Τι έγινε όταν το ίντερνετ έφθασε σε μια απομονωμένη φυλή
Ένα απλό παράδειγμα τι μπορεί να κάνει το διαδίκτυο και πόσο επηρέαζε τις ζωές μας
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 5/6/2024 | 00:49
Έρευνες, μελέτες για το τι προκαλεί το διαδίκτυο και η έκθεση μας στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά μερικές φορές η ίδια η ζωή μπορεί να εξηγήσει καλύτερα από επιστημονικές διατριβές.
Στο τροπικό δάδος του Αμαζονίου, η φυλη Μαρούμπα έγινε χωρίς τη θέλησή της αντικείμενο μελέτης από τους κοινωνιολόγους.
Στους νέους, δόθηκαν smartphones και πρόσβαση στο διαδίκτυο και το αποτέλεσμα ήταν εκληκτικό.
Η φυλή ζει εδώ και καιρό σε κοινοτικές καλύβες που βρίσκονται διάσπαρτες εκατοντάδες χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Ituí. Έχει τη δική τη γλώσσα, ενώ ζει κυρίως από το κυνήγι και το ψάρεμα.
Για εκατοντάδες χρόνια ζούσαν απομονωμένοι, αλλά ο Έλον Μασκ αποφάσισε να τους ανοίξει παράθυρο στον κόσμο.
Η φυλή Μαρούμπα είναι μία από τις εκατοντάδες σε όλη τη Βραζιλία που ξαφνικά συνδέθηκαν με τη Starlink, την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου της Space X, της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας του Μασκ.
Στην αρχή, που μπήκε το ίντερνετ στη ζωή τους, όλοι ήταν χαρούμενοι. Το χρησιμοποιούσαν για καλούν βοήθεια σε έκτακτη ανάγκη, για να επικοινωνούν με μέλη της κοινότητας που ζούσαν μακριά.
Όμως σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οι νέοι εθίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και απομονώθηκαν, απέχοντας από τις δραστηριότητες που έκαναν μαζί όλη η κοινότητα.
Έπαψαν να ενδιαφέρονται για τις παραδόσεις του, ενώ όπως δηλώνουν οι μεγαλύτεροι της κοινότητας, έγονα τεμπέληδες και εθίστηκαν στο πορνό.
Στους εννέα μήνες ένας στους δύο ανήλικους, σταμάτησε να βοηθάει στις εργασίες, ενώ περνούσαν 4-5 ώρες ημερησίως μπροστά από ένα τηλέφωνο.
Αντί να συναντιούνται οι έφηβοι μιλούσαν μέσω ομαδικών συνομιλιών, ενώ δεν έλειψαν και τα περιστατικά εθισμού σε βιντεοπαιχνίδια.
Το διαδίκτυο έκανε αμέσως αίσθηση. «Άλλαξε τη ρουτίνα τόσο πολύ που ήταν επιζήμιο», παραδέχτηκε ο Enoque, αρχηγός του χωριού. «Στο χωριό, αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως».
Σύντομα κατάλαβαν ότι πρέπει να θέσουν όρια. Και επέτρεψαν μέσω παρεμβάσεων στις κεραίες την πρόσβαση στο διαδίκτυο μόνο τις απογευματινές ώρες και αυτό για δύο ώρες ή όποτε υπήρχε έκτακτη ανάγκη.