Λευκός Οίκος: «Μπαϊντενόπουλος» δήλωσε και πάλι ο Αμερικανός πρόεδρος
Οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο αλληλοσεβασμός και η κοινή πίστη των δύο χωρών στο ανώτατο ιδανικό της Δημοκρατίας μνημονεύτηκαν εμφατικά από τον Τζο Μπάιντεν
Δημοσίευση 5/4/2024 | 09:10
Παρουσία γνωστών Ελληνοαμερικανών και φίλων της Ελλάδας από τον πολιτικό, επιχειρηματικό αλλά και καλλιτεχνικό χώρο, πραγματοποιήθηκε, η καθιερωμένη δεξίωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, οι ισχυροί δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο αλληλοσεβασμός και η κοινή πίστη των δύο χωρών στο ανώτατο ιδανικό της Δημοκρατίας, μνημονεύτηκαν εμφατικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οικοδεσπότη στην γιορτή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποδέχθηκε τους ομογενείς προσκεκλημένους του σε ένα εγκάρδιο κλίμα και με μία ζεστή ομιλία, στη διάρκεια της οποίας δεν παρέλειψε να θυμίσει για μια ακόμα φορά πως οι στενοί δεσμοί του με την Ελλάδα του χάρισαν το «ελληνικό» του επώνυμο, «Μπαϊντενόπουλος».
Happening Now: President Biden hosts a reception celebrating Greek Independence Day. https://t.co/WkKuAUgDqV
— The White House (@WhiteHouse) April 4, 2024
Αφού αναζήτησε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους τον Ελληνοαμερικανό πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργο Τσούνη και την αντικυβερνήτη της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη και αφού αστειεύτηκε για μια ακόμα φορά για την ηλικία του, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας ως Γερουσιαστή για λογαριασμό του Ντέλαγουερ και τη συμβολή της ομογένειας στην ανάδειξή του. «Δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό των ψήφων, αλλά νομίζω πως άλοι οι Ελληνοαμερικανοί του Ντέλαγουερ με ψήφισαν. Γι’ αυτό απέκτησα το ελληνικό προσωνύμιο για το οποίο είμαι περήφανος «Μπαϊντενόπουλος».
Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου:
«Καλώς ήρθατε στον Λευκό Οίκο, αυτό είναι το σπίτι σας, και είστε ένα από τους λόγους που εγώ είμαι εδώ και που αυτός ο Οίκος είναι εδώ. Σήμερα γιορτάζουμε τα 203 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. 203 χρόνια. Γιορτάζουμε τους δεσμούς, και τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα εδώ είμαστε περήφανοι Ελληνοαμερικανοί από το χώρο των επιστημών, της δημοσιογραφίας, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι από το χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Ανθρωποι από όλη τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελένη που είναι εδώ και είναι υπέροχη φίλη όλα αυτά τα χρόνια όπως και ο Τζορτζ Τσούνης. Εδώ είναι και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ που κάθεται εδώ μπροστά και είναι επίσης Ελληνοαμερικανός.
Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι είστε ο λόγος που είμαι εδώ. Και σ’ αυτό εδώ το κοινό υπάρχουν φίλοι μια ζωής.
Πολλές από τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσα είναι οι αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν επίσης οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι μας. Όπως το να φέρεσαι σε όλους με αξιοπρέπεια. Ο πατέρας μου συνήθιζε να λέει, Τζόι, η ζωή είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ένα μισθό. Είναι αξιοπρέπεια, είναι σεβασμός, είναι να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια και να του λες, όλα θα πάνε καλά. Να φέρεσαι σε κάθε έναν με αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από το ποιος είναι. Να μην ξεχνάς ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δουλεύεις και πόσο ονειρεύεσαι να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες.
Και η υπερηφάνεια. Αυτή η υπερηφάνεια που έχουμε κοινή για την κοινή μας χώρα. Αυτήν γιορτάζομε σήμερα. Η σημερινή ημέρα είναι για τη φιλία. Ο Αριστοτέλης έλεγε o φίλος είναι μία κοινή ψυχή μοιρασμένη σε δύο σώματα. Και αυτό είμαστε. Φίλοι. Για μένα αυτό αντικατοπτρίζει τη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι η ψυχή είναι η ζωή, η αναπνοή, η ουσία του ποιοι είμαστε. Η Αμερική είναι η μόνη χώρα πάνω στη γη που χτίστηκε πάνω σ’ αυτή την ιδέα. Δεν βασιζόμαστε στην γεωγραφία, βασιζόμαστε σ’ αυτή την ιδέα.
Ολοι δικαιούμαστε να μας συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια, με εντιμότητα και με σεβασμό σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και η δημοκρατία είναι το όχημα που μπορεί να κάνει όλα αυτά να συμβούν. Και όλοι ξέρουμε πού γεννήθηκε αυτή η ιδέα, πού γεννήθηκε η δημοκρατία. Μερικοί από τους μεγαλύτερους στοχαστές σ’ αυτή τη γη συνέλαβαν αυτή την ιδέα, «εμείς οι άνθρωποι». Δήμος και Δημοκρατία. Κατά την άποψή μου αυτό είναι το πολυτιμότερο δώρο που η Ελλάδα χάρισε στον κόσμο.
