Πολλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η στιγμή για να σωθεί το περιβάλλον έχει περάσει και πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο αυτοί. Υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι ,με τα σωστά βήματα μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να ξεπεράσουμε την περιβαλλοντική κρίση.
Έχουμε δει πολλά ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον αλλά σχεδόν κανένα, δεν πρότεινε κάποια λύση. Εκτός από ένα. Το Life on Our Planet του Sir David Attenborough. Ο βιολόγος και γνώστης όσο λίγοι της φυσικής ιστορίας, στο τέλος του ντοκιμαντέρ, πρότεινε επτά βήματα για να μπορέσουμε να σώσουμε το περιβάλλον. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τα πιστέψουμε και να ατα εφαρμόσουμε κατα γράμμα.
Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι καίριο να μάθουμε, να πιστέψουμε ότι το περιβάλλον είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε και όσο το πληγώνουμε βγαίνουμε όλοι χαμένοι. Το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης υπερβαίνει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Που είναι στο χέρι μας να σώσουμε. Πως; Τα παρακάτω βήματα μας δείχνουν το δρόμο.
1. Ο άνθρωπος και ο πλανήτης πάνω από το κέρδος
Photo by NASA on Unsplash
«Τι μας έφερε σε αυτή τη στιγμή απόγνωσης; Πιστεύω ότι είναι η πείνα μας για αέναη οικονομική ανάπτυξη», λέει ο Attenborough.
Ο περιβαλλοντολόγος επισημαίνει τον δείκτη Happy Planet, έναν τρόπο παρακολούθησης των οικολογικών επιπτώσεων και της ανθρώπινης ευημερίας ως ένα νέο μέτρο επιτυχίας. Συνεχίζει επαινώντας την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern για τη δημιουργία παρόμοιου δείκτη το 2018.
«Σε αυτή τη μοναδική πράξη, η πρωθυπουργός Jacinda Ardern μετατόπισε τις προτεραιότητες ολόκληρης της χώρας της μακριά από την καθαρή ανάπτυξη και προς κάτι που αντανακλά καλύτερα τις φιλοδοξίες που έχουμε πολλοί από εμάς».
2. Αντικαταστήστε το πετρέλαιο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Photo by Appolinary Kalashnikova on Unsplash
Το 2019, το 85 τοις εκατό της παγκόσμιας ενέργειας παρείχαν μόνο τα ορυκτά καύσιμα.
Ο Attenborough λέει ότι ο κόσμος πρέπει να μεταβεί σε πλήρως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «με ταχύτητα αστραπής» για να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του πλανήτη και της ανθρωπότητας.
«Καθώς ο νέος, καθαρός, χωρίς άνθρακα κόσμος έρχεται στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι παντού θα αρχίσουν να αισθάνονται τα οφέλη. Η ζωή θα είναι λιγότερο θορυβώδης. Ο αέρας και το νερό μας θα είναι πιο καθαρά, με λιγότερους πρόωρους θανάτους από κακή ποιότητα αέρα», λέει.
3. Να υιοθετήσουμε έναν πιο διατηρήσιμο τρόπο ζωής
Photo by rafael albornoz on Unsplash
Ο Attenborough λέει ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι εργάζονταν σε ισορροπία με τον φυσικό κόσμο.
«Πρέπει να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε τη μετατροπή των άγριων χώρων σε γεωργικές εκτάσεις, φυτείες και άλλες μορφές. Πρέπει να σταματήσουμε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων. Πρέπει να μειώσουμε τη χρήση του γλυκού νερού».
Και συνέχισε λέγοντας ότι, «Πρέπει να σταματήσουμε αμέσως και κατά προτίμηση να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε την κλιματική αλλαγή μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
4. Να δημιουργήσουμε ζώνες απαγόρευσης αλιείας στον ωκεανό
Photo by Joseph Barrientos on Unsplash
«Ο ωκεανός καλύπτει τα δύο τρίτα της επιφάνειας του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην επανάστασή μας για να ξαναζωντανέψει ο φυσικός κόσμος», λέει ο Attenborugh.
