E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτή είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που πληρώνει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες

Αρκετοί δείκτες δείχνουν την ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε πολλούς τομείς, αλλά η οικονομική ζωή είναι ένας από τους βασικούς

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/6/2024 | 10:14

Αυτή είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που πληρώνει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες
Φωτογραφία από Fox

Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύουμε. Οι γυναίκες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση στην εργασία, την πρόοδο και τις αμοιβές.

Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων είναι ακόμη πολύ εμφανής στην Ευρώπη. Αρκετοί δείκτες δείχνουν την ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε πολλούς τομείς, αλλά η οικονομική ζωή είναι ένας από τους βασικούς τομείς που επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες.

Παρά ορισμένες βελτιώσεις στην Ευρώπη, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποφέρουν από χάσματα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τους μισθούς, τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, την απασχόληση και τις ιεραρχικές θέσεις στο χώρο εργασίας.

Η ανισότητα των φύλων στους μισθούς συζητείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Το Euronews Next παρουσίασε τα δεδομένα σε αυτούς τους κύριους δείκτες για να δώσει μια πληρέστερη εικόνα του τρέχοντος χάσματος των φύλων. Πόσο λιγότερα κερδίζουν οι γυναίκες από τους άνδρες;

Το μη προσαρμοσμένο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι ένας σημαντικός δείκτης, ο οποίος δείχνει τη διαφορά μεταξύ των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών ανδρών και γυναικών, εκφραζόμενη ως ποσοστό των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών των ανδρών.

Δεν λαμβάνει υπόψη την εκπαίδευση, την ηλικία, τις ώρες εργασίας ή το είδος της εργασίας. Αυτό ουσιαστικά αποκαλύπτει πόσο λιγότερα κερδίζουν οι γυναίκες από τους άνδρες. Το 2022, το χάσμα των φύλων ήταν 12,7 τοις εκατό στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες κέρδιζαν 12,7% κατά μέσο όρο λιγότερα χρήματα ανά ώρα από τους άνδρες.

Αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 87,3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ που κερδίζουν οι άνδρες. Εν ολίγοις, οι γυναίκες θα πρέπει να εργαστούν 1,5 μήνα επιπλέον για να καλύψουν τη διαφορά.

Η Τσεχία είχε το υψηλότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στον ιδιωτικό τομέα με 20,5%, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (19,9%). Αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 80 ευρώ για κάθε 100 ευρώ που κερδίζουν οι άνδρες στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα.

Το Λουξεμβούργο (-0,7%) ήταν η μόνη χώρα με αρνητικό ποσοστό, που σημαίνει ότι οι γυναίκες κέρδιζαν ελαφρώς περισσότερα από τους άνδρες όπως θα δείτε παρακάτω.

Το μισθολογικό χάσμα αυξήθηκε σε έξι χώρες
Σε έξι χώρες, συγκεκριμένα τη Σλοβενία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Μάλτα, την Ελβετία και τη Λιθουανία, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αυξήθηκε.

Σημαντική βελτίωση στην Ισπανία, την Εσθονία και την Ισλανδία
Η Ισπανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αυτή την περίοδο, ακολουθούμενη από την Εσθονία, την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο.

Οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες αλλά λιγότερο απασχολούμενες
Πολλοί παράγοντες πρέπει ακόμη να ληφθούν υπόψη για την κατανόηση της διαφοράς αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων.

Το 2022, οι γυναίκες με τριτοβάθμια εκπαίδευση (37,1 τοις εκατό), που περιλαμβάνει πανεπιστήμια, κολέγια, τεχνική κατάρτιση κλπ, στην ΕΕ ήταν σαφώς υψηλότερες από τους άνδρες (31,4 τοις εκατό).

Το ποσοστό των γυναικών με τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν υψηλότερο από το αντίστοιχο μερίδιο των ανδρών σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Γερμανία και την Αυστρία. Μεταξύ των ηλικιών 15-64 ετών, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών στην ΕΕ ήταν 74,7 τοις εκατό το 2023, ξεπερνώντας αυτό των γυναικών (64,9 τοις εκατό) κατά 9,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Ενώ σχεδόν όλες οι χώρες, εκτός από τη Ρουμανία, παρουσίασαν βελτιώσεις για τη μείωση αυτού του χάσματος τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το χάσμα των φύλων στο ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό εξακολουθούσε να είναι μεγάλο σε οκτώ χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μπίρα που έχει 67,5% αλκοόλ

Stories 01.02.2025
Δεν είναι για μονορούφι

Η παράξενη επιθυμία του μάγου Houdini λίγο πριν πεθάνει

Ιστορικά 01.02.2025
Σταμάτησε 10 χρόνια μετά τον θάνατό του

Πώς μια Ναπολιτάνα influencer έφερε χάος σε ένα χιονοδρομικό κέντρο της Ιταλίας

Stories 01.02.2025
Το TikTok κατάφερε να μετατρέψει την ήρεμη ατμόσφαιρα ενός ιταλικού χιονοδρομικού κέντρου σε απόλυτο χάος

Τι σημαίνει... Αστερομάτα;

Ιστορικά 01.02.2025
Σήμερα, η «Αστερομάτα» επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από το τραγούδι της Κλαυδίας

TGI Fridays: Το μπαρ που ξεκίνησε ως μέρος για εργένηδες και κατέκτησε όλες τις ηπείρους

Stories 01.02.2025
Η απίστευτη ιστορία του δημιουργού των TGI Fridays

Πού βρισκόταν το «μπαρ το ναυάγιο»

Stories 01.02.2025
Ποιος ήταν ο άγιος που αναφέρει στο τραγούδι της η Αρλέτα.

Κι όμως υπάρχει! Αυτός ήταν ο «Αγιος της μπύρας»

Πρόσωπα Χτες
Η ιστορία του Arnold of Soissons