E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η τελευταία πρόβλεψη που λέγεται ότι έκανε ο Νοστράδαμος για τον εαυτό του

Ήταν άλλωστε γιατρός

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/7/2024 | 00:03

Η τελευταία πρόβλεψη που λέγεται ότι έκανε ο Νοστράδαμος για τον εαυτό του
@wikipedia.org

Ο Νοστράδαμος είναι ο πιο διάσημος άνδρας της ιστορίας που κοίταξε ένα μπολ με νερό από βότανα και έγραψε αποκαλυπτική ποίηση για αυτό. Αν μισοκλείσεις τα μάτια και δώσεις μια αφηρημένη ερμηνεία, θα μπορούσες να πιστέψεις ότι είχε προβλέψει πολλά τραγικά και φρικτά ιστορικά γεγονότα.

Μερικές από τις πιο συχνά αναφερόμενες μεγαλύτερες προφητικές επιτυχίες του Νοστράδαμου περιλαμβάνουν τη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666, την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, τις ατομικές βόμβες που έριξαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της 11ης Σεπτεμβρίου κ.α. Και μπορεί να είχε δει τον δικό του θάνατο να έρχεται.

Ο Michel de Nostredame γεννήθηκε στο St. Rémy της Γαλλίας το 1503 σε μια εβραϊκή οικογένεια. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και μελέτησε λίγο την Καμπάλα και τον εσωτερικό μυστικισμό. Κάποιο άγνωστο σχόλιο για ένα εκκλησιαστικό άγαλμα το 1538 τον οδήγησε σε φυγή από τα χέρια της Ιεράς Εξέτασης για έξι χρόνια, καταφεύγοντας σε διάφορες χώρες προτού γυρίσει πίσω στη Γαλλία και τραβήξει την προσοχή της βασίλισσας Αικατερίνης των Μεδίκων. Με την καλή της εύνοια, ο Νοστράδαμος υπηρέτησε ως αστρολόγος της αυλής, είχε μια ευχάριστη δουλειά και στα τέλη της ζωής του εμφάνισε ουρική αρθρίτιδα, αρθρίτιδα και υδρωπικία.

Τον Ιούνιο του 1566, ο Νοστράδαμος συνέταξε τη διαθήκη του και παρέδωσε τα πλούτη του στη γυναίκα και τα παιδιά του. Όπως αναφέρουν πηγές, την 1η Ιουλίου είπε στην γραμματέα του την τελευταία του προφητεία: «Δεν θα με βρεις ζωντανό την ανατολή του ηλίου». Το επόμενο πρωί ήταν νεκρός.

Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για την πρόγνωση του τέλους της ζωής του Νοστράδαμου. Αλλά, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι ακόμη και χωρίς προφητικές δυνάμεις θα μπορούσε να γνώριζε ότι ο χρόνος του ήταν λίγος. Ήταν 62 ετών τον Ιούνιο του 1566, όταν προέβλεψε τον θάνατό του. Δεν ήταν μόνο σε κακή υγεία, αλλά και τρομακτική υγεία. Η υδρωπικία ήταν μόνο το τελευταίο σε μια σειρά συνθηκών με τις οποίες έζησε ως ενήλικας. Βίωνε ουρική αρθρίτιδα και αρθρίτιδα για χρόνια, και με την πρόσθεση της υδρωπικίας στο μείγμα, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μπορεί να ήξερε ότι το τέλος ερχόταν.

Οι άνθρωποι στις μέρες μας μπορεί να είναι πιο εξοικειωμένοι με την αρθρίτιδα παρά με την ουρική αρθρίτιδα ή την υδρωπικία, η τελευταία από τις οποίες συνήθως ονομάζεται "οίδημα". Η αρθρίτιδα, ένας γενικός όρος για μια ποικιλία παθήσεων, είναι πρήξιμο και ακαμψία των αρθρώσεων που προκαλείται από μια διάσπαση του χόνδρου με την πάροδο του χρόνου. Είναι πολύ επώδυνο και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε, όπως τα χέρια, οι καρποί, ο λαιμός, οι ώμοι, τα γόνατα κ.λπ. Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αρθρίτιδας που χαρακτηρίζεται από ξαφνικές, επώδυνες εξάρσεις, ιδιαίτερα στα δάχτυλα των ποδιών.

