Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη Πρόεδρος της Κομισιόν για δεύτερη θητεία
Επέστρεψε θριαμβευτικά στο τιμόνι της Κομισιόν με 401 βουλευτές να της δίνουν το πράσινο φως για μία δεύτερη θητεία
Δημοσίευση 18/7/2024 | 15:15
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να ανανεώσουν τη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τους φόβους ότι δε θα την υπερψήφιζαν, βυθίζοντας την ΕΕ σε κρίση, σε μία δύσκολη περίοδο για τη «γηραιά ήπειρο».
Πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της μίλησε στους ευρωβουλευτές ζητώντας την υποστήριξή τους και παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στο να καταστήσει την οικονομία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική, αλλά και να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί.
Στην προσπάθειά της να κερδίσει υποστήριξη για μια δεύτερη θητεία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μοίρασε ένα ευρύ φάσμα «πολιτικών δώρων» στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ παρουσιάστηκε ως φάρος σταθερότητας μέσα σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και πόλωσης, όπως έγραψε το Politico.
Στη σχεδόν ωριαία ομιλία της και στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, που δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από την ομιλία της, η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης πρόσφερε νέες υποσχέσεις και αλλαγές προτεραιοτήτων πολιτικής με βάση τις -κεκλεισμένων των θυρών- συνομιλίες που είχε με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι πιο απτές υποσχέσεις είναι ο διορισμός νέων επιτρόπων για την άμυνα, τη στέγαση, την αλιεία και την περιοχή της Μεσογείου. Η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε επίσης ότι ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συντονίσει τις εργασίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, βασικό αίτημα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζορτζία Μελόνι και της ομάδας της των σκληρών ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.
Σε ένα νεύμα στο δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανταγωνιστικότητα ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα στην ομιλία της, συμβολίζοντας τη σημασία που θα έχει κατά τη διάρκεια μιας πιθανής δεύτερης θητείας, με την ατζέντα για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος να κινούνται περισσότερο προς το πολιτικό υπόβαθρο.