E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η τραγουδίστρια με τη σπάνια φωνή των 5,5 οκτάβων που πέθανε λίγο πριν κλείσει τα 32 της

Η Μίνι Ρίπερτον είχε μια μαγευτική φωνή

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 12/7/2024 | 00:42

Η τραγουδίστρια με τη σπάνια φωνή των 5,5 οκτάβων που πέθανε λίγο πριν κλείσει τα 32 της
@singersroom.com

Η Μίνι Ρίπερτον είχε μια φανταστική φωνή που είχε εύρος που έφτανε τις 5,5 οκτάβες. Το επιτυχημένο τραγούδι της «Lovin’ You» έγινε No1 επιτυχία στην Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο το 1975, ωστόσο η επάρατη νόσος της χτύπησε νωρίς την πόρτα και πέθανε 4 μόλις μήνες πριν συμπληρώσει τα 32 της χρόνια. Θα μπορούσε να γίνει μια σταρ του τραγουδιού. Και ευτυχώς πρόλαβε για λίγο.

Η Μίνι Ρίπερτον γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1947 στο Σικάγο του Ιλινόις. Ήταν το μικρότερο από τα οκτώ παιδιά, που γεννήθηκαν από τον Ντάνιελ και τη Θέλμα Ρίπερτον. Σπούδασε κλασική μουσική στα απιδικά της χρόνια και ανέπτυξε ένα φωνητικό φάσμα πεντέμισι οκτάβων και αρχικά σχεδίαζε να γίνει τραγουδίστρια όπερας.

Σπούδασε μουσική, δράμα και χορό στο Lincoln Center του Σικάγο, έλαβε φωνητική εκπαίδευση όπερας από τη Μάριον Τζέφερι. Η Ρίπερτον άρχισε να τραγουδά ως τραγουδίστρια στο Chess Records όταν ήταν μόλις έφηβη. Έκανε δεύτερα φωνητικά σε δίσκους του θρυλικού καλλιτέχνη Bo Diddley, αλλά και στους Etta James, Muddy Waters και Chuck Berry.

Σε ηλικία 16 ετών, η Ρίπερτον υπέγραψε το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο και άρχισε να τραγουδά με μια ομάδα κοριτσιών με το όνομα "The Gems". Μετά τις "The Gems", εντάχθηκε στο ψυχεδελικό ροκ γκρουπ "The Rotary Connection". Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Ρίπερτον γνώρισε τον τραγουδοποιό και παραγωγό Ρίτσαρντ Ρούντολφ. Παντρεύτηκαν το 1969 και απέκτησαν έναν γιο, τον Μαρκ. Μαζί δούλεψαν στο πρώτο σόλο άλμπουμ της Ρίπερτον, το "Come to My Garden" το 1969. Το 1972 η Ρίπερον γέννησε την κόρη της Μάγια.

Τελικά, η Ρίπερτον και η οικογένειά της μετακόμισαν στο Λος Άντζελες όπου έγινε μέλος της ομάδας του Stevie Wonder, "Wonderlove". Μετά την περιοδεία με τον Wonder, επέστρεψε στο στούντιο για να δουλέψει στο δεύτερο σόλο άλμπουμ της, "Perfect Angel", που περιείχε τη διεθνή ποπ επιτυχία "Lovin' You". Όπως λέει η ιστορία, το "Lovin' You" γράφτηκε αρχικά ως νανούρισμα για την τότε δίχρονη κόρη της, Μάγια.

Τον Ιανουάριο του 1976, η Riperton διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και, τον Απρίλιο, υποβλήθηκε σε ριζική μαστεκτομή. Τη στιγμή της διάγνωσης, ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση και της έδωσαν περίπου έξι μήνες ζωής. Ήταν μια από τις πρώτες διασημότητες που δημοσιοποίησε τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αλλά δεν αποκάλυψε ότι ήταν ανίατη. Παρά την διάγνωση συνέχισε να ηχογραφεί και να περιοδεύει.

Η Ρίπερτον έγινε εκπρόσωπος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας το 1977. Το 1978, έλαβε το Βραβείο Θάρρους της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το οποίο της απονεμήθηκε στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ. Στις 12 Ιουλίου 1979, σε ηλικία 31 ετών, υπέκυψε στον καρκίνο στην αγκαλιά του συζύγου της ενώ άκουγε ένα τραγούδι που έγραψε ειδικά για εκείνη ο φίλος της Stevie Wonder...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί η Γουινόνα Ράιντερ και ο Κιάνου Ριβς αποκαλούν ο ένας τον άλλον «σύζυγο»;

Σινεμά 05.09.2024
Οι συμπρωταγωνιστές έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ένας πραγματικός ιερέας πραγματοποίησε μια κανονική γαμήλια τελετή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας τους «Δράκουλας», το 1992

5 ταινίες για να υποδεχτείς το Σεπτέμβριο

Σινεμά 03.09.2024
Ιδανικές για να νιώσεις φθινοπωρινά vibes (ακόμα κι αν έξω έχει ζέστη!)

Το τραγικό περιστατικό που ενέπνευσε διάσημο τραγούδι του Bob Dylan

Μουσική 03.09.2024
Ο ρατσισμός ήταν πάντα παρών

Kaos: Η σειρά που θα σε κάνει να ξαναμπείς στο Netflix

TV Σειρές 02.09.2024
Οι Θεοί του Ολύμπου σε μεγάλα κέφια - Τρελό σενάριο, απίστευτο χιούμορ

5 back to school ταινίες για να μπεις στο κλίμα της επιστροφής στην πόλη

Σινεμά 01.09.2024
Αγαπημένες ταινίες σε σχολείο για να γίνει πιο υποφερτή η ζωή στην πόλη μετά τις διακοπές

Ποιος ήταν ο Γαρύφαλλος στο γνωστό τραγούδι και από πού βγήκε το όνομα Πελόμα Μποκιου

Μουσική 01.09.2024
Και όχι, δε το τραγουδάει ο Βλάσης Μπονάτσος!

10 πράγματα γύρω από τη λογοτεχνία που πρέπει να ξέρεις

Paper 31.08.2024
Θα την αγαπήσεις λίγο περισσότερο

H μυστηριώδης φαν των Beatles που αποκαλύφθηκε 60 χρόνια αργότερα

Μουσική 31.08.2024
Φαν των Beatles που έστελνε γράμματα και δώρα στο συγκρότημα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους

Η σειρά που έσπασε τα κοντέρ τηλεθέασης, αλλά οι αμοιβές δεν ήταν αυτές που φανταζόμασταν

TV Σειρές 30.08.2024
Οι ηθοποιοί δεν εξαργύρωσαν τη μεγάλη επιτυχία