Οι παραγωγοί χυμού πορτοκαλιού σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν κρίση εφοδιασμού
Αιτία, η κλιματική κρίση και μια ασθένεια των εσπεριδοειδών
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 4/6/2024 | 00:00
Οι κορυφαίοι κατασκευαστές χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο ίσως χρειαστεί να σκεφτούν τη χρήση εναλλακτικών φρούτων καθώς αντιμετωπίζουν κρίση εφοδιασμού.
Μια αναφορά από το Fundecitrus και το CitrusBR ανέφερε ότι η κλιματική κρίση και μια ασθένεια των εσπεριδοειδών που είναι γνωστή ως πρασίνισμα έχουν αναγκάσει τους Βραζιλιάνους πορτοκαλοκαλλιεργητές να συγκομίσουν τη μικρότερη σοδειά τους εδώ και δεκαετίες.
Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο. Η έκθεση προέβλεψε ότι οι κύριες περιοχές παραγωγής πορτοκαλιού της Βραζιλίας, το Σάο Πάολο και το Minas Gerais, θα συγκομίσουν 232,38 εκατομμύρια κιβώτια 40,8 κιλών φέτος, μια πτώση 24,36 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
«Εάν ισχύει αυτή η πρόβλεψη για την παραγωγή, αυτή θα είναι η δεύτερη μικρότερη καλλιέργεια από το 1988-1989», ανέφερε.
Η Φλόριντα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, αντιμετωπίζει επίσης σοβαρές ελλείψεις λόγω ασθενειών στα δέντρα και κακών καιρικών συνθηκών, ανέφεραν οι Financial Times.
Ο Kees Cools, πρόεδρος της International Fruit and Vegetable Juice Association, είπε στους FT ότι οι πρόσφατες ελλείψεις σηματοδοτούν μια «κρίση».
«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων παγετώνων και των μεγάλων τυφώνων», είπε.
Στο παρελθόν, οι πάροχοι χυμού πορτοκαλιού απέφευγαν τις μακροπρόθεσμες ελλείψεις παγώνοντας το απόθεμα χυμού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έως και δύο χρόνια, ανέφερε η FT. Αλλά ακόμη και το κατεψυγμένο απόθεμα μειώνεται λόγω τριετούς συσσώρευσης ελλείψεων, πρόσθεσε.
Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών. Αυτή είναι μια ανίατη ασθένεια που προκαλείται από έντομα που τρέφονται με φυτά και κάνουν τον καρπό του δέντρου πικρό πριν τελικά σκοτώσει το δέντρο.
Από τότε που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Φλόριντα το 2008, το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών είχε καταστροφικές συνέπειες όταν συνδυάστηκε με την κλιματική κρίση. Τα τελευταία 20 χρόνια, είπε ο Cools στους FT, η κρατική προσφορά σε χυμό πορτοκαλιού μειώθηκε από 240 εκατομμύρια κουτιά ετησίως σε 17 εκατομμύρια ετησίως.
Ο Cools είπε ότι οι κατασκευαστές ίσως πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης διαφορετικών φρούτων, όπως το μανταρίνι, καθώς τα δέντρα του είναι πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες.
Ωστόσο, αυτή θα ήταν μια μακρά διαδικασία. Η IFU θα πρέπει να ζητήσει νομοθετικές αλλαγές στον κώδικα προτύπων τροφίμων Codex Alimentarius και στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ανέφερε η FT.
Εν τω μεταξύ, ο Χάρι Κάμπελ, αναλυτής δεδομένων αγοράς εμπορευμάτων στην ερευνητική ομάδα Mintec, είπε στο CNBC ότι οι κατασκευαστές είναι πιθανό να «εξαρτώνται λιγότερο» από την παραγωγή πορτοκαλιού ενσωματώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες χυμού αχλαδιού, χυμού μήλου και χυμού σταφυλιού στα μείγματά τους.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία πορτοκαλιού είναι το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών. Αυτή είναι μια ανίατη ασθένεια που προκαλείται από έντομα που τρέφονται με φυτά και κάνουν τον καρπό του δέντρου πικρό πριν σκοτώσουν τελικά το δέντρο.
Οι οικονομικές συνέπειες μπαίνουν ήδη στο παιχνίδι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού αυξήθηκαν στα 4,92 δολάρια ΗΠΑ (38 HK $) στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης την Τρίτη, σύμφωνα με τους FT. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πρόσθεσε το outlet.
Εν τω μεταξύ, η τιμή του μισόλιτρου χυμού πορτοκαλιού στοίχισε στον μέσο καταναλωτή των ΗΠΑ περίπου 2,41 δολάρια ΗΠΑ το 2019, σε σύγκριση με 3,41 δολάρια ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με την πλατφόρμα συλλογής δεδομένων Statista.
Ο Francois Sonneville, ανώτερος αναλυτής ποτών στη Rabobank, δήλωσε στον Guardian ότι η ζήτηση των καταναλωτών για χυμό πορτοκαλιού μειώθηκε κατά περίπου ένα πέμπτο το περασμένο έτος λόγω των αυξήσεων των τιμών.