Η παραδοσιακή γνώση μας λέει ότι το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη.
Ανάλογα με το πώς μετράτε ένα βουνό, το Έβερεστ μπορεί να μην είναι τελικά το ψηλότερο στον κόσμο. Υπάρχουν μερικά άλλα βουνά που θα ήθελαν να μπουν στην εξίσωση και είναι και τα δύο σε θέση να διεκδικήσουν το ρεκόρ σε τεχνικό επίπεδο.
Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κορυφή του βρίσκεται 8.849 μέτρα πάνω από τον ωκεανό, καθιστώντας το, το υψηλότερο υψόμετρο στη Γη. Τεχνικά, ωστόσο, δεν είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο, αν σκεφτείς ότι υπάρχουν βουνά που ξεκινούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ωστόσο, το Έβερεστ είναι το βουνό με την ψηλότερη κορυφή που μπορείτε να ανεβείτε σε όλη του τη διαδρομή (αλλά δεν το συνιστούμε, πάνω από 300 ζωές έχουν χαθεί στην προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή του).
Το ψηλότερο βουνό στον κόσμο από βάση σε κορυφή είναι το Mauna Kea, ένα αδρανές ηφαίστειο στη Χαβάη των ΗΠΑ. Συνολικά, φτάνει περίπου τα 10.205 μέτρα σε ύψος, ψηλότερο από τα 8.849 μέτρα του Έβερεστ.
Πάνω από το ήμισυ της Mauna Kea βρίσκεται υποβρύχια στον Ειρηνικό Ωκεανό. Περίπου 6.000 μέτρα του βουνού είναι κάτω από τη θάλασσα, με 4.205 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της. Συνολικά, το Mauna Kea είναι περίπου 1.400 μέτρα ψηλότερο από το Έβερεστ.
Το Mauna Kea είναι ανενεργό για περίπου 4.500 χρόνια, αλλά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών ισχυρίζεται ότι «είναι πιθανό να εκραγεί ξανά». Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο αστρονομικό παρατηρητήριο στη Γη, ωστόσο, τα «ευαίσθητα αστρονομικά τηλεσκόπια…, μπορούν να ανιχνεύσουν μικρές κλίσεις του εδάφους που πιθανώς προμηνύουν μια μελλοντική έκρηξη».
Με βάση τη μέτρηση από τη βάση μέχρι την κορυφή, το Mauna Loa, ένα ενεργό ηφαίστειο στη Χαβάη είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη, με συνολικό ύψος 9.170 μέτρα (5.000 μέτρα υποβρύχια).
Όλα εξαρτώνται από το πώς μετράτε, ωστόσο, υπάρχει ένα τρίτο βουνό που θα μπορούσε να θεωρηθεί το ψηλότερο στον κόσμο: το όρος Chimborazo στον Ισημερινό. Αυτό οφείλεται στο ότι η Γη δεν είναι τέλεια σφαιρική και ότι ο ισημερινός προεξέχει προς τα έξω.
Το Chimborazo βρίσκεται στις Άνδεις, ένα άλλο ανενεργό ηφαίστειο με κορυφή 6.310 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Χάρη στο ότι βρίσκεται μόνο μία μοίρα νότια του ισημερινού, ωστόσο, πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο βουνό, το Chimborazo μπορεί τεχνικά να ισχυριστεί ότι έχει την κορυφή που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο.
Αυτό σημαίνει ότι, αν μετρηθεί από το κέντρο του πλανήτη, το Chimborazo είναι το ψηλότερο βουνό στη Γη. Τυπικά, όμως, δεν μετράμε από το κέντρο του πλανήτη, αλλά επιλέγουμε να πάμε είτε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είτε από βάση σε κορυφή.
Πηγή Φωτογραφιών: Wikipedia.org