Αναλύσαμε αρκετά τη μεριά των εργαζομένων στην εστίαση - σερβιτόρους, μάγειρες, υποδοχές, υπαλλήλους ρεσεψιόν- αλλά είναι δίκαιο να μιλήσουμε και με την άλλη πλευρά
Ο ελληνικός τουρισμός είναι πολύ πιθανό να σημειώσει φέτος νέο ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων όπως ενημερωθήκαμε από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως, το Μάιο που μας πέρασε. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως η φετινή σεζόν ξεκινάει με ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας. Όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ, η εντατικοποίηση της εργασίας τα προηγούμενα χρόνια, με σκοπό την εξυπηρέτηση των τουριστών με λιγότερο προσωπικό, έχει κάνει τους εργαζόμενους στον τομέα πολύ διστακτικούς να εργαστούν ξανά φέτος υπό τις ίδιες συνθήκες.
Για τον λόγο αυτό, οι περισσότεροι δήλωσαν σαφώς ότι αναζητούν εργασία αλλού, με τους ίδιους ή και χαμηλότερους μισθούς, αλλά με καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και οι σοβαρές επιχειρήσεις που τηρούν τους όρους εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, πόσο μάλλον όταν πολλοί επιλέγουν να εργαστούν ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι ώστε να διατηρούν το δικαίωμα λήψης του εποχικού επιδόματος.
"Η αλήθεια είναι πως η τουριστική σεζόν συρρικνώθηκε αρκετά", με αποτέλεσμα να δουλεύουμε μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προσπαθώντας να καλύψουμε τα έξοδα όλης της σεζόν" αναφέρει η Α.Π, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Λευκάδα. "Το πρόβλημα επίσης είναι πως σε πολλα μέρη της Ελλάδος υπάρχει... μια καλά στημένη ιστορία, και το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στις εταιρίες που φέρνουν κόσμο και στους επιχειρηματίες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους πράκτορες και να κλείσουν συμφωνίες μαζί τους. Τα καταλύματα είναι σε πολύ κακή κατάσταση και οι παροχές σχεδόν τριτοκοσμικές. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι η νοοτροπία του τουρίστα στην Ελλάδα που πολλές φορές περιμένει να δει γιαγιάδες με τσεμπέρια, να ακούσει Ζορμπά και να φάει μουσακά. Η Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα από αυτό!" .
Διαφορά... στο τουριστικό πορτοφόλι
"Υπάρχει τεράστια διαφορά στο πορτοφόλι των τουριστών. Υπάρχει διαφορά σε όλων μας τα πορτοφόλια ας μη γελιόμαστε. Για εμάς τους Έλληνες είναι γνωστά τα προβλήματα αλλά παρατηρούνται διάφορες στον τρόπο που επιλέγουν να καταναλώσουν ακόμη και οι βορειοευρωπαίοι που θεωρούνταν καλοί πελάτες".
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΔουλεύοντας σεζόν: Όταν το ελληνικό καλοκαίρι είναι ατελείωτοΡΕΠΟΡΤΑΖ 18/6/2024"Σε κάθε περιοχή υπάρχει και το αντίστοιχο... πορτοφόλι των τουριστών. Άλλοι οι τουρίστες στους Παξούς, άλλοι στη Μύκονο και άλλοι στη Χαλκιδική" λέει η Ε.Σ, ιδιοκτήτρια ταβέρνας στην Χαλκιδική.
Κακές συνθήκες εργασίας αλλά και ανειδίκευτο προσωπικό
"Σε γενικές γραμμές ισχύει αυτό για το οποίο διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι. Βέβαια εξαρτάται και το που θα επιλέξουν να εργασθούν. Υπάρχουν εργοδότες που δεν τηρούν τις συμφωνίες, που δεν ασφαλίζουν, που κοροϊδεύουν. Υπάρχουν εργοδότες που τηρούν όλα τα προβλεπόμενα. Μετά τον covid όμως έχει ξεσπάσει αυτός ο πόλεμος μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών που δεν έχει προηγούμενο.
Κανείς δε φεύγει από το σπίτι του για ψίχουλα αλλά από την άλλη ας μιλήσουμε και για την ποιότητα κάποιων εργαζομένων. Άνθρωποι χωρίς επικοινωνιακές δεξιότητες, χωρίς γνώση ξένων γλωσσών, που δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής, πολλές φορές βλάπτουν μια επιχείρηση και δυστυχώς λόγω έλλειψης προσωπικού εργάζονται. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών του τουρισμού μιας και υπάρχει τρομερή ζήτηση και πλέον οι απόφοιτοι τουριστικών επαγγελμάτων είναι ελάχιστοι", αναφέρει η Α.Π.
Φωτογραφία από cottonbro studio
"Eίναι η δεύτερη χρονιά που δουλεύουμε εμείς, γιατί δε βρίσκουμε άτομο. Προσπαθήσαμε, ψάξαμε, βγάλαμε ανακοινώσεις στα social media από αρχές Μαρτίου, κι όμως καταλήξαμε πάλι όχι σε καλές επιλογές και τη δική μας πάλι επιβάρυνση" λέει η Ε.Σ.
Φωτογραφία από Theo Sousi
"Διαπίστωσα πως πέρα από τη γενική ακρίβεια, πλέον μειώθηκαν και τα πιάτα στα τραπέζια. Κάποτε οι παρέες αγόραζαν όλο τον κατάλογο, πλέον - στις ελληνικές παρέες- πιστεύω πως παραγγέλνουν ακριβώς τα μισά" λέει η Ε.Σ. "Φέτος ήρθαμε αντιμέτωποι και με μια νέα συνθήκη - δεν υπάρχουν σπίτια για το προσωπικό και αυτά τα ελάχιστα είναι πανάκριβα!" λέει η Α.Π.
"Τα προβλήματα που εντοπίζω φέτος είναι κυρίως η έλλειψη προσωπικού, η αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων που είναι σοβαρό θέμα και καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε περιστατικά περίεργων συμπεριφορών, η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και αλλά πολλά. Είναι μια δύσκολη δουλειά. Υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός αλλά όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί. Ας επιλέξουμε να είμαστε καλοί" καταλήγει η Α.Π.
Δουλεύοντας σεζόν: Όταν το ελληνικό καλοκαίρι είναι ατελείωτο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Summer 20.06.2024