LIVE
Η ολική έκλειψη Ηλίου από τη NASA: Φρενίτιδα στους επιστήμονες
Θα είναι ορατή κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Δημοσίευση 8/4/2024 | 18:17
Ζωντανά θα μεταδίδει η NASA την ολική έκλειψη Ηλίου, με εκατομμύρια ανθρώπους να μπορούν να την παρακολουθήσουν, ενώ επικρατεί φρενίτιδα στους επιστήμονες, για τις ανακαλύψεις που μπορεί να κάνουν αλλά και στους Αμερικανούς πολίτες που ανυπομονούν να παρατηρήσουν το φαινόμενο.
Η έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή κυρίως σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, ενώ τελευταία φορά έγινε το 2017 και η επόμενη αναμένεται το 2026. Φέτος, αναμένεται να καλύψει μεγαλύτερη διαδρομή, δηλαδή θα είναι ορατή σε πιο πολλά σημεία.
Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη. Η NASA έχει προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη της έκλειψης από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.
Ομάδες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων, αστροφωτογράφοι και κυνηγοί εκλείψεων από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν άλλοι στις ΗΠΑ και άλλοι στο Μεξικό, για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο.
Η εικόνα από τη NASA:
Γιατί είναι σημαντική
Το sciencealert.com αναφέρει πως όταν η Σελήνη περάσει ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο και τον μπλοκάρει, το εξωτερικό άκρο της ατμόσφαιρας του Ήλιου, ή κορώνα, θα είναι ορατή με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
Οι ηλιακές εκλάμψεις, ξαφνικές εκρήξεις ενέργειας που απελευθερώνουν ακτινοβολία στο διάστημα, λαμβάνουν χώρα στο στέμμα, όπως και οι ηλιακές προεξοχές, τεράστιοι σχηματισμοί πλάσματος που συμβαίνουν πάνω από τη φωτόσφαιρα του Ήλιου.
Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, το κατώτερο τμήμα του στέμματος – όπου λαμβάνει χώρα μεγάλη από αυτή τη δραστηριότητα – είναι καλύτερα ορατό, γεγονός που διευκολύνει τη μελέτη του, εξήγησε η Σάνον Σμολ, διευθύντρια του Πλανηταρίου Abrams στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Επίσης, η ολική έκλειψη θα δώσει την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν τις αλλαγές σε ένα τμήμα της ανώτερης ατμόσφαιρας της Γης, γνωστό ως ιονόσφαιρα, το οποίο είναι σημαντικό καθώς επηρεάζει τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία και την πλοήγηση.
«Οι διαταραχές σε αυτό το στρώμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα GPS και τις επικοινωνίες», εξήγησε η Κέλι Κόρεκ, υπεύθυνη του προγράμματος της έκλειψης στη NASA.
Η ιονόσφαιρα επηρεάζεται από τον Ήλιο, ο οποίος φορτίζει ηλεκτρικά τα σωματίδια εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η NASA θα εκτοξεύσει τρεις πυραύλους πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την έκλειψη προκειμένου να μετρήσουν αυτές τις αλλαγές.