E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η αφρικανική σκόνη επηρεάζει την τιμή του ρεύματος

Τι προκαλεί τη σπατάλη πράσινης ενέργειας

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 3/6/2024 | 01:00

Γιατί η αφρικανική σκόνη επηρεάζει την τιμή του ρεύματος
Φωτογραφία από Santiago Manuel De la Colina

Έτσι επηρεάζει η αφρικανική σκόνη τις τιμές ρεύματος, σύμφωνα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές και πώς μπορεί να δοθεί μια λύση

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης ανέφερε τη δυνατότητα μεταφοράς του πιο οικονομικού τιμολογίου ρεύματος το μεσημέρι και την παράλληλη κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει τους καλοκαιρινούς μήνες από τις 23:00 μέχρι τις 07:00. Προτείνεται να μετακινηθεί το ωράριο αυτό από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 ή από τις 12:00 μέχρι τις 17:00, καθώς εκείνες τις ώρες υπάρχει υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά, αλλά η ζήτηση είναι χαμηλή.

Αυτό οδηγεί σε σπατάλη πράσινης ενέργειας επειδή δεν υπάρχουν αποθηκευτικά συστήματα, γεγονός που εμποδίζει τη μείωση των τιμών ρεύματος.

Σχετικά με την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι αυτή είναι αναμενόμενη. Εξήγησε ότι η τιμή εκκαθάρισης της χονδρικής αγοράς ρεύματος για τον Μάιο αναμένεται να φτάσει τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με τα 60 ευρώ της 30ης Απριλίου, δηλαδή μία αύξηση άνω του 30%. Αυτή η αύξηση θα περάσει στα τιμολόγια λιανικής, κυρίως στα πράσινα και στα κίτρινα, μέσω του μηχανισμού των ρητρών αναπροσαρμογής.

Το βασικό ερώτημα είναι αν οι πάροχοι ενέργειας θα προσφέρουν μεγαλύτερη έκπτωση από αυτές που έχουν ήδη προσφέρει και πόσο μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση της χονδρικής αγοράς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε επίσης ότι η αφρικανική σκόνη που εμφανίστηκε στην Ευρώπη στις αρχές Μαΐου θα επηρεάσει τους επόμενους λογαριασμούς. Η σκόνη μείωσε την ηλιοφάνεια και την απόδοση των φωτοβολταϊκών, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 20%. 

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή, λόγω της κλιματικής αλλαγής και του αναμενόμενου παρατεταμένου καύσωνα, τα υδροηλεκτρικά θα μειώσουν το μερίδιό τους στην αγορά ρεύματος. Επίσης, τα φωτοβολταϊκά δεν αποδίδουν στο μέγιστο όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. 

Όταν ρωτήθηκε ποιο τιμολόγιο θα πρέπει να επιλέξει κανείς το επόμενο διάστημα, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι ο ίδιος επέλεξε ένα μπλε σταθερό τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας με τιμή κάτω από 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα από τον πάροχο του.

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει επίσης, τα καιρικά φαινόμενα, επηρεάζοντας την ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία. Η σκόνη μπορεί να απορροφήσει και να διασπείρει την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνοντας τη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές και συμβάλλοντας στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών. Η σκόνη που κατακάθεται στα πάνελ, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους, καθώς εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στις ηλιακές κυψέλες, μειώνοντας έτσι την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories 06.07.2024
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Και ξαφνικά η Ιαπωνία δεν θέλει τουρίστες

Stories 06.07.2024
Η χώρα κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων, αλλά τώρα παίρνει μέτρα για να μην έρχονται οι τουρίστες

Σαβουάρ Βιβρ: Τι σημαίνουν οι θέσεις που αφήνεις το μαχαιροπίρουνο στο τραπέζι

Νέα Εποχή 06.07.2024
Η τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων στο πιάτο είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σαβουάρ βιβρ, που αναδεικνύει την ευγένεια και τον σεβασμό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος

Η ανατριχιαστική ηχογράφηση όρκας που μιμείται την ανθρώπινη ομιλία

Περιβάλλον 06.07.2024
Συναρπαστικό και τρομακτικό μαζί

«Η φαρμακεύτρια»: Η 19χρονη που δολοφόνησε την οικογένειά της με προτροπή του παππού της

Stories Χτες
Μια ιστορία που τάραξε την Ελλάδα τη δεκατία του `50

Πείραμα Κέντλερ: Η τερατώδης πρακτική που εφαρμοζόταν σε παιδιά για 30 χρόνια

Νέα Εποχή Χτες
Όταν οι γερμανικές αρχές έδιναν παιδιά σε παιδόφιλους για να τα μεγαλώσουν

Πόσο κράτησε το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα της ιστορίας

Νέα Εποχή Χτες
Κι όμως, υπάρχει κάτι χειρότερο από τα πρωινά στην Κηφισίας!

Ήταν πράγματι ο Αλμπερτ Αϊνστάιν κακός μαθητής;

Stories Χτες
Μην το χρησιμοποιείται ως επιχείρημα

Ο άνθρωπος που έχασε 125 κιλά σε ένα χρόνο και μπήκε στα Ρεκόρ Γκίνες

Πρόσωπα Προχτές
Έκανε αυστηρή νηστεία για 382 Ημέρες