Κάντε κάτι απλό. Κοιτάξτε στο συρτάρι με τις κάλτσες σας και δείτε πόσα ζευγάρια είναι μονά. Βάλατε και τις δυο στο πλυντήριο, αλλά μόνο η μια βγήκε. Μήπως το πλυντήριο τρέφεται με κάλτσες; Προσπαθώντας να το καταλάβετε μπορεί να τα παίξετε.
Μπορεί να κρατήστε και τη μονή κάλτσα, μήπως παρ’ ελπίδα εμφανιστεί κάποια στιγμή και η άλλη. Και να ξέρετε ότι σε όλο αυτό δεν είστε μόνοι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο χάνει 15 κάλτσες, δηλαδή 1.254 κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Που πάνε όλες αυτές οι χαμένες κάλτσες; μήπως όντως τις τρώει ή τις τηλεμεταφέρει το πλυντήριο; Ή μήπως της διαλύει;
O ψυχολόγος Simon Moore και ο ειδικός σε θέματα στατιστικής Geoff Ellis κατέληξαν, μετά από πληθώρα ερευνών, στο συμπέρασμα ότι ορισμένες κάλτσες χάνονται πριν φτάσουν στο πλυντήριο: πέφτουν πίσω από καλοριφέρ ή κάτω από έπιπλα χωρίς κανείς να το καταλάβει.
Εδώ εμφανίζονται και διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι η οπτική επίγνωση ή οι ευρετικές μέθοδοι, «νοητικές συντομεύσεις που χρησιμοποιούμε για την επίλυση προβλημάτων, εξοικονομώντας χρόνο και προσπάθεια».
Δηλαδή ότι όταν χάνουμε κάτι τείνουμε να το ψάχνουμε στο πιο πιθανό μέρος και αν δεν το βρούμε, το θεωρούμε αυτομάτως χαμμένο. Εδώ στην εξίσωση μπαίνουν και οι πιο δύσκολες δουλειές του σπιτιού και η προσοχή που τους δίνουμε, που συνήθως είναι μικρή ή μηδαμινή.
Οι επιστήμονες λοιπόν έφτιαξαν έναν μαθηματικό τύπο που βρίσκει πόσες κάλτσες χάνουμε ανάλογα με ορισμένους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κύκλων του πλυντηρίου που εκτελούμε την εβδομάδα, ο αριθμός των ατόμων που ζουν μαζί κάτω από την ίδια στέγη και η πολυπλοκότητα των πλύσεων, δηλαδή αν διαχωρίζουμε τα λευκά ρούχα από τα χρωματιστά κ.λπ.
Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Whirlpool Institute of Science επιβεβαίωσε αυτό που πάντα υποπτευόμασταν: τα πλυντήρια ρούχων καταπίνουν τις κάλτσες.
Όπως λέει η εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών, οι κάλτσες είναι σε είδος λήθαργου, στο χώρο μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού περιβλήματος των πλυντηρίων ρούχων άνω φόρτωσης ή κάτω από το λάστιχο στην περίπτωση των πλυντηρίων εμπρόσθιας φόρτωσης. Όλα αυτά τα μέρη είναι εκτός οπτικού πεδίου και έτσι οδηγούν στο μυστήριο της χαμένης κάλτσας.
Η Cathy Hind, έχει μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια στις ΗΠΑ μαζί με τον σύζυγό της μοιράστηκε την εμπειρία της στο διαδίκτυο. Όταν αποσυναρμολόγησαν μερικά από τα πλυντήρια τους για να τα επισκευάσουν, βρήκαν δεκάδες κάλτσες που θεωρούνταν χαμένες.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε εάν είναι δυνατόν να βάλουμε τέλος στην κατάρα της χαμένης κάλτσας μια για πάντα, αρκεί να διαβάσετε την μέθοδο της Bego, la Ordenatriz, μια influencer της καθαριότητας στο Instagram, όπως ακριβώς την διηγήθηκε στην εφημερίδα El Pais.
Η ειδικός έχει μια απλή λύση: «το να έχεις μια πειθαρχημένη ρουτίνα» είναι το κλειδί. Στην περίπτωσή της, με επτά παιδιά, το καθένα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των βρώμικων ρούχων του, πηγαίνοντάς τα ένα προς ένα στο καλάθι με τα άπλυτα. Για να είναι πιο εύκολο να αναγνωρίζεται ο ιδιοκτήτης της κάλτσας μετά το πλύσιμο, το καθένα έχει ένα μικρό δίχτυ πλυντηρίου στο οποίο τοποθετούνται οι κάλτσες και τα εσώρουχα.
Με αυτόν τον τρόπο, τα ζευγάρια είναι μαζί και προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου πλύσης, ώστε να μη χαθεί κάποιο στη διαδικασία. Η ειδικός πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και αναγράφει σε όλες τις κάλτσες το όνομα του ιδιοκτήτη τους.
Δεν συνιστά, ωστόσο, να δέσετε έναν κόμπο για να τις βάλετε στο πλυντήριο, διότι «δεν θα πλυθούν καλά, καθώς ο κόμπος δεν επιτρέπει στο νερό και το σαπούνι να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Χρησιμοποιείτε πάντα το δίχτυ πλυσίματος», λέει. Επομένως, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα μείνουν άλλες κάλτσες χωρίς το ζευγάρι τους, δώστε μεγαλύτερη προσοχή κατά το πλύσιμο και την αποθήκευση των ρούχων και πλύνετε τα πάντα σε ειδικό πλέγμα.