Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να σταματήσει την ρωσική παραπληροφόρηση
Η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τα εκλογικά αποτέλεσματα σε όλον τον κόσμο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/6/2024 | 00:00
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συστήσει στις Βρυξέλλες μια ειδική ομάδα που έχει στόχο να βρει και να σταματήσει την παραπληροφόρηση.
Τον περασμένο μήνα, ξεσκέπασε ένα βίντεο στο YouTube γυρισμένο στα ρωσικά, το οποίο ανέφερε ότι οι πολίτες φεύγουν από την Πολωνία για να γλιτώσουν από την δικτατορία και ψάχνουν καταφύγιο στην στενή σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία.
Πρόκειται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα αφηγήματα που υποστηρίζουν την Ρωσία, το οποίο θέλει την Πολωνία να βιώνει κατάρρευση των δημοκρατικών θεσμών της και ταυτόχρονα να έχει επιθετικές στρατιωτικές φιλοδοξίες, κάτι που όπως λέει κάνει και γενικότερα η ΕΕ, ανέφερε η ειδική αυτή ομάδα Stratcom.
Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι οι Ρώσοι έχουν ενορχηστρώσει καμπάνιες παραπληροφόρησης, για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ευρώπη, αν και η ίδια η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί fake news για να επηρεάσει τον κόσμο.
Μια έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πέρυσι, διαπίστωσε πως η ρωσική πλευρά χρησιμοποιεί κατασκόπους, social media και κρατικά ΜΜΕ, ώστε να δημιουργήσει αμφιβολίες και καχυποψίες για το αδιάβλητο των εκλογών σε όλες τις χώρες.
Υπάρχει εδώ και καιρό προειδοποίηση από Ευρωπαίους αξιωματούχους για προσπάθεια ρωσικής επιρροής για τις Ευρωεκλογές, όμως είναι δύσκολο να εκτιμήσουν τις συνέπειες αυτής της προσπάθειας.
«Οι επιχειρήσεις επιρροής της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων εγχώριων ομάδων, έχουν το δυναμικό να διαταράξουν τις online συζητήσεις για τις εκλογές της ΕΕ» δήλωσε στο Reuters ο Τζακ Σταμπς της εταιρείας ανάλυσης κοινωνικών μέσων Graphika. «Έχουμε δει ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι ακόμα αυτοί που υλοποιούν αυτές τις εκστρατείες πασχίζουν να καταλάβουν αν έχουν αποτέλεσμα» συνέχισε.
Η Stratcom αποτελείται από 40 άτομα και λειτουργεί με περιορισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Είναι στη πρώτη γραμμή της Ευρώπης κατά της παραπληροφόρησης, αλλά οι πόροι που διαθέτει η ΕΕ δεν είναι πολλοί.
«Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε επιθετικές εκστρατείες από τις Βρυξέλλες» είπε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέτοιες ενέργειες πραγματοποιούνται σε επίπεδο χώρας - μέλους, συμπλήρωσε.
Αυτό μπορεί να αφήσει τα μεγάλα κόμματα πολύ ευάλωτα σε καμπάνιες παραπληροφόρησης, οι οποίες μπορούν να μεγαλώσουν κι άλλο την αγανάκτηση που ήδη νιώθουν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι εν τέλει στηρίζουν εθνικιστικά κόμματα, όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία.
Όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση παραπληροφόρησης της ΕΕ, οι χώρες που μπαίνουν πιο συχνά στο στόχαστρο είναι η Πολωνία και η Γερμανία. Ακολουθούν η Γαλλία και ύστερα η Σερβία, που όμως δεν είναι μέλος της ΕΕ.