Ο «Δολοφόνος των Αυτόματων Πωλητών» που δεν έπιασε ποτέ η αστυνομία
Σκότωσε 12 ανυποψίαστα θύματα στην Ιαπωνία στα μέσα της δεκαετίας του ’80
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 12/4/2024 | 00:51
Η αγάπη της Ιαπωνίας με τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης είναι ευρέως αναγνωρισμένη. Υπάρχουν πέντε εκατομμύρια μηχανήματα αυτόματης πώλησης σε όλη τη χώρα, με μέσο όρο ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης ανά 23 άτομα.
Μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 1985 στη Χιροσίμα, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης από paraquat και άλλοι 35 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Όταν οι αρχές εξέτασαν τις συνθήκες γύρω από αυτές τις δηλητηριάσεις, διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από τα θύματα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είχαν πρόσφατα καταναλώσει το ποτό Oronamin C.
Περίπου την ίδια περίοδο, η εταιρεία πίσω από το Oronamin C είχε ξεκινήσει μια εκστρατεία μάρκετινγκ που προσέφερε δωρεάν μπουκάλια ποτού από μηχανήματα αυτόματης πώλησης κάθε φορά που κάποιος έκανε μια oποιαδήποτε άλλη αγορά.
Kαι αρκετές φορές οι άνθρωποι άφηναν το ποτό Oronamin C πάνω από το μηχάνημα αυτόματης πώλησης για να το πάρει κάποιος άλλος, αν δεν το ήθελαν οι ίδιοι.
Σύντομα η αστυνομία συνδύασε τα γεγονότα και διαπίστωσε ότι κάποιος είχε ρίξει σε αυτά τα ποτά Oronamin C με paraquat και τα αφηνε ξανά στο μηχάνημα αυτόματης πώλησης. Το πώς το έκανε, είναι μυστήριο. Πιθανότατα, όπως είπαν οι αστυνομικοί, τα θύματα δεν πρόσεξαν πως τα μπουκάλια είχαν ήδη ανοιχτεί και ξανακλειστεί.
Τα πάντα σχετικά με τις αυτόματες δολοφονίες υποδηλώνουν ότι αυτός ο δολοφόνος διέφερε από τον μέσο κατά συρροή δολοφόνο με αξιοσημείωτους τρόπους και εντάχθηκε στις τάξεις των "πιο σαδιστών" σε άλλους.
Πρώτα απ 'όλα, ο μόνος "τύπος" που στόχευε αυτός ο δολοφόνος ήταν όποια φτωχή ψυχή γλίστρησε μερικά γιεν σε μια μηχανή αναψυκτικού. Δεύτερον, σε αντίθεση με την πλειονότητα των κατά συρροή δολοφόνων εκεί έξω, δεν δολοφόνησε τα θύματά του πρόσωπο με πρόσωπο. Χρησιμοποίησε δηλητήριο.
Ήταν σχεδόν αδύνατο για την αστυνομία να εντοπίσει τον υπεύθυνο, καθώς ήταν δύσκολο να εντοπιστεί από πού είχε πάρει αρχικά το ποτό ένα άτομο. Τα περισσότερα από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης βρίσκονταν σε ήσυχους πίσω δρόμους χωρίς κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Παρόλο που συνολικά περίπου 40 ήταν οι άτυχοι άνθρωποι που κατανάλωσαν τα δηλητηριασμένα ποτά, μόνο 12 πέθαναν, γιατί το Paraquat δεν δρα ακαριαία. Το δηλητήριο, σύμφωνα με τη Διεθνή Βιβλιοθήκη ClinMed, φιλτράρεται μέσω των νεφρών, γεγονός που καταστρέφει γρήγορα την ιδιότητα αφαίρεσής του από το σύστημα. Έπειτα, μπορεί να προκληθεί η διακοπή λειτουργίας των οργάνων ένα προς ένα, ωστόσο η αιτία θανάτου προκύπτει από τους πνεύμονες, οι οποίοι γεμίζουν με υγρό.
Το άτομο που πραγματοποίησε τις δηλητηριάσεις δεν βρέθηκε ποτέ. Ο Hirkoaki Iwao, καθηγητής εγκληματικής κοινωνιολογίας στο Τόκιο, είχε πει: «Δεν είναι ασυνήθιστο για τους Ιάπωνες που ζουν κάτω από τεράστια πίεση, τόσο στη δουλειά όσο και σε υπερπληθυσμένες κοινότητες, να ξεσπούν στους άλλους ακόμα και με το χειρότερο τρόπο», υπονοώντας ότι τα εγκλήματα ήταν διέξοδος ανακούφισης για τον εγκληματία.