E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

H εξαντλημένη γενιά: Μήπως ανήκεις σε αυτούς;

Αν γεννήθηκες στα 80s, πολύ πιθανόν

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/5/2024 | 00:48

H εξαντλημένη γενιά: Μήπως ανήκεις σε αυτούς;
Φωτογραφία από Jimmy Chan

Είμαστε μια κοινωνία με επίκεντρο την εργασία. 'Όμως γιατί εργαζόμαστε αν όχι για να αντέξουμε οικονομικά τον τρόπο ζωής που επιθυμούμε;

Οι Millennials είναι κουρασμένοι. Eίναι εξαντλημένοι. 

Το πρόβλημα των millennials είναι τόσο έντονο που αυτή η γενιά αναφέρεται συχνά ως «Η εξαντλημένη γενιά». Οι Millennials, γνωστοί και ως «Generation Y», είναι εκείνοι που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 (ηλικίες 25 έως 40 από την παρούσα συγγραφή), σύμφωνα με το Pew Research Center. Η εξάντληση, τόσο σωματική όσο και πνευματική, έχει επηρεάσει μεταξύ άλλων και τον ύπνο τους. 

Ακόμα, οι Millennials καθυστερούν τα παραδοσιακά ορόσημα της ζωής, όπως ο γάμος, η απόκτηση σπιτιού και η δημιουργία οικογένειας, συχνά λόγω οικονομικής αστάθειας. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση παρατεταμένης εφηβείας και αβεβαιότητας. Από την άλλη, είναι μεγαλωμένοι με την προσδοκία ότι θα μπορούσαν να πετύχουν οτιδήποτε, και αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα ότι ο δρόμος προς την επιτυχία είναι πιο δύσκολος και λιγότερο απλός από ό,τι αναμενόταν.

Το ότι το άγχος προκαλεί εξάντληση δεν είναι νέα είδηση, αλλά η έκθεση σε στρες εκτός του ελέγχου μας είναι που μας κάνει να χάνουμε την ελπίδα μας

Το άγχος υπό τον έλεγχό μας (ένα μεγάλο έργο στο οποίο εργαζόμαστε, εξισορροπώντας μια απαιτητική δουλειά και φροντίδα παιδιών, κάνουμε κάτι που μας φοβίζει) μπορεί να μετριαστεί και να μας κινητοποιήσει όταν αντιμετωπίζεται. Το άγχος εκτός του ελέγχου μας όμως (βία στις πόλεις, κλιματικές καταστροφές, τραγωδίες σε όλο τον κόσμο και οικονομικά προβλήματα) μας κάνει να νιώθουμε αβοήθητοι. Αν και είναι σημαντικό να μην έχουμε άγνοια για το τι συμβαίνει στον κόσμο, μας βαραίνει επίσης να δεχόμαστε τόσους πολλούς παράγοντες άγχους χωρίς τη δυνατότητα επίλυσης.

Το ότι το άγχος προκαλεί εξάντληση δεν είναι νέα είδηση, αλλά η έκθεση σε στρες εκτός του ελέγχου μας είναι που μας κάνει να χάνουμε την ελπίδα μας. Η ελπίδα είναι ένα ισχυρό αντίθετο στην εξάντληση και την απελπισία. Μπορούμε να υπομείνουμε δυσκολίες με πολύ υψηλότερο ηθικό όταν διατηρούμε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Όταν όπου κι αν στραφούμε υπάρχουν νέα που μας κάνουν να νιώθουμε ότι τα πράγματα δεν βελτιώνονται, αρχίζουμε να καταρρέουμε.

Η βιολογική επίδραση της έκθεσης σε αυτούς τους τύπους στρεσογόνων παραγόντων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Το χασομέρι στο τηλέφωνό μας και η παρακολούθηση έστω και ενός δυσάρεστου βίντεο δύο λεπτών πυροδοτεί μια αντίδραση στο σώμα μας που μπορεί να επηρεάσει την υπόλοιπη μέρα μας. Κάθε δυσάρεστη είδηση βλάπτει τη σωματική και ψυχική μας υγεία με τρόπους που συχνά παραβλέπουμε.

