Φωτογραφίες από την ιστορία που θα σε καθηλώσουν
Η ιστορία ανθρώπων που δεν ξεχάστηκε
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 18/6/2024 | 00:03
Σε μια εποχή όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούνται από selfies, influencers και meme κουλτούρα, η εύρεση μιας πηγής καθημερινής πνευματικής τόνωσης μπορεί να είναι μια αναζωογονητική αλλαγή.
Μπείτε στη σελίδα του Instagram «Inside History», έναν λογαριασμό αφιερωμένο στο να παρέχει στους ακολούθους τυχαία αλλά συναρπαστικά ιστορικά στοιχεία. Η σελίδα διαπρέπει στο να προσφέρει σε εύκολα και εύπεπτα αποσπάσματα ιστορικών πληροφοριών. Κάθε ανάρτηση διαθέτει μια εντυπωσιακή εικόνα που συνοδεύεται από μια σύντομη και ενημερωτική λεζάντα.
Αυτή η σελίδα έγινε γρήγορα αγαπημένη για τους λάτρεις της ιστορίας και τα περίεργα μυαλά. Ακολουθεί μια εσωτερική ματιά στο τι κάνει το «Inside History» να ξεχωρίζει στον πολυσύχναστο κόσμο των social media.
Ο άνδρας που δεν χαιρέτησε ναζιστικά
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο άνδρας μετά τη φωτογραφία μαθεύτηκε ότι ήταν ο August Landmesser, ο οποίος εντάχθηκε στο Ναζιστικό Κόμμα το 1931, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα τον βοηθούσε να βρει δουλειά σε μια χώρα με κακή οικονομία. Ωστόσο, το 1934, ο Landmesser ερωτεύτηκε μια Εβραία που ονομαζόταν Irma Eckler.
Ένα χρόνο αργότερα, αρραβωνιάστηκαν, αλλά η αίτηση γάμου τους απορρίφθηκε από τους πρόσφατα θεσπισμένους νόμους της Νυρεμβέργης, οι οποίοι απαγόρευαν τους γάμους μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων. Αυτό, ωστόσο, δεν τους πτόησε από το να κάνουν παιδιά και η Eckler γέννησε την πρώτη τους κόρη, την Ingrid, το 1935.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Landmesser, η σύζυγος και η κόρη του προσπάθησαν να διαφύγουν από τη Γερμανία στη Δανία, αλλά συνελήφθησαν από τις αρχές. Ο Landmesser κατηγορήθηκε για «ατίμωση της φυλής» βάσει του ναζιστικού φυλετικού νόμου, αλλά αργότερα αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων και έλαβε εντολή να τερματίσει τη σχέση του με τον Eckler με την προειδοποίηση ότι μια επανάληψη του αδικήματος θα οδηγούσε σε ποινή φυλάκισης πολλών ετών.
Ωστόσο, αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη γυναίκα του και τελικά συνελήφθη ξανά το 1938. Αυτή τη φορά καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα για 3 χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπε τη γυναίκα του και την κόρη του.
Η Eckler στάλθηκε στη φυλακή όπου γέννησε τη δεύτερη κόρη τους, την Irene. Από εκεί, την έστειλαν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου τελικά δολοφονήθηκε το 1942.
Ο Landmesser απελευθερώθηκε από τα καθήκοντά του το 1941 και τελικά κλήθηκε να πολεμήσει ενάντια στους Συμμάχους. Στάλθηκε στις πιο επικίνδυνες αποστολές λόγω του «εγκληματικού παρελθόντος» του. Σκοτώθηκε εν ώρα δράσης στην Κροατία το 1944. Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Οι δύο κόρες δόθηκαν σε ανάδοχους γονείς και επέζησαν του πολέμου.
Τα παιδιά που ξύπνησαν από το κώμα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 1922, μια ομάδα επιστημόνων πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο του Τορόντο, όπου βρισκόντουσαν διαβητικά παιδιά σε θαλάμους, συχνά 50 ή περισσότερα τη φορά. Τα περισσότερα από αυτά ήταν σε κώμα και πέθαιναν από διαβητική κετοξέωση. Άλλα λάμβαναν θεραπεία με μια εξαιρετικά αυστηρή δίαιτα, η οποία αναπόφευκτα οδηγούσε σε λιμοκτονία. Αυτά τα παιδιά ήταν ουσιαστικά στα κρεβάτια του θανάτου τους, περιμένοντας αυτό που ήταν τότε, βέβαιος θάνατος.
Οι επιστήμονες κινήθηκαν γρήγορα και προχώρησαν σε ένεση στα παιδιά με ένα νέο καθαρισμένο εκχύλισμα ινσουλίνης. Καθώς άρχισαν να κάνουν την ένεση στο τελευταίο παιδί που ήταν σε κώμα, το πρώτο που του έγινε η ένεση άρχισε να ξυπνά. Στη συνέχεια, ένα ένα, όλα τα παιδιά ξύπνησαν από το διαβητικό κώμα τους. Ένα δωμάτιο που ήταν γεμάτο με θάνατο και κατήφεια, έγινε ξαφνικά τόπος χαράς και ελπίδας.
