E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Το πουλί που έχει εκπαιδευτεί για να κάνει τούμπες και όχι για να πετάει

Είναι έως και τρομακτικό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/6/2024 | 04:11

Σήμερα έμαθα: Το πουλί που έχει εκπαιδευτεί για να κάνει τούμπες και όχι για να πετάει
@YouTube/MLive

Ενώ υπάρχουν πολλά πουλιά που έχουν φυσικά εξελιχθεί για να μην πετάνε, υπάρχει μόνο ένα είδος πουλιών που οι άνθρωποι εκτρέφουν επιλεκτικά έως ότου δεν έχει πλέον την ικανότητα που μοιράζονται οι περισσότεροι συγγενείς του, είναι το Parlor Roller.

Μέλος της οικογένειας των περιστεριών, το Parlor Roller είναι μοναδικό μεταξύ των πτηνών, καθώς αντί να πετάει, ταξιδεύει όχι μόνο με το περπάτημα, αλλά και με ανάποδα σάλτα…

Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς εκτράφηκε για πρώτη φορά ο Parlor Roller. Ωστόσο, η ράτσα, η οποία είναι τελικά απόγονος της αγριοπεριστέρας των βράχων, φτάνει πίσω μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, με την προέλευση του πουλιού να εντοπίζεται στη Σκωτία.

To Parlor Roller είναι ένα πιο ακραίο παρακλάδι μιας άλλης ράτσας περιστεριών που ονομάζεται Parlor Tumbler, το οποίο είναι εξίσου γνωστό για την ακροβατική του ικανότητα. Ωστόσο, μια βασική διαφορά είναι ότι τα Parlor Tumbler, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, πέφτουν στον αέρα καθώς πετούν αντί να κυλιούνται στο έδαφος.

Τα Tumbler φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί τεχνητά από επιλεγμένα περιστέρια που έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, εκτρέφονται για πολλές γενιές έως ότου η συμπεριφορά μείνει ριζωμένη μέσα τους. Ο ίδιος ο Δαρβίνος πιθανότατα δεν είδε ποτέ ένα Parlor Roller, έχοντας περιγράψει ένα πουλί που μπορούσε να πετάξει τουλάχιστον λίγο από το έδαφος..

Σε κάθε περίπτωση, επειδή εκτρέφονται επιλεκτικά μόνο για την ικανότητά τους να κυλιούνται, το χρώμα είναι σε μεγάλο βαθμό ασήμαντο όταν πρόκειται για Parlor Rollers και ως εκ τούτου, τα πουλιά έρχονται σε μια τεράστια ποικιλία χρωματισμών, από καθαρό λευκό έως το παραδοσιακό ιριδίζον τρίχωμα ενός κοινού περιστεριού. Στην πραγματικότητα, οι πιθανοί αγοραστές αυτών των πτηνών θα διαπιστώσουν γρήγορα ότι οι κτηνοτρόφοι τα τιμολογούν με βάση το πόσο μακριά μπορεί να προχωρήσει το εκάστοτε πουλί κάθε φορά πριν σταματήσει, δηλαδή όσο πιο μακριά μπορεί να πάει σε ευθεία γραμμή, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή του.

Αν και τα πουλιά θα προχωρήσουν με τη θέλησή τους, στους αγώνες, οι εκτροφείς και οι ιδιοκτήτες θα κυλήσουν το πουλί σαν μια μπάλα μπόουλινγκ για να ξεκινήσει…

Θέλουμε απλώς να επαναλάβουμε ότι δεν επινοούμε τίποτα από όλα αυτά και ότι πραγματικά υπάρχουν διαγωνισμοί όπου πολλοί άνθρωποι μαζεύονται για να παρακολουθήσουν άλλους να πετούν περιστέρια σαν μπάλες μπόουλινγκ και μετά να παρακολουθήσουν για να δουν πόσο μακριά θα πάνε κάνοντας ανάποδα σάλτα και τούμπες πριν σταματήσουν…

Αν είστε περίεργοι, το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης για ένα Parlor Roller που κάνει τούμπες προς τα πίσω είναι 201,85 μέτρα, αν και σε έναν απλό διαγωνισμό, τα πουλιά που κερδίζουν να κάνουν πάνω κάτω 15 έως 25 μέτρα.

Το γιατί ακριβώς ο Parlor Rollerδεν μπορεί να πετάξει πάνω από την ηλικία των τριών περίπου μηνών (πριν από αυτό μπορούν να επιτύχουν κάποιο επίπεδο πτήσης για σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον απογαλακτισμό τους) είναι ένα θέμα διαμάχης μεταξύ των ερευνητών. Τα πουλιά έχουν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και δεν είναι πολύ βαριά, επομένως η πτήση πρέπει να είναι απλή για αυτά. Μια κοινή θεωρία λέει ότι το πουλί έχει «κάποιο ελάττωμα στα κέντρα ισορροπίας του εγκεφάλου» με αποτέλεσμα όταν προσπαθούν να πετάξουν, αντί να το κάνουν, κάνουν ανάποδα σάλτα…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Πως λειτουργεί η καφεΐνη στον οργανισμό μας;

Σήμερα έμαθα 05.07.2024
Ένας ύπουλος απατεώνας

Σήμερα έμαθα: Πόσες μυρωδιές μπορεί να ξεχωρίσει η ανθρώπινη μύτη;

Σήμερα έμαθα 02.07.2024
Πολλές περισσότερες απ` όσες νομίζαμε

Σήμερα έμαθα: Η φρενίτιδα γύρω από την Μόνα Λίζα

Σήμερα έμαθα 01.07.2024
Η κλοπή, τα δάκρυα και η αξία

Σαν σήμερα: «Έφυγε» ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς

Σαν Σήμερα 28.06.2024
Στις 28 Ιουνίου του 2006

Σαν σήμερα: Δολοφονείται η δημοσιογράφος που τα έβαλε με τα καρτέλ ναρκωτικών

Σαν Σήμερα 26.06.2024
Η ιστορία της ατρόμητης Βερόνικα Γκέριν

Σήμερα έμαθα: Πως εξημερώθηκαν οι γάτες;

Σήμερα έμαθα 21.06.2024
Η άλλη ερώτηση είναι: Εξημερώθηκαν πλήρως;