Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες
Δημοσίευση 19/4/2024 | 00:25
Η Helena Bonham Carter έχει δημιουργήσει τη φήμη μιας μοναδικής ηθοποιού που δεν αφήνει ποτέ τον κόσμο να την ορίσει. Αλλά η ζωή της γιαγιάς της Lady Violet Bonham Carter δείχνει ότι το να είσαι τολμηρή, γενναία και λαμπερή είναι προφανώς οικογενειακό χαρακτηριστικό.
Γεννημένη στη Violet Asquith το 1887 από κόμη και μελλοντικό πρωθυπουργό, ήταν μέλος του ανώτατου πολιτικού κύκλου της Βρετανίας. Ως νεαρή γυναίκα, η Βάιολετ έγινε φίλη με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η φιλία τους κράτησε μέχρι τον θάνατό του το 1965.
Όμως η ζωή της ήταν κάτι περισσότερο από τις σχέσεις της με άντρες με επιρροή. Ο γάμος της με τον Maurice Bonham Carter το 1915 μπορεί να άλλαξε το επώνυμό της, αλλά δεν επιβράδυνε τον ακτιβισμό της. Προσηλωμένη στη δικαιοσύνη και τις δημοκρατικές αρχές, η Λαίδη Βάιολετ παρέμεινε πολιτικά ενεργή μέχρι το τέλος της ζωής της το 1969.
Ήταν η καλύτερη φίλη του Ουίνστον Τσόρτσιλ
Η Violet Asquith συνάντησε για πρώτη φορά τον 32χρονο Winston Churchill - τον μελλοντικό Βρετανό πρωθυπουργό - σε ένα δείπνο το 1906 όταν ήταν 19 ετών. Αργότερα θυμήθηκε πώς ο Churchill «μου φαινόταν πολύ διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο νεαρό άνδρα που είχα γνωρίσει ποτέ».
Η Βάιολετ και ο Τσόρτσιλ έγιναν γρήγοροι καρδιακοί φίλοι. Μετά το θάνατο του Τσόρτσιλ το 1965, δημοσίευσε το βιβλίο «Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ όπως τον ήξερα».
Οι φήμες κυκλοφόρησαν ότι η Βάιολετ έτρεφε ρομαντικά συναισθήματα για τον Τσόρτσιλ. Αργότερα διευκρίνισε, «Δεν είχα ερωτευτεί - αν και δε θα μπορούσα να τον είχα αγαπήσει περισσότερο - και η σχέση μας ήταν μια οικειότητα μυαλών, λέξεων και συναισθημάτων».
Ήταν μια από τις πιο καταζητούμενες του Χίτλερ
Η Λαίδη Βάιολετ παρακολουθούσε με τρόμο καθώς οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονταν στη Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1930. Μίλησε κατά του αντισημιτισμού. Έγραψε το Child Victims of the New Germany: A Protest το 1934 και υποστήριξε τους Εβραίους πρόσφυγες.
Για την ειλικρινή αντίστασή της και τη σύνδεσή της με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Λαίδη Βάιολετ καταχωρήθηκε στο λεγόμενο «μαύρο βιβλίο» του Γερμανού ηγέτη, μια λίστα με αντιεθνικιστές και ειρηνιστές Βρετανούς που ήθελε να κρατήσει μόλις η Γερμανία μπήκε στη Βρετανία. Η εισβολή δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Ήταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου
Όταν γεννήθηκε η Violet το 1887, οι Βρετανίδες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Αν και της έλειπε η ψήφος για κάποιο διάστημα, δεν έμεινε ποτέ πολιτικά σιωπηλή.
Η Λαίδη Βάιολετ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της και υποστήριξε το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Αν και δεν εξελέγη ποτέ στη Βουλή, παρέμεινε ενεργή στο Κόμμα των Φιλελευθέρων. Η Lady Violet έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κόμματος το 1945.