E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πως η κλιματική αλλαγή κάνει καλό στις κατσαρίδες

Μεγάλη ανησυχία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/7/2024 | 00:42

Πως η κλιματική αλλαγή κάνει καλό στις κατσαρίδες
Photo by Nowshad Arefin on Unsplash

Πολλοί είναι οι κάτοικοι ελληνικών πόλεων, που τώρα το καλοκαίρι, έχουν απελπιστεί με τη μάχη που δίνουν με τις ιπτάμενες κατσαρίδες και όχι μόνο, κι αυτό γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι περισσότερες.

Κι αν έχετε αυτή την πεποίθηση δεν κάνετε λάθος. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι προορισμοί ολόκληρης της Ευρώπης. Όλες οι ακτές και τα νησιά της Ισπανίας, από τα Κανάρια Νησιά μέχρι τα περίχωρα της Βαρκελώνης, έχουν αναφέρει αύξηση του πληθυσμού των κατσαρίδων 30% με 40%.

Φαίνεται πως η κλιματική αλλαγή όχι μόνο κάνει καλό στις κατσαρίδες και τις βοηθά να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, αλλά τις κάνει και πιο ανθεκτικές και μεγαλύτερες σε μέγεθος. Μπορεί όντως να ισχύει αυτό; Η Ισπανία δέχεται απόβαση και το ερώτημα απασχολεί τους πάντες.

Όπως αναφέρει το Euronews, οι ειδικοί λένε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ ευθύνονται για αυτές τις «μεταλλαγμένες» κατσαρίδες. Η αυξημένη θερμότητα σημαίνει ότι οι μεταβολικοί κύκλοι των παρασίτων επιταχύνονται και είναι ιδιαίτερα εμφανές στη Γερμανική κατσαρίδα. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς αυτή η ποικιλία επικρατεί σε σπίτια και επιχειρήσεις που σχετίζονται με τρόφιμα.

Οι θερμότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες σημαίνουν επίσης ότι η περίοδος αναπαραγωγής των πλασμάτων μεγαλώνει και η γενετική τους αντοχή στα συμβατικά εντομοκτόνα έχει ενισχυθεί.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδέονται με ένα ευρύτερο και πιο σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, με συχνότερες εμφανίσεις να αναφέρονται τόσο σε κατοικίες όσο και σε εμπορικές εγκαταστάσεις.

Ο Jorge Galván είναι διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Εταιρειών Περιβαλλοντικής Υγείας (ANECPLA). Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα 20 Minutos, είπε ότι οι ειδικοί ανησυχούν ότι αυτή η γενετική αλλαγή καθιστά δύσκολο τον αποτελεσματικό έλεγχο του πληθυσμού των κατσαρίδων.

Ωστόσο, οι ελεγκτές παρασίτων προσπαθούν να καταπολεμήσουν το αυξανόμενο πρόβλημα. Προχωρούν στη χρήση λιγότερο επεμβατικών και πιο βιώσιμων μεθόδων, που κυμαίνονται από βελτιωμένες πρακτικές υγιεινής έως μηχανικές παγίδες.

Η ανάγκη που γεννάει αυτές τις διαφορετικές μεθόδους φαίνεται να είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια, η Ισπανία έχει κάνει μια σταδιακή μετατόπιση από ένα υποτροπικό σε ένα τροπικό κλίμα, το οποίο προκαλεί μεγαλύτερες περιόδους ενεργού δράσης για παράσιτα όπως οι κατσαρίδες.

Η γερμανική κατσαρίδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα και ελεγχόταν με διάφορες μεθόδους για δεκαετίες.

Στη δεκαετία του 1990, ο ψεκασμός των εντόμων αντικαταστάθηκε από τη χρήση «γλυκών δολωμάτων», τα οποία περιέχουν εντομοκτόνα. Αυτά απελευθερώνουν λιγότερες χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον.

Η τρέχουσα φυλή κατσαρίδων είναι όλο και λιγότερο ευαίσθητη σε αυτό το είδος εντομοκτόνων, που σημαίνει ότι περισσότερες από αυτές μπορούν να επιβιώσουν και για περισσότερο.

