Υπάρχουν πολλά ζώα στον πλανήτη που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Σε μια κατηγορία ζώων, στα μαρσιποφόρα, οι γνώσεις μας περιορίζονται σε λίγα από αυτά. Ένα από αυτά είναι ο αντεχίνος, ένα μικρό ζώο που μοιάζει ελαφρώς με ποντίκι και μπορείς να το συναντήσεις παντού στην Αυστραλία.
Οι αρσενικοί αντεχίνοι για τρεις εβδομάδες, όσο δηλαδή κρατά η αναπαραγωγική περίοδος, μετατρέπονται σε «σeξομανείς Δον Ζουάν». Και προκειμένου να αναπαραχθούν, αφήνουν στην άκρη άλλες βασικές λειτουργίες για τον οργανισμό τους.
«Διαθέτουν ένα υπερβολικά αλλόκοτο αναπαραγωγικό σύστημα, κοινό μεταξύ μυγών και κάποιων ψαριών, όπου τα αρσενικά ζουν έναν χρόνο, έχουν μόνο μία ευκαιρία αναπαραγωγικής επιτυχίας και έπειτα πεθαίνουν» αναφέρει ο Τζον Λέσκου, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης.
Το ζώο είναι λοιπόν ταγμένο στην φράση «ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος», τόσο που για να αναπαραχθεί, εγκαταλείπει ένα μέρος, τον βασικών βιολογικών τoυ αναγκών. Τον ύπνο του.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου στο Current Biology, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κοιμούνται κατά μέσο όρο τρεις ώρες λιγότερες κάθε νύχτα την περίοδο του ζευγαρώματος, ενώ κάποια κοιμούνται ακόμα λιγότερες ώρες.
Πρόκειται για μια αυτοκτονική αναπαραγωγή για τους αντεχίνους, ένα βιολογικό φαινόμενο που ονομάζεται semelparity, το οποίο παρατηρείται σε πολλά μαρσιποφόρα είδη. Το ότι η σeξουαλική τους δραστηριότητα κατά την περίοδο αυτήν αυξάνεται δραματικά ήταν γνωστό για πολλά χρόνια, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι μεταβάλλουν και την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου τους για να το πετύχουν αυτό.
Συνήθως κοιμούνται 15 ώρες την ημέρα (τα περισσότερα μαρσιποφόρα κοιμούνται πολύ), εκείνη την περίοδο ο ύπνος πέφτει στις 12 ώρες και ίσως ακόμα λιγότερες. Για τον άνθρωπο μπορεί να ακούγεται αμελητέο, αλλά όπως λέει ο Δρ. Λέσκου «ωστόσο, αν παρατείνετε την ημέρα σας κατά τρεις ή τέσσερις ώρες τη νύχτα, η απόδοσή σας σε απλές δραστηριότητες θα μειώνονταν στο επίπεδο κάποιου που βρίσκεται σε κατάσταση μέθης». Κάποια αρσενικά μάλιστα για να κάνουν σeξ, φτάνουν να στερούνται έως και επτά ώρες ύπνου.
Τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας ρίχνουν φως στην αινιγματική φύση του ύπνου και το πόσο ελάχιστα κατανοητή είναι η πραγματική λειτουργία του, σημειώνει ο Βλάντισλαβ Βιαζόφσκι, καθηγητής φυσιολογίας του ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.