E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Ευρωπαίοι πετούν 7 εκατομμύρια τόνους ρούχων το χρόνο: Ποια χώρα έκανε υποχρεωτική την ανακύκλωση

Περίπου 16 κιλά ετησίως ανά άτομο.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 19/6/2024 | 00:03

Οι Ευρωπαίοι πετούν 7 εκατομμύρια τόνους ρούχων το χρόνο: Ποια χώρα έκανε υποχρεωτική την ανακύκλωση
Φωτογραφία από Anna Shvets

Οι χώρες της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 6,95 εκατομμύρια τόνους κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων το 2020 ή περίπου 16 κιλά ετησίως ανά άτομο.

Όλοι έχουμε δει τα βουνά από παλιά ρούχα που καταλήγουν σε γιγάντιες χωματερές σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. H Τσεχία óμως αποφάσισε να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση του προβλήματος αντί να συμβάλλει στην διαιώνιση αυτού του προβλήματος.

Περίπου 180.000 τόνοι κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων απορρίπτονται στην Τσεχία κάθε χρόνο με μόλις 3 έως 4 τοις εκατό να μπαίνει σε κάδους μεικτών απορριμμάτων. 39.000 τόνοι διαλέγονται για ανακύκλωση, ενώ τα μη ανακυκλώσιμα μολυσμένα σε μεικτούς κάδους ανέρχονται σε 75.000 τόνους.

Ωστόσο, η χώρα έχει ένα σχέδιο να ανανεώσει τις τρέχουσες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε σχέδια για επιβολή της υποχρεωτικής συλλογής κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων από το 2025. Στοχεύει στην ευθυγράμμιση της χώρας με την ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό Petr Hladík. Τόνισε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η ανακύκλωση περισσότερων υφασμάτων και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών ανακύκλωσης. 

Προς το παρόν, η χωριστή συλλογή κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων δεν είναι υποχρεωτική που σημαίνει ότι πολλά πεταμένα ρούχα που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Φωτογραφία από Kai Pilger

Επί του παρόντος, πολλά υφάσματα πετιούνται σε κάδους μεικτών απορριμμάτων που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Η στρατηγική περιλαμβάνει τη δημιουργία σημείων συλλογής σε διάφορους δήμους για να βοηθηθούν οι πολίτες να απορρίπτουν καλύτερα τα κλωστοϋφαντουργικά τους απόβλητα.

Η Τσεχία έχει περίπου 10.000 σημεία συλλογής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά ο υφιστάμενος νόμος για τα απόβλητα απαιτεί μόνο συλλογή και όχι ανακύκλωση. Και το νέο σχέδιο ελπίζει να δημιουργήσει περισσότερα σημεία συλλογής σε προσβάσιμα μέρη, όπως δημαρχεία ή καταστήματα, όπως έχει η χώρα με μπαταρίες και ηλεκτρικά απόβλητα.

Ποιες χώρες της ΕΕ εχουν τα περισσότερα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα;

Οι χώρες της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 6,95 εκατομμύρια τόνους κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων το 2020 - δηλαδή περίπου 16 κιλά ανά άτομο.

Από αυτά, 4,4 κιλά ανά άτομο συλλέχθηκαν ξεχωριστά για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, αλλά το συντριπτικό ποσοστό των 11,6 κιλων κατέληξαν σε ανάμεικτα οικιακά απορρίμματα.

Οι κύριες πηγές των σχεδόν 7 εκατομμυρίων τόνων ετήσιων απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας της ΕΕ είναι ρούχα και είδη οικιακής χρήσης (απορρίμματα μετά την κατανάλωση). Υπολογίζεται ότι το 4 έως 9 τοις εκατό των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά καταστρέφονται επίσης πριν χρησιμοποιηθούν - μεταξύ 264.000 και 594.000 τόνοι κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Σε περισσότερα από τα μισά κράτη της ΕΕ είναι ήδη υποχρεωτική η χωριστή συλλογή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά αυτό αφορά κυρίως τα επαναχρησιμοποιήσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο έχουν τα υψηλότερα ποσοστά χωριστής συλλογής υφασμάτων και έπειτα είναι η Ολλανδία και την Αυστρία. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος λέει ότι πρέπει να κλιμακωθούν οι δυνατότητες διαλογής και ανακύκλωσης, διαφορετικά μια σημαντική ποσότητα αυτών των απορριμμάτων θα συνεχίσει είτε να καταλήγει σε αποτεφρωτήρες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ελληνικό χωριό που «εξαφανίστηκε» μετά από κατολίσθηση

Ιστορικά 02.04.2025
Η ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα το 1963

P. Diddy: Πού βρίσκεται η υπόθεση και τι έρχεται στη συνέχεια;

Πρόσωπα 02.04.2025
P. Diddy στο εδώλιο: Οι τελευταίες εξελίξεις πριν τη δίκη του Μαΐου

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories 02.04.2025
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Το πάμφθηνο αυτοκίνητο των 80s που έκανε θραύση στην Ελλάδα ‑ Δε χαλούσε με τίποτα

Retro Χτες
Το αυτοκίνητο-θρύλος που δεν έλεγε να χαλάσει

Τι ακολουθεί για την Τουρκία: Αλλαγή ή περισσότερος απολυταρχισμός;

Stories Χτες
«Ο Ιμάμογλου έχει γίνει πολιτικό σύμβολο. Η κοινωνική αντίσταση είναι ισχυρή γιατί οι νέοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν»

Οι μεγαλύτερες απατεωνιές και ψέματα που άφησαν ιστορία στις ειδήσεις

Stories Χτες
Περίεργες ιστορίες που δεν έληξαν καλά

Το ελληνικό νησί που δεν έχει καθόλου φίδια

Περιβάλλον Προχτές
Ένα μοναδικό μυστικό που κάνει ξεχωριστό αυτό το νησί!

Απολύθηκε από τη δουλειά της. 5 χρόνια μετά, πήρε Grammy

Stories Προχτές
Έχασε τη δουλειά της, κέρδισε τη μουσική. H ιστορία της Doechii!

Σαν να ήξερε ‑ Οι απίστευτες προβλέψεις του Στιβ Τζομπς που βγήκαν αληθινές

Stories Προχτές
Κάποιες από τις προβλέψεις του ήταν τόσο μπροστά από την εποχή τους που μοιάζουν σχεδόν μεταφυσικές