Η γερμανική ποικιλία ήταν κάποτε απομονωμένη στην περιοχή των Καναρίων Νήσων, στα ανοικτά των ακτών του Μαρόκου, σε ηπειρωτικές περιοχές συμπεριλαμβανομένης της Ανδαλουσίας και των ακτών της Μεσογείου καθώς και των Βαλεαρίδων Νήσων στα ανατολικά της Ισπανίας.

Οι κατσαρίδες τείνουν να βγαίνουν από τη δική τους μορφή χειμερίας νάρκης καθώς πλησιάζει η άνοιξη και τώρα, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ο πολλαπλασιασμός των παρασίτων στην Ισπανία είναι ολοένα και πιο ανησυχητική για τη δημόσια υγεία.

Το ίδιο πιστεύουν και οι αρχές στη χώρα μας. Η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας λέει συνεχώς πως για την μαζική εμφάνιση των κατσαρίδων ευθύνεται ο πολύ ήπιος χειμώνας και οι υψηλές θερμοκρασίες που εμφανίστηκαν ακόμα πιο νωρίς μέσα στο έτος. Και το πρόβλημα δεν φαίνεται να υποχωρεί, όπως αρχικά είχαν προβλέψει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι χώρες που θέλουν απεγνωσμένα οι πολίτες της να κάνουν σeξ

Νέα Εποχή 30.10.2024
Δείτε πως παρακινούν τον κόσμο να έρθει πιο κοντά...

Γιατί το Ισραήλ ψήφισε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους είναι τρομοκρατική οργάνωση;

Stories 30.10.2024
Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε την απαγόρευση μιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες

Γιατί οι άνθρωποι έχουν μανία με τα φαντάσματα; Τι είναι ο πνευματισμός που βρήκε κοινό και στην Ελλάδα

Stories 30.10.2024
Γεγονότα για την ιστορία αυτού του αμφιλεγόμενου πολιτιστικού φαινομένου ακόμα και στην Ελλάδα

Αυτή είναι η πιο καταθλιπτική πόλη του κόσμου

Νέα Εποχή Χτες
Εδώ είναι δύσκολα να ξεκινάς τη μέρα με αισιοδοξία

Η περίεργη υπόθεση της Kathleen Folbigg: Φυλακίστηκε για τη δολοφονία των 4 παιδιών της ‑ Αποδείχθηκε αθώα 20 χρόνια μετά

Stories Χτες
Κατηγορήθηκε για το θάνατο των παιδιών της και αθωώθηκε με τη βοήθεια της επιστήμης μετά από 20 χρόνια

Τι να μην κάνεις ποτέ αν κερδίσεις το λαχείο: Δυο συμβουλές από έναν ειδικό

Stories Χτες
Πολλοί έχασαν τα κέρδη τους εύκολα και γρήγορα

Πώς αλλάζει ο τρόπος που δουλεύουμε: Οι διαφορές ανάμεσα στη Gen Z και τους Boomers

Νέα Εποχή Χτες
Οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν σε νέες απαιτήσεις

Η εκπληκτική μεταμόρφωση ενός κοντέινερ σε ένα πανέμορφο σπίτι

Αρχιτεκτονική Χτες
Λίγη φαντασία και λίγη όρεξη φτάνουν

Explainer: Γιατί η Κίνα απαγορεύει πλέον τις υιοθεσίες παιδιών;

Stories Προχτές
Η Κίνα έχει μια μακρά ιστορία όσον αφορά τις υιοθεσίες

Η χώρα που απαγορεύει τις υιοθεσίες από ξένους

Νέα Εποχή Προχτές
Δεν θα σας αφήσουμε να υιοθετήσετε τα παιδιά μας

Οι 5 πιο φιλικοί λαοί ‑ Που βρίσκονται οι Έλληνες

Νέα Εποχή Προχτές
Εκπλήξεις στη πρώτη 5αδα

Ιστορίες που κατέληξαν στο θάνατο: Πώς η περιέργεια σκότωσε τους περίεργους

Stories Προχτές
Όσο μαζεύουν τα συντρίμμια του υποβρυχίου Τιτάνα