Τι το ελληνικό έχει το πασίγνωστο παιχνίδι Tetris;
Ένα ακόμα δάνειο
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 7/6/2024 | 00:16
Ήταν στις αρχές Ιουνίου του 1984, όταν ο Ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ, παρουσίασε για πρώτη φορά το σήμερα άκρως δημοφιλές παιχνίδι, Tetris.
Το παιχνίδι μπήκε αμέσως στο μυαλό και στην καρδιά μικρών και μεγάλων, όντας το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι παζλ, το οποίο το σκεφτόσουν ακόμα και στον ύπνο σου. Ακολούθησαν αμέτρητες αντιγραφές και παραλλαγές, αλλά το αυθεντικό πάντα είχε την προτίμηση των περισσότερων.
Όσο για το πως προέκυψε, ο Παζίτνοφ το δημιούργησε μέσα σε 5 μόλις εβδομάδες, ώστε να τεστάρει τις δυνατότητες του ρωσικού υπολογιστή Electronica 60, που ήταν και το αντικείμενο της εργασίας του. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφτιαχνε ένα παιχνίδι που θα το λάτρευαν όλες οι επόμενες γενιές.
Το όνομα ο Αλεξέι το πήρε από δυο συνθετικά. Το πρώτο έχει ελληνική ρίζα. Είναι το ελληνικό αριθμητικό «τέτρα-» και την λέξη «τένις». Και δεν συναντούμε ελληνικά μόνο εκεί. Αυτό που ήθελε αρχικά ο μαθηματικός ήταν να μεταφέρει σε ψηφιακή μορφή ένα ήδη δημοφιλές στην Σοβιετική Ένωση μαθηματικό παιχνίδι με πλαστικά τουβλάκια, τα οποία έφεραν από δύο και πάνω τμήματα τα οποία έπρεπε να συμπληρώσεις. Ανάλογα, δε, με τον αριθμό των τμημάτων, το παιχνίδι είναι ονομασίες όπως «ντόμινο» (δύο τμήματα), «τρίμινο», «τετράμινο», «πεντάμινο» κλπ, με το πρώτο συνθετικό να είναι πάλι από την ελληνική γλώσσα.