Ισραήλ: Ημέρες Βιετνάμ στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ από φιλοπαλαιστίνιους
Παγκόσμιος ξεσηκωμός
Δημοσίευση 2/5/2024 | 08:52
«Αντισημιτικοί όχλοι έχουν καταλάβει τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ζητούν την εξόντωση του Ισραήλ, επιτίθενται σε Εβραίους φοιτητές, επιτίθενται σε Εβραίους καθηγητές. Αυτό θυμίζει αυτό που συνέβη στα γερμανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία του 1930. Είναι ασυνείδητο. Πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα. Αλλά δεν συνέβη αυτό».
Με αυτά τα λόγια, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον του κύματος διαμαρτυριών και διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις.
Την ώρα που στη Γάζα έχει ξανανοίξει ο ανθρωπιστικός διάδρομος με βοήθεια να μπαίνει για πρώτη φορά από το Μπέιτ Χανούν (τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα) και την ώρα που στο Ισραήλ βρίσκεται αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επανεκκινώντας συζητήσεις για ανακωχή, οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται και σε γαλλικά πανεπιστήμια.
Gaza University following the destruction left by the Israeli forces 👇
— Dr. Eli David (@DrEliDavid) May 1, 2024
Sorry for the typo, this is the Hamilton Hall at @Columbia
pic.twitter.com/4Hk06rPtHI
Στις ΗΠΑ πολλά από τα «πολιορκούμενα» και κατειλημμένα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας- κάτι πολύ σπάνιο αφού τα περισσότερα διαθέτουν ιδιωτικούς –οπλισμένους- φρουρούς ή δικά τους αστυνομικά τμήματα, καταδεικνύοντας σε πόσο μεγάλο βαθμό έχει αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε 109 διαδηλωτές στο Κολούμπια (όπου χρησιμοποιήθηκαν drones και στρατιωτικές τακτικές για την αντιμετώπιση των καταληψιών και την εκκένωση του ιδρύματος) και 173 άλλους διαδηλωτές στο City College, στο κέντρο του Μανχάταν, στις 30 Απριλίου. Στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, στο Μάντισον - το οποίο διαθέτει το δικό του αστυνομικό τμήμα της πανεπιστημιούπολης - ο πρόεδρος του πανεπιστημίου έλαβε επίσης την απόφαση να καλέσει την αστυνομία του Μάντισον.
Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, την Τετάρτη, η αστυνομία με εξοπλισμό ταραχών αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει τους φοιτητές που αποχώρησαν φωνάζοντας «κάτω η κατοχή». Πάνω από 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν, με τον κυβερνήτη της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ να δηλώνει ότι «αυτοί οι διαδηλωτές ανήκουν στη φυλακή». «Οι φοιτητές που συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες γεμάτες μίσος και αντισημιτισμό σε οποιοδήποτε δημόσιο κολέγιο ή πανεπιστήμιο του Τέξας θα πρέπει να αποβληθούν», δήλωσε ο κυβερνήτης.
I love that NYPD drove Columbia’s Pally-Commies off to jail in school buses. pic.twitter.com/NYmcrxRPXB
— Marina Medvin 🇺🇸 (@MarinaMedvin) May 1, 2024
Διαμαρτυρίες έχουν επίσης ξεσπάσει στο Γέιλ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στο Μπράουν. Στο Χάρβαρντ, οι φοιτητές ξεκίνησαν να στήνουν σκηνές στην πανεπιστημιούπολη. Σε διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, πάνω από 130 άτομα συνελήφθησαν τη Δευτέρα, ενώ άλλα εννέα άτομα συνελήφθησαν σύμφωνα με πληροφορίες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Με τους φιλοπαλαιστινίους διαδηλωτές να απαγορεύουν την είσοδο σε Εβραίους φοιτητές και να απαιτούν από τα πανεπιστήμια να αποεπενδύσουν από το Ισραήλ, ο Νετανιάχου χαρακτηρίζει αυτές τις διαδηλώσεις «φρικτές», «αντισημιτικές» και καλεί να λήξουν. «Αν τους ακούσετε, λένε θάνατος στο Ισραήλ, αλλά λένε και θάνατος στις ΗΠΑ», είπε ο Νετανιάχου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι στο Ισραήλ –όσο και σε μια μερίδα του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες- πολλοί αναφέρονται στις διαμαρτυρίες ως «επιχείρηση της Χαμάς για κατάληψη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».
Love this! 👏👏👏🇺🇸🇺🇸🇺🇸
— Adorable Patriot Todd (@Adorable_Todd) May 2, 2024
The NYPD rips down the Palestine flag at City College, New York, tossing it to the ground, and then raising the American flag in it's place - where it belongs!pic.twitter.com/8aojrQYHY9
Πάντως, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre υποβάθμισε τις διαμαρτυρίες και δήλωσε ότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου. Είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «πιστεύει ότι η ελευθερία του λόγου, η συζήτηση και η μη διάκριση στις πανεπιστημιουπόλεις είναι σημαντικές». Ο Λευκός Οίκος είχε καταδικάσει νωρίτερα τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις λόγω των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον ήρθε αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες κατά την επίσκεψή του στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια χθες, την οποία κατήγγειλε ως "κυριαρχία του όχλου" και "ιό του αντισημιτισμού". Η πρότασή του να επιστρατευτεί η Εθνοφρουρά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς σε πολλούς ξύπνησε μνήμες από τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1970.