Η παρακολούθηση έστω και ενός δυσάρεστου βίντεο δύο λεπτών στο ΤikTok πυροδοτεί μια αντίδραση στο σώμα μας που μπορεί να επηρεάσει την υπόλοιπη μέρα μας

Πριν από πενήντα χρόνια, ένα μόνο εισόδημα μπορούσε να σου προσφέρει σπίτι, αυτοκίνητο, γυναίκα και παιδιά. Σήμερα, είστε τυχεροί αν ένα διπλό εισόδημα μπορεί να σας προσφέρει μερικά από αυτά τα πράγματα. Το να έχεις μια σκληρή δουλειά που υποστηρίζει τον τρόπο ζωής σου είναι ένα πράγμα. Το να έχεις μια σκληρή δουλειά που μόλις και μετά βίας πληρώνει τους λογαριασμούς είναι άλλο. Μεγάλο μέρος της εξάντλησης που βλέπουμε είναι η απογοήτευση που η εργασία πλήρους απασχόλησης (ή περισσότερο) δεν μεταφράζεται στην ίδια ασφάλεια και αγοραστική δύναμη που συνήθιζε. Γιατί εργαζόμαστε αν όχι για να αντέξουμε οικονομικά τον τρόπο ζωής που επιθυμούμε;

Όταν αυτός ο τρόπος ζωής (να πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο σε ειδικές περιστάσεις, να πηγαίνετε σε μια συναυλία με φίλους, να παίρνετε στα παιδιά σας τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θέλουν) γίνεται δυσβάσταχτος, η απογοήτευση είναι κατανοητή. Η απογοήτευση με τον καιρό μετατρέπεται σε ήττα και η ήττα μοιάζει πολύ με εξάντληση. Είμαστε μια κοινωνία με επίκεντρο την εργασία. Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πειστούν οι άνθρωποι να ζήσουν μια πολυάσχολη ζωή με επίκεντρο την εργασία, όταν αυτό δεν μεταφράζεται στην ποιότητα ζωής που συνήθιζαν να έχουν.

Η συμβολή των μη βιώσιμων τρόπων ζωής, του άγχους εκτός ελέγχου μας και της οικονομικής ανασφάλειας δημιουργεί μια πολύ κουρασμένη ομάδα ανθρώπων. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα υπό τον έλεγχό μας που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας και να μειώσουν την εξάντληση. Σκεφτείτε τι αυξάνει την ποιότητα της ζωής σας και σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι μειώνει την ποιότητα της ζωής σας και σας κουράζει.

Στο τέλος της ημέρας, το πώς νιώθουμε καθορίζεται από μικρές αποφάσεις που παίρνουμε. Πόσο κοιμόμαστε, δίνοντας προτεραιότητα σε μια πρωινή βόλτα με έναν φίλο, καταναλώνουμε προσεκτικά μέσα ενημέρωσης, αρνούμαστε να συζητήσουμε το εργασιακό άγχος όταν είμαστε εκτός ωραρίου—αυτά τα μικρά πράγματα κάνουν μεγάλη διαφορά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ιταλία απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα και τι σημαίνει αυτό για τα ζευγάρια: Τι ισχύει στην Ελλάδα

Νέα Εποχή 18.10.2024
Σε ποιες άλλες χώρες απαγορεύεται επίσης η παρένθετη μητρότητα και τι ισχύει στην Ελλάδα

Κόντρες, διαμάχες και σκάνδαλα της Victoria`s Secret που άφησαν ιστορία

Stories 18.10.2024
Οι ακυρώσεις εμφανίσεων και εντάσεις με συνεργάτες - Οι εντάσεις ανάμεσα στα μοντέλα

10 ρητά του Επίκουρου που είναι διαχρονικά

Stories Χτες
Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους

Μπορεί το Ισραήλ να ξεμείνει από όπλα;

Stories Χτες
Οι ανακοινώσεις έφεραν το ερώτημα

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία που στάλθηκε ποτέ από κινητό

Νέα Εποχή Προχτές
Το μωρό που «γέννησε» την εποχή της ψηφιακής εικόνας

Βαρκελώνη vs Airbnb: Η μεγάλη κόντρα του τουρισμού πάει δικαστήριο

Stories Προχτές
Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης έχει ανακοινώσει την πρόθεση να απαγορεύσει τα Airbnb

Γιατί η Ανταρκτική γίνεται ανησυχητικά πράσινη;

Περιβάλλον 15.10.2024
Οι κίνδυνοι της αλματώδους αύξησης