Έχετε σίγουρα ακούσει ότι ο πάγος τρίζει και ίσως αφρίζει όταν του ρίχνουμε κάποιο υγρό. Οι εταιρείες αναψυκτικών και νερών λατρεύουν ιδιαίτερα να το αναδημιουργούν στις διαφημίσεις τους.
Αυτός ο παράξενα ικανοποιητικός ήχος προκαλείται από κάτι που ονομάζεται διαφορική διαστολή. Συνήθως, το ποτό στο οποίο βάζετε πάγο είναι πιο ζεστό από τους κύβους (εξ ου και η ανάγκη για πάγο). Όταν ρίχνετε τον κρύο πάγο στο ζεστό ρόφημα, αυτό κάνει το εξωτερικό στρώμα του πάγου να ζεσταθεί και να διασταλεί, ενώ το εσωτερικό στρώμα παραμένει κρύο και δεν διαστέλλεται. Πρόκειται για μια «διελκυστίνδα» μεταξύ των δύο στρωμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα τον ήχο του σπασίματος.
Αν αφήσετε παγάκια να ζεσταθούν σε ένα δίσκο ή σε έναν κουβά πριν τα ρίξετε στο ποτό σας, πιθανότατα δεν θα ακούσετε τους ίδιους ήχους και δεν θα δείτε τις ίδιες ρωγμές.
Αυτό το ακουστικό φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στο αναψυκτικό σας. Οι παγετώνες κάνουν κάτι παρόμοιο καθώς λιώνουν, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα:
Ο θόρυβος ονομάζεται bergy seltzer (μερικές φορές γράφεται "bergie seltzer") και παράγεται όταν οι φυσαλίδες αέρα που είναι θαμμένες βαθιά στους παγετώνες σκάνε όταν ο πάγος λιώνει και ραγίζει. Και σε αντίθεση με τη γεμάτη με πάγο σόδα σας, υπάρχει πάντα λίγη ιστορία που απελευθερώνεται με κάθε κροτάλισμα Bergy Seltzer. Οι φυσαλίδες αέρα αιχμαλωτίστηκαν στους παγετώνες όταν σχηματίστηκε για πρώτη φορά ο πάγος και όταν σκάσουν, απελευθερώνουν αέρα που μπορεί να είναι χιλιάδων ετών.