Το οίδημα, εν τω μεταξύ, είναι ένα πρήξιμο του σώματος, ιδιαίτερα των αστραγάλων και των ποδιών. Προκαλείται από τη συσσώρευση υγρών μέσα ή γύρω από τον ιστό και προκαλεί δυσκολία στην ορθοστασία ή στο περπάτημα. Τον 17ο αιώνα οι θεραπευτικές επιλογές του Νοστράδαμου για τις παθήσεις του ήταν περιορισμένες. Και όσο περισσότερο το οίδημα μένει χωρίς θεραπεία, τόσο πιο απειλητικό για τη ζωή γίνεται.

Μπορεί να είναι λίγο απογοητευτικό να φανταστούμε έναν ηλικιωμένο, υποτιθέμενο προφήτη να υποφέρει πριν από το θάνατο, αφού προφανώς είχε προβλέψει τους θανάτους τόσων άλλων. Ο θάνατος ήταν ένα από τα πιο κοινά θέματα του Νοστράδαμου, μαζί με κάποια άλλα όπως το αίμα και η φωτιά. Αλλά μετά από τόσα υποτιθέμενα οράματα θανάτου, θα μπορούσε πράγματι ο Νοστράδαμος να είχε κάποια εικόνα για το δικό του επικείμενο τέλος;

Όπως δείχνει η σύγχρονη έρευνα, μια τέτοια ικανότητα μπορεί να μην είναι αποκλειστική του Νοστράδαμου. Οι ηλικιωμένοι που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους φαίνεται να γνωρίζουν πότε πλησιάζει η στιγμή του θανάτου, ειδικά εάν ένα άτομο πάσχει από μια ανίατη κατάσταση. Η αναπνοή τους αλλάζει, μπορεί να έχουν αναδρομές στο παρελθόν, να βιώνουν μια περίεργη αίσθηση γαλήνης, να αρνούνται να φάνε, να έχουν ασυνήθιστα δροσερό δέρμα και ούτω καθεξής. Τέτοια γεγονότα μπορεί να έρθουν στο τέλος μιας σταδιακής ύφεσης της υγείας και της δραστηριότητας που περιλαμβάνει άλλες σωματικές αλλαγές όπως υπερβολική κόπωση, δυσκολία στο ξύπνημα και προβλήματα με την εγκράτεια. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για ώρες, μέρες ή περισσότερο.

Δεν έχουμε καμία πληροφορία για το αν ο Νοστράδαμος πέρασε ή όχι από τέτοιες φάσεις πριν το τέλος της ζωής του. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι το οίδημα μπορεί να προκαλέσει συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία συνοδεύεται από το δικό της σύνολο συμπτωμάτων, όπως η δύσπνοια. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο Νοστράδαμος ήταν γιατρός. Η τελική του «προφητεία» μπορεί να έμοιαζε περισσότερο με πρόγνωση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories 06.07.2024
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Και ξαφνικά η Ιαπωνία δεν θέλει τουρίστες

Stories 06.07.2024
Η χώρα κατέγραψε ρεκόρ αφίξεων, αλλά τώρα παίρνει μέτρα για να μην έρχονται οι τουρίστες

Σαβουάρ Βιβρ: Τι σημαίνουν οι θέσεις που αφήνεις το μαχαιροπίρουνο στο τραπέζι

Νέα Εποχή 06.07.2024
Η τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων στο πιάτο είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία του σαβουάρ βιβρ, που αναδεικνύει την ευγένεια και τον σεβασμό κατά τη διάρκεια ενός γεύματος

Η ανατριχιαστική ηχογράφηση όρκας που μιμείται την ανθρώπινη ομιλία

Περιβάλλον 06.07.2024
Συναρπαστικό και τρομακτικό μαζί

«Η φαρμακεύτρια»: Η 19χρονη που δολοφόνησε την οικογένειά της με προτροπή του παππού της

Stories Χτες
Μια ιστορία που τάραξε την Ελλάδα τη δεκατία του `50

Πείραμα Κέντλερ: Η τερατώδης πρακτική που εφαρμοζόταν σε παιδιά για 30 χρόνια

Νέα Εποχή Χτες
Όταν οι γερμανικές αρχές έδιναν παιδιά σε παιδόφιλους για να τα μεγαλώσουν

Πόσο κράτησε το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα της ιστορίας

Νέα Εποχή Χτες
Κι όμως, υπάρχει κάτι χειρότερο από τα πρωινά στην Κηφισίας!

Ήταν πράγματι ο Αλμπερτ Αϊνστάιν κακός μαθητής;

Stories Χτες
Μην το χρησιμοποιείται ως επιχείρημα

Ο άνθρωπος που έχασε 125 κιλά σε ένα χρόνο και μπήκε στα Ρεκόρ Γκίνες

Πρόσωπα Προχτές
Έκανε αυστηρή νηστεία για 382 Ημέρες