E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το χειρότερο τροχαίο στην ιστορία

Πού συνέβη το πιο θανατηφόρο τροχαίο

Δημοσίευση 8/7/2024 | 00:08

Το χειρότερο τροχαίο στην ιστορία
Unsplash

Στα βουνά Hindu Kush του Αφγανιστάν, μεταξύ των επαρχιών Parwan και Baghlan, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της Καμπούλ, βρίσκεται η σήραγγα Salang.

Έχει μήκος 2,67 χλμ. και περνάει απευθείας από το βουνό επιτρέποντας την πρόσβαση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Η σήραγγα Salang χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 από τους Αμερικανούς. Ακόμη και πριν από την κατασκευή της σήραγγας, το πέρασμα Salang είχε μια περιβόητη φήμη ως ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους στο Αφγανιστάν. Οι ενέδρες και τα ατυχήματα ήταν συνηθισμένα.

Όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η σήραγγα Salang έγινε η σκηνή του πιο θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος στην ιστορία. Η καταστροφή ήταν τόσο τρομερή που καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό για να αποφευχθεί το σοκ και η αμηχανία για τις μεγάλες απώλειες ζωής.

Το 1982, στην τότε Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν (D.R.A.). Η σοβιετική κατοχή ήταν στο δεύτερο έτος της και ο Κόκκινος στρατός πάλευε ήδη να ελέγξει τη χώρα. Αν και άνδρες και εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στο Αφγανιστάν από τη Σοβιετική Ένωση, ήταν ανεπαρκής. Καθώς η αντίσταση των μουτζαχεντίν εντάθηκε, ο Κόκκινος στρατός χρειαζόταν περισσότερες προμήθειες και ο μόνος άλλος τρόπος για να τα αποκτήσει ήταν με τη μεταφορά οχημάτων. Υπήρχαν μόνο λίγοι δρόμοι σε ολόκληρη τη χώρα. Το πέρασμα Salang και η σήραγγα που διέσχιζε το βουνό, έγιναν η κύρια αρτηρία που έφερνε πετρέλαιο και όπλα από τη Σοβιετική Ένωση στην Καμπούλ. Τα σοβιετικά κομβόϊ αντιμετώπιζαν συχνά ενέδρες κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων ταξιδιών. Η ίδια η σήραγγα είχε ήδη στοιχίσει τη ζωή 16 Σοβιετικών στρατιωτών σε μια άλλη φωτιά δύο χρόνια νωρίτερα, το 1980.

Στις 3 Νοεμβρίου 1982 χτύπησε η καταστροφή. Η ακριβής αιτία της τραγωδίας δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστή λόγω της συγκάλυψης από τις σοβιετικές και αφγανικές αρχές. Σύμφωνα με δυτικές πηγές, δύο κομβόϊ του σοβιετικού στρατού που μετέφεραν διατάγματα και βενζίνη κατευθύνονταν νότια. Αναπτύχθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση επιβραδύνοντας κάθε όχημα στην ταχύτητα του πιο αργού μέλους μπροστά. Ξαφνικά, ένα από τα οχήματα συγκρούστηκε με ένα φορτηγό με καύσιμα που βρισκόταν μπροστά του με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα αναφλέγοντας τα πυρομαχικά που ήταν συσκευασμένα μέσα σε άλλα φορτηγά από πίσω. Η καταιγίδα και οι εκρήξεις που προέκυψαν τύλιξαν εκατοντάδες Σοβιετικούς στρατιώτες και χιλιάδες αφγανικά κυβερνητικά στρατεύματα και πολίτες μέσα σε όλο το μήκος της σήραγγας. Όταν όλα τελείωσαν, είχαν σκοτωθεί περίπου 700 Σοβιετικοί στρατιώτες και 2.000 Αφγανοί πολίτες.

Εάν οι αναφορές είναι αληθινές, η πυρκαγιά του 1982 στη σήραγγα Salang θα ήταν το πιο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην ιστορία. Ίσως, δε μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που χάθηκαν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεγάλοι ζωγράφοι που πέθαναν «στην ψάθα»

Πρόσωπα 06.10.2024
Πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες πέρασαν τη ζωή τους σε συνθήκες φτώχειας και αφάνειας

Πως το TikTok έφτασε να έχει έσοδα 10 δισ. δολάρια

Stories 06.10.2024
Κατάφερε να γίνει η πρώτη εφαρμογή, που δεν είναι παιχνίδι, που έφτασε αυτό το ποσό

Ποιοι είναι οι Μπεκτασήδες, το αιρετικό μουσουλμανικό τάγμα της Αλβανίας

Stories 06.10.2024
Τι είναι το νέο κρατίδιο που δημιουργείται στην καρδιά των Τυράννων

Τα χόμπι του Χίτλερ και άλλων δικτατόρων

Stories 06.10.2024
Μεταξύ πολέμων και βασανιστηρίων έκλεβαν χρόνο για τα ιδιαίτερα χόμπι τους

H ιστορία της συμμορίας των παππούδων στην Ιταλία

Stories 06.10.2024
Προφανώς, κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν ποτέ.

5 πασίγνωστες εταιρίες με κρυφά μηνύματα στο logo τους

Stories 06.10.2024
Κοίταξέ τα πιο προσεκτικά!

Η αναπάντεχη προέλευση του «Συνδρόμου της Στοκχόλμης»

Ιστορικά 06.10.2024
Γιατί ονομάστηκε έτσι

Η λέξη του Αριστοφάνη που θεωρείται η μεγαλύτερη στο ελληνικό λεξιλόγιο

Ιστορικά 06.10.2024
Σίγουρα δεν μπορείτε να την πείτε με μια ανάσα

Δε μπορούσε να βρει δουλειά ως δασκάλα, κι έτσι έφτιαξε το δικό της σχολείο

Πρόσωπα 06.10.2024
«Κάνε συνηθισμένα πράγματα με έναν ασυνήθιστο τρόπο»

Το θρυλικό καφενείο της Θεσσαλονίκης που είχε μέσα και κουρείο

Ιστορικά 06.10.2024
Ένας Τούρκος, ο Κιοσσές, το 1885 άνοιξε καφενείο στο Τσινάρι

Οι χώρες που αλλάζουν σύνορα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Νέα Εποχή Χτες
Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος στον κόσμο