E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/4/2024 | 00:16

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη
@Chronicle

Στις 13 Μαρτίου του 1781, ο William Herschel κοίταξε μέσα από το τηλεσκόπιό του και είδε τον πλανήτη Ουρανό. Ήταν μια μνημειώδης ανακάλυψη για τον κόσμο της επιστήμης, αλλά δεν ήταν ο μόνος λόγος που ήταν εντυπωσιακή.

Πρώτον, τα τηλεσκόπια της εποχής ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Η σπιτική συσκευή του Herschel ήταν λίγο πολύ ένας μεγεθυντικός φακός σε σχήμα σωλήνα, ειδικά σε σύγκριση με τη σημερινή τεχνολογία ανίχνευσης υψηλής ισχύος.

Δεύτερον, ο Herschel ήταν σχετικά νέος στην αστρονομία. Είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως επιτυχημένος συνθέτης και μουσικός, αναπτύσσοντας ενδιαφέρον για τον νυχτερινό ουρανό σε ηλικία 34 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Herschel ξύπνησε μια νύχτα, κοιτάζοντας τον αστερισμό των Διδύμων, όταν βρήκε έναν κομήτη, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε αρχικά. Το εν λόγω αντικείμενο έμοιαζε περισσότερο με επίπεδο δίσκο και ενώ κινούνταν, φαινόταν να είναι πολύ αργό για να είναι κομήτης. Περαιτέρω παρατηρήσεις επιβεβαίωσαν ότι ο Herschel είχε πράγματι βρει έναν νέο πλανήτη, τον πρώτο που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο.

Ο Herschel θεώρησε ότι είχε δικαιώματα ονοματοδοσίας. Πρότεινε το Georgium Sidis, "Το αστέρι του Γεωργίου", προς τιμή του προστάτη του, Βασιλιά Γεωργίου Γ', αλλά οι σύγχρονοί του υποστήριξαν ένα πιο αξιοπρεπές και λιγότερο εθνικιστικό όνομα. Επέλεξαν τον Ουρανό, ακολουθώντας το καθιερωμένο πρωτόκολλο ονομασίας των πλανητών με τους αρχαίους θεούς.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Ουρανός είναι ο αρχέγονος θεός του ουρανού και ο γιος/σύζυγος της Γαίας, της θεάς της Γης. Οι πολλοί απόγονοί τους περιελάμβαναν τους Τιτάνες, θεότητες που ανέτρεψαν τον πατέρα τους και καθιέρωσαν τον Κρόνο, τον νεότερο Τιτάνα, ως κυβερνήτη του κόσμου. Ο Κρόνος τελικά ανατράπηκε από τον γιο του, Δία, και τα αδέρφια του, που έγιναν οι Ολύμπιοι θεοί.

Ο William Herschel ανακάλυψε περισσότερα από 2500 νεφελώματα, δημιούργησε τη λέξη αστεροειδής και εφηύρε πολλά νέα τηλεσκόπια. Αλλά δεν το έκανε μόνος του. Τον στήριξε σε κάθε επιστημονική προσπάθεια η μικρότερη αδερφή του Caroline, η οποία γυάλιζε ακούραστα τους καθρέφτες του τηλεσκοπίου του, έμενε ξύπνια όλη τη νύχτα για να καταγράψει ουράνιες παρατηρήσεις και επεξεργάστηκε και δημοσίευσε τους πρωτοποριακούς καταλόγους αστεριών του. Η δική της λίστα με τα επιτεύγματα είναι εκτενής. Η Caroline Herschel περιέγραψε 14 νέα νεφελώματα, συγκέντρωσε έναν κατάλογο με αστρικά σμήνη και ανακάλυψε οκτώ κομήτες.

Οι ανακαλύψεις των Herschels άνοιξαν το δρόμο για μια νέα τεχνολογία και επιστημονικές προσεγγίσεις. Και όλα ξεκίνησαν με τον Ουρανό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιός σκότωσε τη Betty; 15 χρόνια αγωνίας ‑ Ολόγραμμα μιας κοπέλας αναζητά την αλήθεια

Stories 23.11.2024
Πώς ενα ολόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης Szabó

Πώς ο Τραμπ έπαιξε το παιχνίδι της διασημότητας φτιάχνοντας ένα δικό του reality show

Stories 23.11.2024
Πώς το show αυτό ενίσχυσε την επιρροή του στα media

Τι είναι η «μίνι Ρωσία» που μετρά ήδη 30.000 μέλη

Stories 23.11.2024
Πώς δημιουργήθηκε η κοινότητα

Η συγγραφέας παιδί ‑ θαύμα που όταν μεγάλωσε εξαφανίστηκε

Ιστορικά 23.11.2024
Το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισής της

Τι είναι το Σύνδρομο Πικα και πόσο επικίνδυνο είναι

Stories 23.11.2024
Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των γονέων

10 σοφά αποφθέγματα του Επίκουρου για μια πιο ήρεμη ζωή

Πρόσωπα 23.11.2024
Η ευτυχία και μια πιο ήρεμη ζωή ήταν το επίκεντρο των σκέψεων του

Τι είναι το doxing και πως να προστατευτείτε

Stories 23.11.2024
1 στους 5 έχει πέσει θύμα doxing

Πόσο βαθύς είναι ο ωκεανός στην πραγματικότητα

FYI 23.11.2024
Αν νομίζετε ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τη θάλασσα, τότε θα εκπλαγείτε