Λονδίνο: Επισκέπτες σε πάρκο προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια
Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
Δημοσίευση 16/4/2024 | 13:14
Επισκέπτες που βρέθηκαν στο Ρίτσμοντ Παρκ του Λονδίνου αυτό το Σαββατοκύριακο προσπάθησαν να αφαιρέσουν με βίαιο τρόπο τα κέρατα από αρσενικά ελάφια. Η καταγγελία έγινε στην αστυνομία βασιλικών πάρκων από αυτόπτες μάρτυρες και συνοδεύεται από σχετικό βίντεο. Μετά το απαράδεκτο γεγονός η αστυνομία εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα αρσενικά ελάφια στο τεράστιο και καταπράσινο πάρκο του δυτικού Λονδίνου πλησιάζουν τους επισκέπτες που προσπαθούν να τα φωτογραφίσουν. Όμως, κάποιοι εξ αυτών δεν αρκούνται στις selfies με τα πανέμορφα ζώα. Όπως κατήγγειλαν στην αστυνομία αυτόπτες μάρτυρες είδαν αυτό το Σαββατοκύριακο επισκέπτες να τραβούν με δύναμη τα κέρατα από τα αρσενικά ελάφια για να τα πάρουν μαζί τους. Η πράξη αυτή, εκτός του ό,τι είναι οδυνηρή για τα άτυχα ζώα αποτελεί και ποινικό αδίκημα, αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα η αστυνομία βασιλικών πάρκων (υπάγεται στην Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου).
«Έχουμε λάβει καταγγελίες για ανησυχητική συμπεριφορά στο Ρίτσμοντ Παρκ αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν επισκέπτες του πάρκου παρατηρήθηκε πως πλησιάζουν τα ελάφια και προσπαθούν να αφαιρέσουν τα κέρατά τους. Βιντεοληπτικό υλικό αυτών των περιστατικών βρίσκεται στην κατοχή μας. Τα ελάφια "ρίχνουν" τα κέρατά τους κάθε χρόνο και βγάζουν καινούργια. Όμως, αντί να επιτρέπουν στα παλιά κέρατα να πέφτουν με φυσικό τρόπο, μερικοί άνθρωποι τα πιάνουν και προσπαθούν με δύναμη να τα αφαιρέσουν, πράξη που είναι οδυνηρή για τα ζώα και αποτελεί, επίσης, ποινικό αδίκημα», αναφέρει σε ανάρτηση στο X η αστυνομία βασιλικών πάρκων.
Το Ρίτσμοντ Παρκ ίδρυσε τον 17ο αιώνα ο βασιλιάς Κάρολος Α'
Στο πάρκο του δυτικού Λονδίνου ζουν κοπάδια άγριων κόκκινων και καφέ ελαφιών από το 1637. Στο πάρκο υπάρχουν αρσενικά ελάφια, των οποίων τα κέρατα ζυγίζουν μέχρι και 160 κιλά ενώ τρέχουν με ταχύτητα 50 χιλιόμετρα την ώρα. Αν ένα αρσενικό ελάφι πέσει πάνω σε επισκέπτη του πάρκου θα είναι σαν να τον έχει χτυπήσει μηχανή που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Σύμφωνα με τον οργανισμό «The Royal Parks» στο Ρίτσμοντ Παρκ ζουν περίπου 300 κόκκινα και 300 καφέ ελάφια ενώ οι υπεύθυνοι του πάρκου προειδοποιούν τους 5.000.000 εκατ. επισκέπτες ετησίως να κρατούν αποστάσεις από τα συμπαθή ζώα, ειδικότερα την περίοδο μεταξύ Μαΐου - Ιουλίου.
Όλα τα αρσενικά ελάφια έχουν κέρατα που αρχίζουν να μεγαλώνουν την άνοιξη και πέφτουν κάθε χρόνο, συνήθως, στις αρχές του φθινοπώρου. Οι υπεύθυνοι του πάρκου ενημερώνουν τους επισκέπτες να κρατούν απόσταση 50 μέτρων από ένα ελάφι και 100 μέτρων από ένα «ενεργό» αρσενικό ελάφι. Το 2021 επιβλήθηκε πρόστιμο 600 λιρών (703 ευρώ) σε επισκέπτη, όταν το σκυλί του, ένα ιρλανδικό σέττερ, σκότωσε ελάφι του πάρκου, μετά από μια παρατεταμένη μάχη μεταξύ των δύο ζώων.
Το πάρκο του Ρίτσμοντ είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της βρετανικής πρωτεύουσας. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τον βασιλιά Κάρολο τον Α' για το κυνήγι ελαφιών. Έχει έκταση περίπου 10.000 τ.χλμ. και εκτός από τα κοπάδια ελαφιών, που κυκλοφορούν ελεύθερα εντός του πάρκου, διαθέτει εντυπωσιακούς κήπους με σπάνια λουλούδια, δέντρα και θάμνους. Στο πάρκο ζουν, επίσης, σκίουροι, "σήμα κατατεθέν" όλων των πάρκων της βρετανικής πρωτεύουσας, βάτραχοι και πολλά είδη άγριων πουλιών.