Game Over: Λόγω κλιματικής κρίσης, ο βυθός χάνει όλη την ομορφιά του
Κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες του κόσμου έκαναν μια τρομακτική πρόβλεψη που την βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/5/2024 | 13:39
Πριν από αρκετά χρόνια, κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες του κόσμου έκαναν μια τρομακτική πρόβλεψη: Εάν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, το 70 έως 90 τοις εκατό των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως θα πέθαιναν. Σε αύξηση 2°C, ο αριθμός αυτός εκτινάσσεται σε περισσότερο από 99 τοις εκατό.
Αυτοί οι ερευνητές ουσιαστικά περιέγραφαν την παγκόσμια κατάρρευση ενός ολόκληρου οικοσυστήματος που οδηγείται από την κλιματική αλλαγή. Το ζεστό νερό των ωκεανών κάνει τα κοράλλια να «λευκαίνουν», που σημαίνει ότι χάνουν ένα είδος ευεργετικών φυκιών που ζουν μέσα στο σώμα τους.
Αυτά τα φύκια δίνουν στο κοράλλι το χρώμα του και μεγάλο μέρος της τροφής του. Και τα κοράλλια που λιμοκτονούν είναι πιο πιθανό να πεθάνουν.
Τώρα λοιπόν ο πλανήτης πλησιάζει τώρα αυτό το 1,5°C. Το 2023, το οποίο ήταν το θερμότερο έτος που έχει μετρηθεί ποτέ, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,52°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, όπως ανέφερε ο συνάδελφός μου Umair Irfan. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Γη έχει ξεπεράσει επίσημα αυτό το σημαντικό κατώφλι - τυπικά, οι επιστήμονες μετρούν αυτούς τους μέσους όρους για δεκαετίες, όχι για χρόνια - αλλά είναι ένα σημάδι ότι πλησιάζουμε. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, πράγματι, καταρρέουν.
Το τέλος των κοραλλιογενών υφάλων λόγω της κλιματικής κρίσης είναι μια καταστροφική πραγματικότητα που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση.
Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, προκαλεί εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών, όπου τα κοράλλια διώχνουν τα συμβιωτικά φύκια που τους δίνουν χρώμα και βασικά θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε μαζικούς νεκρούς.
Η οξίνιση των ωκεανών, μια άλλη συνέπεια των αυξημένων επιπέδων CO2, παρεμποδίζει περαιτέρω την ανάπτυξη των κοραλλιών και την ικανότητα να διατηρούν τις δομές ανθρακικού ασβεστίου τους. Η απώλεια των κοραλλιογενών υφάλων δεν θα σήμαινε μόνο την εξαφάνιση των ζωντανών υποβρύχιων οικοσυστημάτων αλλά και την κατάρρευση των εστιών θαλάσσιας βιοποικιλότητας που υποστηρίζουν το ένα τέταρτο όλων των ειδών του ωκεανού.
Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι που βασίζονται στους υφάλους για τροφή, προστασία των ακτών και εισόδημα μέσω της αλιείας και του τουρισμού θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις.
Η διατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων απαιτεί άμεσες, συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την εφαρμογή βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών και τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στο μεταβαλλόμενο κλίμα.
Χωρίς αυτά τα μέτρα, οι πλούσιες και ποικίλες μορφές ζωής που συνδέονται με τους κοραλλιογενείς υφάλους μπορεί να εξαφανιστούν, αφήνοντας πίσω τους άγονα υποθαλάσσια τοπία και βαθιές οικολογικές και ανθρώπινες επιπτώσεις.