Σήμερα έμαθα: Γιατί λιγουρευόμαστε λιπαρά φαγητά όταν έχουμε hangover;
Υπάρχουν δυο εξηγήσεις
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 3/6/2024 | 01:00
Ανεξάρτητα από το πόσο διασκεδάζετε τις πρώτες πρωινές ώρες, το hangover είναι μια σκληρή αντιστάθμιση για μια νύχτα γεμάτη ποτό. Οι φίλοι μπορούν να προτείνουν και να ορκιστούν σε δεκάδες θεραπείες, από ένα πολύ συγκεκριμένο είδος παγωτού, έως ακρόαση μουσικής, μέχρι τη μέθοδο της «τρίχας του σκύλου».
Αλλά μερικές φορές το μόνο που θέλετε είναι μερικά λίτρα νερό και ένα μεγάλο πιάτο με το πιο λιπαρό φαγητό που μπορείτε να βρείτε. Τι έχει λοιπόν το λιπαρό φαγητό που είναι τόσο δελεαστικό όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε τι κάνατε με το παυσίπονο, αλλά το κεφάλι σας πονάει πάρα πολύ για να το σκεφτείτε; Η απάντηση μπορεί να έχει να κάνει με την τεμπελιά και την ανάγκη σας να ανανεωθείτε.
«Ένας από τους πιο ισχυρούς νόμους στην ψυχολογία είναι ο νόμος της ελάχιστης προσπάθειας», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cornell College of Human Ecology, David Levitsky. «Τα λιπαρά τρόφιμα είναι υποκατάστατα για το λίπος και το λίπος είναι το θρεπτικό συστατικό για την υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Πηγαίνουμε για θερμιδικά πυκνή τροφή επειδή χρειάζεται την ελάχιστη προετοιμασία και αποφέρει την υψηλότερη θερμιδική απόδοση».
Ο Levitsky αναγνωρίζει ότι αυτή η λαχτάρα δεν είναι η πιο έξυπνη ιδέα, αλλά μερικές φορές το κυνήγι για ενέργεια γίνεται μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής. «Η θεωρία της εξέλιξης δεν νοιάζεται ότι θα σε σκοτώσει όταν είσαι 70», λέει. «Έχετε ολοκληρώσει την αναπαραγωγική σας περίοδο μέχρι τότε».
Εάν προτιμάτε να μην αποδεχτείτε την ιδέα ότι προσωρινά δεν ήσασταν αρκετά δυνατοί για να αντισταθείτε στον πειρασμό, υπάρχει μια άλλη θεωρία που μπορεί να μετατοπίσει την ευθύνη μέσα στον εγκέφαλό σας. Οι International Business Times επικαλούνται μια μελέτη του 2004 από το Πανεπιστήμιο του Princeton που υποδηλώνει ότι μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται γαλανίνη είναι ο πραγματικός ένοχος. Η μελέτη περιελάμβανε ενέσεις σε αρουραίους με τη χημική ουσία για να δει πώς επηρέαζε την κατανάλωση αλκοόλ. Οι αρουραίοι στους οποίους έγινε ένεση γαλανίνης βρέθηκε ότι κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ, ακόμη και όταν η πρόσληψη τροφής και νερού παρέμενε φυσιολογική. Όταν παρατηρούνταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι κατά τα άλλα νυχτόβιοι αρουραίοι έπιναν αλκοόλ κατά τις ώρες που δεν ταιριάζουν με το συνηθισμένο πρόγραμμα φαγητού και ποτού τους, αλλά και πάλι δεν θα έπιναν νερό εκτός προγράμματος και δεν θα έτρωγαν.
«Φαίνεται να υπάρχει ένας κύκλος θετικής ανατροφοδότησης», είπε ο Bartley Hoebel, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Η κατανάλωση αλκοόλ παράγει γαλανίνη και η γαλανίνη προάγει την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό διαιωνίζει τη συμπεριφορά». «Το αλκοόλ είναι το μόνο προϊόν καταχρήσεων που είναι επίσης τρόφιμο πλούσιο σε θερμίδες και αναμφίβολα έχει σημαντικές αλληλεπιδράσεις με συστήματα που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής και τη διατροφή», πρόσθεσε ο ερευνητής Michael Lewis.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα διασκεδάσετε όλη τη νύχτα, θα σηκωθείτε από το κρεβάτι το επόμενο απόγευμα και θα κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο εστιατόριο γρήγορου φαγητού, υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για να διαλέξετε ενώ παλεύετε να ξεφύγετε από αυτά τα επικριτικά βλέμματα.