Στις αρχές του 1920, ο Fredrick Banting και ο Charles Best ανακάλυψαν την ινσουλίνη υπό τον John Macleod στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Με τη βοήθεια του James Collip, η ινσουλίνη καθαρίστηκε, καθιστώντας τη διαθέσιμη για την επιτυχή θεραπεία του διαβήτη. Τόσο ο Banting όσο και ο Macleod κέρδισαν βραβεία Νόμπελ για τη δουλειά τους το 1923. Την ίδια χρονιά, οι Banting, Collip και Best αποφάσισαν να πουλήσουν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ινσουλίνης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο για 1 δολάριο. Ο Banting είχε πει: «Η ινσουλίνη δεν ανήκει σε εμένα, ανήκει στον κόσμο».
Ο άνδρας που σπούδασε πολλά παιδιά
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ένας άνδρας που ονομαζόταν Dale Schroeder, μεγάλωσε φτωχός στην Αϊόβα, δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε έκανε παιδιά. Δούλεψε ως ξυλουργός στην ίδια εταιρεία για 67 χρόνια και του ανήκαν μόνο δυο παντελόνια. Ξόδεψε όμως τις οικονομίες του ώστε να στείλει 33 άγνωστα παιδιά να σπουδάσουν στο κολέγιο, καλύπτοντας όλα τα έξοδά τους.
Με τα χρόνια, ο Dale συγκέντρωσε αρκετές επιταγές κοινωνικής ασφάλισης που δεν εξαργύρωσε ποτέ. Αυτό που ήθελε πραγματικά να κάνει με τα χρήματα ήταν να δώσει στα παιδιά μια ευκαιρία που δεν είχε ποτέ, να πάει στο κολέγιο. Αυτό που νόμιζε ότι ήταν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια αποδείχθηκε ότι ήταν σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια και το μοιράστηκε με ανθρώπους και όχι με ιδρύματα.
Το πρώτο μαύρο παιδί που φοίτησε σε λευκό σχολείο του αμερικανικού νότου
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αυτή είναι η 6χρονη Ruby Bridges που συνοδεύεται από σερίφηδες των ΗΠΑ στο σχολείο το 1960. Ήταν το πρώτο μαύρο παιδί που φοίτησε σε ένα ολόλευκο δημοτικό σχολείο στο Νότο.
Για την πρώτη της μέρα, ομοσπονδιακοί σερίφηδες με όπλα χρειάστηκε να τη συνοδεύσουν από και προς το σχολείο μέσα από ένα πλήθος ενήλικων ανδρών και γυναικών που φώναζαν τη λέξη από «Ν», την έφτυναν, εκτόξευαν θανατικές απειλές εναντίον της και της οικογένειάς της, κρατώντας σημαίες της Συνομοσπονδίας. Έφεραν ακόμη και ένα μικρό φέρετρο με μια μαύρη κούκλα μέσα, κάτι που έκανε τη Ruby να δει εφιάλτες εκείνη τη στιγμή.
Στην τάξη της, όλοι οι συμμαθητές της είτε αποσύρθηκαν από τους λευκούς γονείς τους, είτε εγκατέλειψαν την τάξη αρνούμενοι να καθίσουν μαζί της. Αρνήθηκε να φάει οποιοδήποτε φαγητό που δεν ήταν προσυσκευασμένο και σφραγισμένο επειδή απείλησαν να τη δηλητηριάσουν.
Σχεδόν όλοι οι δάσκαλοι εγκατέλειψαν το σχολείο εκτός από μια, ονόματι Barbara Henry. Για έναν ολόκληρο χρόνο, η Barbara δίδασκε τη Ruby σε μια άδεια τάξη. «Δεν είχα ξαναδεί λευκή δασκάλα, αλλά η κυρία Henry ήταν η ωραιότερη δασκάλα που είχα ποτέ. Προσπάθησε πολύ σκληρά να κρατήσει το μυαλό μου μακριά από το τι γινόταν έξω. Αλλά δεν μπορούσα να ξεχάσω ότι δεν υπήρχαν άλλα παιδιά», είπε η Ruby.
Ο μοναχός του Αγίου Όρους που πέθανε χωρίς να δει ποτέ γυναίκα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ένας Ελληνορθόδοξος μοναχός, ο Μιχαήλ Τολότος, έζησε όλη του τη ζωή των 82 ετών, χωρίς να έχει δει ποτέ γυναίκα λόγω του αυστηρού κανόνα του μοναστηριού στο Άγιο Όρος, που απαγορεύει την είσοδο στις Γυναίκες.
Ήταν ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1060 μ.Χ. και απαγόρευε τις γυναίκες και τα ζώα στο Άγιο Όρος. Ακόμα και σήμερα, μόνο άντρες τουρίστες επιτρέπονται μέσα στο μοναστήρι και δεν επιτρέπεται στους μοναχούς να ξυρίζονται, να κάνουν μπάνιο, να μαλώνουν και να ρωτούν τι βρίσκεται πέρα από τα τείχη του μοναστηριού.
Ο Τολότος εγκαταλείφθηκε ως βρέφος και υιοθετήθηκε από το μοναστήρι και δεν έφυγε ποτέ από τα τείχη του σε όλη του τη ζωή.
Παρά το γεγονός ότι ζούσε σε απομόνωση, η ιστορία του Μιχαήλ είναι μια υπενθύμιση των αυστηρών κανόνων και κανονισμών που διέπουν τη μοναστική ζωή.