Οι πατέρες του αμερικανικού έθνους μελέτησαν τους αρχαίους Ελληνες στοχαστές, η επανάστασή μας του 1776 άντλησε έμπνευση από αυτούς. 45 χρόνια αργότερα οι Ελληνες πατριώτες πάλεψαν για τη δική τους ανεξαρτησία. Γι’ αυτό η επέτειος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι μια ιδιαίτερη μέρα και για την Αμερική. Οι χώρες μας συνδέονται. Μοιραζόμαστε αξίες, μοιραζόμαστε έμπνευση, μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι «όλα είναι δυνατά».
Μιλούσα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και με ρώτησε «μπορείς να δώσεις έναν ορισμό της Αμερικής;». Και του είπα το ίδιο που θα του έλεγα αν μου ζητούσε να ορίσω τι είναι Ελλάδα. Και του απάντησα με μία λέξη και το εννοώ ειλικρινά. «Δυνατότητες».
Πιστεύουμε ότι όλα είναι δυνατά, αν εμείς ο λαός, ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το κοινό καλό. Οι δεσμοί ανάμεσά μας έχουν ρίζες στην ιστορία. Μα είναι ακόμα πιο ζωντανοί σήμερα, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα. Σήμερα κρατάμε αυτούς τους δεσμούς ζωντανούς. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ. Δεν αρκεί να κληρονομήσουμε τη Δημοκρατία. Πρέπει να γίνουμε οι υπερασπιστές της.
Πρέπει κάθε γενιά να κάνει πρωταθλητισμό. Εμείς πρέπει να κάνουμε πρωταθλητισμό. Και αυτό είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ.
Γι’ αυτό σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε την ελευθερία, σας ευχαριστώ για την δέσμευσή σας που κάνει πραγματικότητα στην εποχή μας τα ιδανικά που όλα αυτά τα χρόνια ενώνουν τις δυο χώρες μας Και είθε οι δυο χώρες μας να ζουν δημοκρατικά.
Γι’ αυτό φίλοι μου, ευτυχισμένη επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και καλώς ήρθατε στο σπίτι σας!»
Νωρίτερα τον λόγο είχε πάρει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος που μίλησε για τις κοινές καταβολές και τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες Ελλάδα και ΗΠΑ.
Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του
«Κύριε πρόεδρε, για μια ακόμα φορά τιμάτε τους Ελληνοαμερικανούς, τους ανθρώπους της Αμερικής με αυτόν τον τόσο ξεχωριστό τρόπο. με τον ετήσιο εορτασμό της γιορτής της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, εδώ στον Λευκό Οίκο. Όπως πάντα μένουμε ταπεινοί μπροστά στο κύρος αυτού του εορτασμού και εκ μέρους όλων σας ευχαριστούμε για τη συνέχιση αυτής της υπέροχης παράδοσης που αναγνωρίζει τις ελληνικές ρίζες της Δημοκρατίας.
Σε αυτά τα δημοκρατικά ιδανικά που δυστυχώς μειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο είμαστε εδώ για να δηλώσουμε και να θυμηθούμε εκείνους που η αφοσίωσή τους στους σκοπούς της ελευθερίας και της δημοκρατίας τους κόστισε το πιο ακριβό τίμημα όλων, τις ζωές τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι αθάνατοι ήρωες του 1821 που όπως και εκείνοι του 1776 και όλοι εκείνοι από κάθε γενιά που είναι πρόθυμοι να κάνουν μια τόσο δαπανηρή θυσία στο βωμό της ελευθερίας, τους λέμε «αιωνία η μνήμη» σε όλους τους γενναίους πολεμιστές για ειρήνη και δικαιοσύνη.
Κύριε πρόεδρε, έχετε υπάρξει για πολύ καιρό ένας στενός και έμπιστος φίλος της ελληνοαμερικανικής οικογένειας και από τους πιο παλιούς από τα πρώτα χρόνια στο Γουίλμινγκτον. Αλλά είστε πολύ περισσότερο από ένας αγαπημένος μας φίλος. Ως πρόεδρος έχετε οδηγήσει τον κόσμο στην ειρήνη και την κυριαρχία των λαών και συνεχίζετε να είστε ο κορυφαίος συνήγορος των Ουκρανών αδερφών μας. Των ανθρώπων που δύο χρόνια τώρα μάχονται για τη ζωή τους ενάντια στην άδικη και απάνθρωπη εισβολή Συνεχίζετε να τους στηρίζετε και για την αδιάκοπη και αμετακίνητη στήριξή σας σάς είμαστε ευγνώμονες.
Επίσης, ως παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, της οποίας ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σας υπολογίζει ως έναν αληθινό φίλο – έχουμε έναν λόγο για ακόμη περισσότερη ευγνωμοσύνη. Σας ευχαριστούμε για την ισχυρή υποστήριξή σας στην πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μια αποστολή αγάπης, ειρήνης και ελπίδας που χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ.
Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστούμε για την αφοσίωσή σας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είμαστε στο πλευρό σας όπως εσείς είστε στο πλευρό μας
Ζήτω η Αμερική, ζήτω το ελληνικό έθνος.»