Το Εγώ όπως το εξήγησε ο Jung είναι το επίκεντρο της συνείδησης και η γνώση του συνδέεται με την αυτογνωσία. Ωστόσο, παρόλο που όλοι έχουμε συνείδηση, αυτό δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε τον εαυτό μας.
Στη σημερινή κοινωνία, το εγώ σε πολλούς ανθρώπους έχει μετατραπεί σε «υπερτροφικό». Τρέφεται μόνο από τον εαυτό του, έναν εαυτό που εξυψώνει περισσότερο τις δυνατότητές του και βάζει μόνο δύσκολα στον ίδιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μη νοιάζονται για τίποτα άλλο παρά για τον εαυτό τους και να κουράζουν την ψυχή τους, αφού της φορτώνουν με ένα βάρος το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει.
Αυτό το εγώ λοιπόν δεν μας αφήνει να καταλάβουμε μερικά πράγματα που κατά τα άλλα είναι αυτονόητα. Τα λάθη που κάνουμε λόγω του εγώ είναι πολλά, ωστόσο υπάρχουν κάποια κυριότερα.
No1: Περνάνε όλα από τα χέρια μας
Θα σας δυσαρεστήσω, αλλά δυστυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όταν κάποιος είναι στο κρεβάτι του πόνου σε άσχημη κατάσταση, δεν μπορεί κανείς να εμφανιστεί από πάνω και να τον κάνει να σηκωθεί με ένα χτύπημα των δαχτύλων μετατρέποντάς τον σε Λάζαρο. Θα κάνει ότι μπορεί, αλλά μέχρι ένα σημείο.
Επίσης, συναντάς στη ζωή σου ανθρώπους που σκέφτονται με συγκεκριμένο τρόπο και μπαίνεις στη διαδικασία να τους αλλάξεις. Αν δεν θέλουν οι ίδιοι να αλλάξουν, τότε και πάλι εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Γιατί πολύ απλά δεν είμαστε παντοδύναμοι. Βγάλτε αυτό το βάρος από πάνω σας.
No.2 Μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας
Πάλι θα σας στεναχωρήσω, αλλά όχι, ο άνθρωπος πάντα χρειάζεται βοήθεια. Η βοήθεια μπορεί να δίνεται με οποιονδήποτε τρόπο. Στη δουλειά, στη σχέση, στη φιλία και παντού, ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος του χωρίς βοήθεια.
Αν μπορούσε να κάνει τα πάντα μόνος του, τότε γιατί δημιούργησε κοινωνίες; Ποιος λόγος υπήρχε; Οι κοινωνίες φτιάχτηκαν γιατί ευτυχώς κάποια στιγμή, οι άνθρωποι κατάλαβαν ακριβώς αυτό. Ότι δεν μπορούν, όχι απλά να κάνουν κάτι μόνοι τους, αλλά δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους.
Αυτό το trend λοιπόν που οι άνθρωποι θέλουν να φτιάξουν τον εαυτό τους μόνοι τους ή έστω μόνοι τους με τη βοήθεια ενός επαγγελματία δεν βοηθάει. Ακόμα και ψυχοθεραπεία να κάνεις, μόνο με την αλληλεπίδραση θα βελτιωθεί ο εαυτός σου. Γιατί δεν ζούμε μόνοι μας, είμαστε κοινωνικά όντα και μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας στο πλαίσιο της σχέσης μας με τους άλλους. Όσο και αν αυτό πειράζει το εγώ μας.
Και για να είναι πλήρης ο εαυτός μας, η αλληλεπίδραση θα πρέπει να γίνει σε όλους τους τομείς της ζωής, ώστε να γεμίσει από απαντήσεις και όχι ερωτηματικά.
No3: Δεν μας αφήνει να πάρουμε την ευθύνη
Η ανάληψη ευθύνης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής. Κανένας δεν φαίνεται να αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τίποτα. Από πολιτικές αποφάσεις, μέχρι καθημερινές συμπεριφορές. Οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να δέχονται ότι το να ενδιαφέρεσαι μόνο για τον εαυτό σου, είναι κανονικότητα.
«Να αγαπάς την ευθύνη» είπε ο Καζαντζάκης γιατί μόνο όταν παίρνουμε την ευθύνη του εαυτού μας και ενδιαφερόμαστε για τους γύρω μας, μόνο τότε είμαστε ελεύθεροι. Δες που κάνεις λάθος, αναγνώρισε το, πάρε την ευθύνη του και άλλαξε. Είναι η δύσκολη, αλλά η μόνη διαδρομή για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου…
Βαγγέλης Παυλίδης: Όταν η κριτική γίνεται πείσμα και όχι παραίτηση
Από το εργοστάσιο στην πασαρέλα: H Ιταλίδα που κατέκτησε την μόδα και έφερε επανάσταση
Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;
O Bασιλιάς που έβαζε τους σκλάβους του να αλειφτούν με μέλι
Το μοναστήρι που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης
Ειδικός του FBΙ σου αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά των διαπραγματεύσεων
New age ανθοπωλεία, νέες συνήθειες, viral content: Αυτή είναι η νέα γενιά και μας αρέσει
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Πρόσωπα Χτες