E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος είναι ο YouTuber Diamond Tema και γιατί εγκατέλειψε την Τουρκία

Ο Tema έχει περισσότερους από 870.000 συνδρομητές στο YouTube

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 19/6/2024 | 00:03

Ποιος είναι ο YouTuber Diamond Tema και γιατί εγκατέλειψε την Τουρκία
collage

Ο Tema, ο οποίος έχει περισσότερους από 870.000 συνδρομητές στην πλατφόρμα, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις υποτιθέμενες ισλαμιστικές του τάσεις.

Σε μια ακραία τροπή των γεγονότων που έχει τραβήξει τη διεθνή προσοχή, ο δημοφιλής σχολιαστής του YouTube Diamond Tema αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία μετά από απειλές σύλληψης. Γνωστος για τα έντονα κοινωνικά και πολιτικά του σχόλια, τα βίντεο του Tema έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές και αφοσιωμένο παγκόσμιο κοινό.

Η ξαφνική αναχώρησή του από την Τουρκία σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την ελευθερία του λόγου και την αντιμετώπιση των διαφωνούντων στη χώρα.

Ο Diamond Tema, του οποίου το πραγματικό όνομα παραμένει άγνωστο για λόγους απορρήτου και ασφάλειας, έγινε γνωστός στο YouTube με το προκλητικό περιεχόμενό του. Έχει ασκήσει έντονη κριτική σε διάφορες κυβερνήσεις και πολιτικές προσωπικότητες, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της για να συζητήσει θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαφθορά και η κοινωνική δικαιοσύνη. Η ικανότητά του να αναλύει σύνθετα θέματα με σαφήνεια και ευφυΐα την έχει κάνει μια αγαπημένη φιγούρα στο κοινό της.

Τα προβλήματα του Tema στην Τουρκία ξεκίνησαν καθώς τα βίντεό του άρχισαν να επικεντρώνονται περισσότερο στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Τους τελευταίους μήνες, έχει επικρίνει τις πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισής της για την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου. Αυτό την έχει φέρει σε αντίθεση με τις αρχές, οι οποίες καταστέλλουν όλο και περισσότερο τους διαφωνούντες.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν δέχθηκε απειλές σύλληψης. Σύμφωνα με πηγές κοντά στον σχολιαστή, προειδοποιήθηκε από πολλαπλές επαφές ότι το ειλικρινές περιεχόμενό του έδωσε στόχο. Οι απειλές δεν αφορούσαν μόνο την παρουσία του στο διαδίκτυο, αλλά επεκτάθηκαν και στην προσωπική του ασφάλεια.

Αντιμέτωπος με την επικείμενη απειλή σύλληψης, ο ίδιος πήρε τη δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψει την Τουρκία. Σε ένα συγκινητικό βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι του εξήγησε τους λόγους της φυγής του και τις πιέσεις που είχε αντιμετωπίσει. «Με βαριά καρδιά φεύγω από τη χώρα που αγαπώ», είπε. «Αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω τη δουλειά μου εδώ κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Η αποχώρηση του Tema υπογραμμίζει τα ευρύτερα ζητήματα της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία. Η χώρα έχει αντιμετωπίσει διεθνή κριτική για τη συμπεριφορά της προς τους δημοσιογράφους, τους ακτιβιστές και οποιονδήποτε θεωρείται ότι αντιτίθεται στην κυβέρνηση. Η περίπτωση του Diamond Tema υπογραμμίζει πώς ακόμη και οι influencers δεν έχουν ανοσία σε αυτές τις πιέσεις.

Η είδηση ​​της αναγκαστικής αποχώρησης του Tema έχει πυροδοτήσει ένα κύμα υποστήριξης από τους θαυμαστές της και τους συναδέλφους σχολιαστές σε όλο τον κόσμο. Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δει μια έκρηξη αλληλεγγύης, με το hashtag #StandWithDiamond να τείνει σε πολλές χώρες. Πολλοί έχουν ζητήσει από τους διεθνείς οργανισμούς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία πιο επιθετικά.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας: «Η υπόθεση του Diamond Tema είναι μια έντονη υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν όσοι τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά στην Τουρκία. Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και να προστατεύσει όλα τα άτομα από τέτοιες απειλές και εκφοβισμούς».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα θεωρία του Χάρβαρντ για το πως ξεκίνησε η ζωή

Νέα Εποχή 08.09.2024
Τι μπορεί να σημαίνει η νέα θεωρία

Yπάρχουν ακόμα video club στην Ελλάδα; Κι όμως ναι


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 08.09.2024
Υπάρχουν ακόμα θαρραλέοι που κρατούν ανοιχτά τα μαγαζιά τους; Yπάρχουν ακόμα ρομαντικοί που προτιμούν τα DVD από τον ψηφιακό κόσμο;

Γιατί το να δουλεύεις στη Disney δεν είναι τόσο ευχάριστο όσο νομίζουμε

Stories 08.09.2024
Αρκετές ενώσεις εργαζομένων έχουν διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες και τις αμοιβές, ζητώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Νέα Εποχή 08.09.2024
Σίγουρα δεν το ξέρετε

Τα φθηνά και απάνθρωπα νεκροταφεία πλοίων του Μπαγκλαντές

Stories 08.09.2024
Η ανθρώπινη εκμετάλλευση για φθηνά εργατικά χέρια δεν λέει να σταματήσει

10 φωτογραφίες από σημαντικές στιγμές της ιστορίας

Ιστορικά 08.09.2024
Φωτογραφίες που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν

Ήξερες ότι στην έρημο «φυτρώνουν» τριαντάφυλλα;

Περιβάλλον 08.09.2024
Τα «τριαντάφυλλα της ερήμου» είναι ένα πανέμορφο φυσικό φαινόμενο

Σουηδία: H ιστορία της βασίλισσας των σκουπιδιών που δικάζεται στη μεγαλύτερη υπόθεση περιβαλλοντικού εγκλήματος

Περιβάλλον 08.09.2024
Ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα χειρότερα εκπαιδευτικά συστήματα

Νέα Εποχή Χτες
Η ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη ποικίλλει σημαντικά ανάμεσα στις διάφορες χώρες, με μερικές από αυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.

Μια βιβλιοθήκη μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 1300 μέτρων

Ταξίδια Χτες
Η Biblioteca del Lupo δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο