμος έγινε μάρτυρας της υλοποίησης του ονείρου του Μπάμπατζ με τη μορφή ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μεταξύ των αξιοσημείωτων πρωτοπόρων αυτής της εποχής ήταν ο Άλαν Τούρινγκ, ένας Βρετανός μαθηματικός του οποίου οι γνώσεις έφεραν επανάσταση στον τομέα των υπολογιστών και η δουλειά του έθεσε τις θεωρητικές βάσεις για τους σύγχρονους υπολογιστές, εισάγοντας την έννοια μιας προγραμματιζόμενης συσκευής ικανής να εκτελεί οποιονδήποτε αλγόριθμο.
Οι πρωτοποριακές συνεισφορές του, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού της Μηχανής Τούρινγκ και του καθοριστικού του ρόλου στο σπάσιμο του κώδικα Enigma κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ώθησαν το πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών σε αχαρτογράφητη περιοχή.
Αποκορύφωμα δεκαετιών καινοτομίας και επιστημονικής έρευνας, οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές εμφανίστηκαν τα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή υπολογιστών που θα άλλαζε για πάντα την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας.
Ο πρώτος ψηφιακός υπολογιστής
Το ENIAC ήταν μια τεράστια μηχανή, που καταλάμβανε έναν χώρο περίπου 1.800 τετραγωνικών ποδιών και ζύγιζε περίπου 30 τόνους. Αποτελούνταν από περίπου 17.468 σωλήνες κενού, 7.200 κρυσταλλικές διόδους, 1.500 ρελέ, 70.000 αντιστάσεις και 10.000 πυκνωτές, καθιστώντας το μια από τις πιο πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές της εποχής του.