Βοηθώντας τον θαλάσσιο κόσμο να ανακάμψει, εξηγεί, μπορούμε να αιχμαλωτίσουμε τον άνθρακα, να αυξήσουμε τη βιοποικιλότητα και να παρέχουμε περισσότερη τροφή.
«Ξεκινά με τη βιομηχανία που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στον ωκεανό, την αλιεία. Αλλά αυτό μπορεί να διορθωθεί με μια παγκόσμια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δικτύου ζωνών απαγόρευσης αλιείας στα παράκτια ύδατα όπου τα ψάρια μπορούν να μεγαλώσουν και να παράγουν περισσότερους απογόνους. Στη συνέχεια θα επανακατοικούν τα γειτονικά νερά».
5. Καλλιεργήστε πιο έξυπνα και τρώτε λιγότερο κρέας
Photo by Jakob Cotton on Unsplash
Καθώς η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων αυξάνεται καθημερινά, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν πώς να παίρνουν περισσότερα τρόφιμα από λιγότερη γη.
Το κλειδί, όπως λέει, είναι να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος.
«Αν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε λιγότερη γη, πρέπει να τρώμε πολύ λιγότερο κρέας, ειδικά κόκκινο κρέας, και ειδικά βοδινό, τα οποία, όταν συμπεριλάβουμε τα σιτηρά που τρέφονται οι αγελάδες, θα μάθουμε ότι καταναλώνουν το 60% της γεωργικής μας γης», εξηγεί.
«Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αλλάζοντας τις συνήθειές μας, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να τραφεί μόνο με τη μισή γη που καλλιεργούμε αυτήν τη στιγμή».
6. Προστατέψτε τα δάση
Photo by Joshua Woroniecki on Unsplash
Πλούσιοι δασικοί βιότοποι σε φτωχότερες χώρες καταστρέφονται για να παρέχουν φοινικέλαιο, βόειο κρέας και σκληρό ξύλο για τα πλουσιότερα έθνη.
«Εάν συνεχιστεί αυτό, η εξάπλωση άνθρακα στον αέρα και στα είδη θα ήταν καταστροφική για ολόκληρο τον κόσμο», λέει ο Attenborough.
«Κατευθύνοντας το εμπόριο και τις επενδύσεις μας, μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα έθνη να καρπωθούν τα οφέλη αυτών των πόρων χωρίς να τους χάσουμε».
7. Βγάλτε τους ανθρώπους από τη φτώχεια για να επιβραδύνετε την αύξηση του πληθυσμού
Photo by Jordan Opel on Unsplash
Όταν γεννήθηκε ο Attenborough πριν από 98 χρόνια, υπήρχαν λιγότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Σήμερα είναι σχεδόν τετραπλάσιος αυτός ο αριθμός.
Οι προβλέψεις του ΟΗΕ προβλέπουν μεταξύ 9,4 και 12,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2100.
«Θέλουμε όλοι στη Γη να έχουν ένα δίκαιο μερίδιο και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση και να βρούμε τρόπους να σταθεροποιήσουμε την αύξηση του πληθυσμού μας».
Το να βγουν οι άνθρωποι από τη φτώχεια είναι το κλειδί για να τερματιστεί η ταχεία αύξηση του πληθυσμού, λέει.
«Ο δικαιότερος τρόπος σταθεροποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού είναι να βοηθήσουμε τα φτωχότερα έθνη να αναπτυχθούν. Όταν συμβεί αυτό, η διατροφή και η υγειονομική περίθαλψη βελτιώνονται, η παιδική θνησιμότητα μειώνεται και οι οικογένειες έχουν λιγότερα παιδιά».
Αυτό σημαίνει να βρούμε έναν τρόπο να μετατρέψουμε την έρημο σε βιώσιμο τόπο για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν, προστατεύοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα.