Ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και μπορείς να το επισκεφτείς
Πώς λεγόταν και πού βρίσκεται
Δημοσίευση 19/6/2024 | 00:03
Ένα μέρος παγκόσμιου ενδιαφέροντος, τα ερείπια της Σχολής του Αριστοτέλη, βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά από τη σύγχρονη Νάουσα, στη συνοικία των Ισβορίων.
Εκεί ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασικής ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της πλατωνικής φιλοσοφίας στον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β', γιο, Αλέξανδρο και στους άλλους ευγενείς της Μακεδονικής αυλής. Η συνάντηση αυτών των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Νυμφαίο της Μίεζας θα επηρέαζε σίγουρα το μέλλον της ανθρωπότητας και όλου του Δυτικού Πολιτισμού.
Η περιοχή του Νυμφέα, δηλαδή το ιερό που είναι αφιερωμένο στις Νύμφες, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου τα αρχαία απομεινάρια - τείχος στηρίγματος μιας διώροφης στοάς με ιωνικούς κίονες που σχηματίζουν ένα Π- σε συνδυασμό με τα τρία φυσικά σπήλαια που βρίσκονται εκεί, αποτελούν τους κύριους χώρους της Σχολής. Η κατακόρυφη επιφάνεια του βράχου, όπου διακρίνονται τα ανοίγματα για τη στήριξη των δοκών της οροφής, αποτελούσε το πίσω άκρο της σκιερής στοάς, (χτισμένη το 350 π.Χ. και αργότερα), όπου ο Αριστοτέλης δίδασκε «τα ηθικά και τα πολιτικά δόγματα» (Πλούταρχος VII, 668) στους νέους της Μακεδονικής Αρχοντιάς.
Το τοπίο, όπου ο Μέγας Δάσκαλος περιπλανιόταν με τους μαθητές του στα κατάφυτα μονοπάτια της όχθης του ποταμού, ανάμεσα σε ήρεμα και δροσερά ρυάκια, που αναβλύζονταν από τις γύρω πηγές, ολοκληρώνεται από ένα ακόμη μεγαλύτερο σπήλαιο, λίγο πιο πέρα, με δύο λαξευμένες εισόδους, προφανώς για λατρευτική χρήση.
Ο χώρος είχε γίνει γνωστός στην έρευνα από το Γάλλο περιηγητή Delacoulonce στα μέσα του 19ου αι. , αλλά το 1965 καθαρίστηκε για πρώτη φορά από τη βλάστηση και ένα τμήμα του ανασκάφτηκε τα επόμενα χρόνια από το Φώτη Πέτσα, ο οποίος, συνδυάζοντας εύστοχα τις γραπτές πηγές, τις τοπογραφικές παρατηρήσεις και τα ανασκαφικά δεδομένα, ταύτισε τη θέση με τη Σχολή του Αριστοτέλους