E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Ισπανός ήρωας που έγινε ταινία, σειρά και animation

Τιμήθηκε όσο λίγοι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/7/2024 | 00:04

Ο Ισπανός ήρωας που έγινε ταινία, σειρά και animation
@wikipedia.org

Υπάρχουν κάποιοι ήρωες, που χωρίς να το είχαν φανταστεί όταν ζούσαν γεννήθηκαν για να γίνουν εκτός από ήρωες και αστέρες του σινεμά. Γιατί οι ιστορίες τους παράγουν έμπνευση και πρέπει να λέγονται και να ξαναλέγονται ώστε το κοινό να μην τους ξεχάσει. Τους ίδιους και όσα έκαναν.

Ένας από αυτούς είναι ο Ελ Σιντ, που μέχρι στιγμής έχει γίνει ταινία, σειρά αλλά και animation. Το Ελ Σιντ ήταν ο τίτλος που δόθηκε στον Rodrigo Diaz, έναν Καστιλιάνο ήρωα του ενδέκατου αιώνα που έγινε ο εθνικός ήρωας της Ισπανίας. Ο θρύλος του Ελ Σιντ διατηρείται καλύτερα στο Cantar de mio Cid, το παλαιότερο επικό ποίημα στην ισπανική γλώσσα. Αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που δεν ήταν μόνο στρατιωτικός ήρωας, αλλά ενσάρκωσε θαρραλέα και ευγενή προσωπικά χαρακτηριστικά που αποτελούσαν παράδειγμα του ίδιου του ιδεώδους του ιπποτισμού. Αγαπούσε και προστάτευε τη γυναίκα και τις κόρες του και υπηρέτησε πιστά τον βασιλιά του, παρά τις πολλές καταχρήσεις και τις ευκαιρίες για εξέγερση. Έδειξε μεγάλο ηρωισμό στον πόλεμο, αλλά και μεγαλοπρέπεια στη νίκη και τον τιμούσαν οι Μαυριτανοί αλλά και οι χριστιανοί υπήκοοι του.

Ο Ελ Σιντ έγινε γνωστός σε μια πολύ περίπλοκη περίοδο στην ισπανική ιστορία. Ακριβώς τη στιγμή που γεννήθηκε, ο Μαυριτανός αρχηγός Αλμανζόρ πέθανε και η μουσουλμανική αυτοκρατορία του έσπασε σε δεκάδες αντιμαχόμενες πόλεις-κράτη. Ομοίως, τα χριστιανικά βασίλεια στο βορρά εμπλέκονταν συχνά σε εμφύλιους πολέμους. Ο Φερδινάνδος Α΄ της Καστίλλης έκανε ότι μπορούσε για να ενώσει τους Χριστιανούς και να κερδίσει εδάφη από τους Μαυριτανούς, αλλά μετά το θάνατό του μοίρασε το βασίλειό του στα πέντε παιδιά του. Ο Ελ Σιντ ξεκίνησε την δράση του υπηρετώντας τον Φερδινάνδο Α' και αργότερα τον Σάντσο τον μεγαλύτερο από τους γιους του. Αν και τον συμβούλεψε ενάντια στον πόλεμο, ο Σάντσο προσπάθησε να ανακτήσει το βασίλειο του πατέρα του εις βάρος των αδελφών του και σκοτώθηκε. Ο Ελ Σιντ υπηρέτησε στη συνέχεια τον Αλφόνσο ΣΤ', έναν μικρότερο αδερφό του. Οι ζήλιες και η δυσπιστία μεταξύ των αυλικών που εμφανίστηκαν λόγω αυτών των εμφυλίων πολέμων εξηγούν κατά πολύ την ατυχή σχέση του Ελ Σιντ με τον Αλφόνσο. Αν και ο Ελ Σιντ του ορκίστηκε πίστη, ο Αλφόνσο φοβόταν τον Ελ Σιντ και του φερόταν με σκληρό τρόπο.

Οι Μαυριτανοί ήταν το ίδιο διχασμένοι με τους Χριστιανούς, και εκτός από τους Ισπανούς Μαυριτανούς, υπήρχαν και οι φιλόδοξοι Αφρικανοί Μαυριτανοί οπλαρχηγοί. Κατά τη διάρκεια της μακράς εξορίας του Ελ Σιντ από την Καστίλλη, υπηρέτησε τους Μαυριτανούς βασιλιάδες καθώς και τους χριστιανούς, και ο ιδιωτικός του στρατός περιείχε πολεμιστές και από τις δυο πλευρές.

