Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της υπογονιμότητος
Ποιες λύσεις προτείνονται
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 14/5/2024 | 00:06
Ανασφάλεια γεωπολιτική, κλιματική αλλαγή, πληθωρισμός, και τώρα στο προσκήνιο και το πρόβλημα γεννήσεων νέων παιδιών. Η υπογονιμότητα ανεβαίνει στην ατζέντα των ηγετών σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Το ποσοστό των γεννήσεων για πρώτη φορά έχει μειωθεί σε σημείο που πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με μείωση πληθυσμού. Μάλιστα είναι τέτοια η μείωση που κάποιοι επιστήμονες μιλούν ότι ελπίδες για να επέλθει ξανά ισορροπία, βασίζονται μόνο σε θαύμα.
Το 2050 τα νούμερα και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι ένας στους 5 σε όλο τον κόσμο θα είναι άνω των 65 ετών.
Και αν σου φαίνεται απλώς ένα νούμερο, θα πρέπει να αναθεωρήσεις αφού, κάτι τέτοιο σημαίνει εκτόξευση των δαπανών του κράτους για υγεία και συντάξεις, αδυναμία εύρεσης εργατικού δυναμικού και δομικά προβλήματα λειτουργίας ενός κράτους, αφού σε ορισμένες περιοχές προβλέπεται ότι θα ζούνε μόνο συνταξιούχοι.
Ο Τραμπ στον προεκλογικό του αγώνα χαρακτήρισε τη πτώση των γεννήσεων ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για τον υπόλοιπο πλανήτη.
Οικονομολόγοι μιλούν για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης μετά βεβαιότητος πλέον, ενώ αναλυτές στην αγορά εργασίας μιλούν για τρομακτικές αλλαγές στον κοινωνικό ιστό, αφού θα υπάρχουν χώρες που θα "εισάγουν" εργαζόμενους αν θέλουν να επιβιώσουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει η Ιαπωνία για αυτό και το κράτος στοχεύει στη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου με τολμηρές πρωτοβουλίες που ελπίζουν να έχουν άμεσα αποτέλεσμα.
Γονική άδεια, επιδόματα μητρότητος, βοήθεια στο σπίτι ως προς τη φύλαξη των παιδιών είναι μόνο μερικά από τα άμεσα μέτρα που θα παρθούν.
Για τη χώρα μας τα πράγματα είναι πραγματικά ανησυχητικά. Οι πολίτες ηλικίας 18-65 που καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών που είναι μεγαλύτεροι και παίρνουν σύνταξη, δεν θα επαρκούν για την επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι νέοι θεωρούν πως η οικονομική αβεβαιότητα και το κόστος απόκτησης ενός παιδιού αυτή τη στιγμή είναι αυτά που βγάζουν από το κάδρο τα οποιαδήποτε σχέδια για απόκτηση παιδιών.
Από το 2010 και μέτα η μείωση γεννήσεων έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δραστικά και πολύ τολμηρά μέτρα, όχι υπολογίζοντας μόνο το οικονομικό κόστος.