Η ιστορία της Ράφα και γιατί χτύπησε εκεί το Ισραήλ
Τι είναι το πέρασμα της Ράφα
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 9/5/2024 | 00:13
Φωλιασμένη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, η Ράφα στέκεται ως απόδειξη ανθεκτικότητας και σύμβολο ελπίδας μέσα στην πολυτάραχη ιστορία της Παλαιστίνης.
Η Ράφα είναι η νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας με πληθυσμό, σε περιόδους κανονικότητας, περίπου 280.000 κατοίκων. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα μήκους 12 χιλιομέτρων της Γάζας με την Αίγυπτο και αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης προς το βορειοαφρικανικό έθνος.
Η πόλη έχει γνωρίσει την άνοδο και την πτώση πολλών πολιτισμών, από τους Χαναναίους και τους Αιγύπτιους έως τους Ρωμαίους και τους Οθωμανούς. Κάθε διαδοχική εποχή άφησε το στίγμα της, υφαίνοντας μια περίπλοκη ταπετσαρία πολιτισμών και παραδόσεων που καθορίζουν την ταυτότητα του Ράφα σήμερα.
Στρατηγικά τοποθετημένη στο σταυροδρόμι Αφρικής και Ασίας, η Ράφα έχει από καιρό λειτουργήσει ως ζωτικός εμπορικός κόμβος και πύλη μεταξύ ηπείρων. Η γειτνίασή της με τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη χερσόνησο του Σινά το έκανε κομβικό σημείο κατά μήκος των αρχαίων εμπορικών οδών, διευκολύνοντας την ανταλλαγή αγαθών, ιδεών και πολιτισμών.
Σε όλη την ιστορία, η Ράφα υπήρξε ένα χωνευτήρι διαφορετικών επιρροών, που αντικατοπτρίζονται στην αρχιτεκτονική, την κουζίνα και τις παραδόσεις της.
Παρά την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική της σημασία, η Ράφα έχει αντιμετωπίσει πάμπολες προκλήσεις, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Η ισραηλινή κατοχή και ο αποκλεισμός της Γάζας έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών, παρουσιάζοντας τρομερά εμπόδια στην ανάπτυξη και την ευημερία της πόλης. Ωστόσο, εν μέσω αντιξοοτήτων, οι κάτοικοι της Ράφα έχουν επιδείξει στο παρελθόν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα.
Τι συμβαίνει τώρα
Το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών έχουν καταστραφεί, μαζί με το κεντρικό τμήμα της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του νοσοκομείου al-Najjar, το οποίο είναι η μόνη μεγάλη υγειονομική εγκατάσταση. Η εν λόγω εγκατάσταση, η οποία έχει διαταχθεί να εκκενωθεί, δεν λειτουργεί καθόλου, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στις υπόλοιπες υγειονομικές εγκαταστάσεις της πόλης. Ο στρατός ουσιαστικά έχει στριμώξει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Γάζας, περίπου 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή της Ράφα. Τώρα, η ισραηλινή ηγεσία είπε ότι χρησιμοποιεί την επίθεση της Ράφα ως τακτική πίεσης - μια σταδιακή επιχείρηση για να πιέσει τη Χαμάς να αποδεχθεί τα αιτήματά της για κατάπαυση του πυρός.
Τι είναι το πέρασμα της Ράφα
Πρόκειται για τη μοναδική συνοριακή διέλευση της Γάζας που δεν ελεγχόταν από το Ισραήλ. Το πέρασμα της Ράφα ήταν μια σανίδα σωτηρίας προς τον έξω κόσμο για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, επιτρέποντας την παράδοση βοήθειας και την εκκένωση ασθενών από ένα καταρρέον σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή είναι γνωστή, αυτό όμως δεν δείχνει να συγκινεί ιδιαίτερα τους ηγέτες άλλων χωρών. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι «η έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού, υγειονομικών υπηρεσιών και εγκαταστάσεων υγιεινής έχουν οδηγήσει σε ασθένειες και θανάτους που θα μπορούσαν να προληφθούν». Περιγράφει τη Ράφα ως μια «χύτρα απόγνωσης».
Hello world, Are you watching #Rafah?#RafahUnderAttack #RafahHolocaust pic.twitter.com/VppjzBS8mf
— Zynab Al Aziz (@Zynsays) May 8, 2024