Ο θρύλος του Ελ Σιντ, που εκτυλίσσεται σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αφηγείται ιστορίες για τον επίμονο ηρωισμό και την ανεκτικότητά του. Συμβουλεύει ενάντια στον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα πολεμά γενναία. Όταν ο βασιλιάς Αλφόνσος τον προδίδει, δεν ανταποδίδει και υπομένει πέντε χρόνια εξορίας με θάρρος και ταπείνωση. Κερδίζει τον σεβασμό των Μαυριτανών αλλά και των Χριστιανών και κατακτά τη Μαυριτανική πόλη της Βαλένθια. Ως κατακτητής της Βαλένθια θα μπορούσε να είχε αυτοανακηρυχτεί βασιλιάς, αλλά αντίθετα διατήρησε την πίστη του στον Αλφόνσο. Μπορεί να αντιμετώπιζε τους κατακτημένους υπηκόους του με σκληρότητα, αλλά κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί να ήταν μακριά από τη γυναίκα του, αλλά ήταν πιστός σύζυγος καθώς και πιστός υπήκοος. Το ποίημα για τον Ελ Σιντ δεν είναι απλώς η ιστορία ενός πολεμιστή, αλλά ενός ιδανικού ήρωα του ιπποτισμού.

Αυτός ο ήρωας λοιπόν, μεταφέρθηκε σε μεγάλη και μικρή οθόνη με κάθε μορφή και επιλογή που υπάρχει. Αρχικά, κυκλοφόρησε η ομώνυμη ταινία το 1961 με πρωταγωνιστές τον Charlton Heston και την Sophia Loren, με την ταινία να κερδίζει τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Το 2003, κυκλοφόρησε η ταινία κινουμένων σχεδίων «El Cid: The Legend», για να μάθει και στα παιδιά τις γενναίες πράξεις του ηρωισμού του.

Τέλος, το 2020, μια σειρά 10 επεισοδίων κυκλοφόρησε στο Amazon, πάλι φέροντας ως τίτλο του όνομα του Ισπανού θρυλικού πολεμιστή. Αν μη τι άλλο, ο Ελ Σιντ, έχει τιμηθεί πολύ από την τέχνη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί η Γουινόνα Ράιντερ και ο Κιάνου Ριβς αποκαλούν ο ένας τον άλλον «σύζυγο»;

Σινεμά 05.09.2024
Οι συμπρωταγωνιστές έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ένας πραγματικός ιερέας πραγματοποίησε μια κανονική γαμήλια τελετή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας τους «Δράκουλας», το 1992

5 ταινίες για να υποδεχτείς το Σεπτέμβριο

Σινεμά 03.09.2024
Ιδανικές για να νιώσεις φθινοπωρινά vibes (ακόμα κι αν έξω έχει ζέστη!)

Το τραγικό περιστατικό που ενέπνευσε διάσημο τραγούδι του Bob Dylan

Μουσική 03.09.2024
Ο ρατσισμός ήταν πάντα παρών

Kaos: Η σειρά που θα σε κάνει να ξαναμπείς στο Netflix

TV Σειρές 02.09.2024
Οι Θεοί του Ολύμπου σε μεγάλα κέφια - Τρελό σενάριο, απίστευτο χιούμορ

5 back to school ταινίες για να μπεις στο κλίμα της επιστροφής στην πόλη

Σινεμά 01.09.2024
Αγαπημένες ταινίες σε σχολείο για να γίνει πιο υποφερτή η ζωή στην πόλη μετά τις διακοπές

Ποιος ήταν ο Γαρύφαλλος στο γνωστό τραγούδι και από πού βγήκε το όνομα Πελόμα Μποκιου

Μουσική 01.09.2024
Και όχι, δε το τραγουδάει ο Βλάσης Μπονάτσος!

10 πράγματα γύρω από τη λογοτεχνία που πρέπει να ξέρεις

Paper 31.08.2024
Θα την αγαπήσεις λίγο περισσότερο

H μυστηριώδης φαν των Beatles που αποκαλύφθηκε 60 χρόνια αργότερα

Μουσική 31.08.2024
Φαν των Beatles που έστελνε γράμματα και δώρα στο συγκρότημα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους

Η σειρά που έσπασε τα κοντέρ τηλεθέασης, αλλά οι αμοιβές δεν ήταν αυτές που φανταζόμασταν

TV Σειρές 30.08.2024
Οι ηθοποιοί δεν εξαργύρωσαν τη μεγάλη επιτυχία