E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με φορτισμένη ομιλία στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα», μετά τις προβοκάτσιες Ερντογάν

Θα είναι σαφείς οι αναφορές στην τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου στην ομιλία του πρωθυπουργού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/7/2024 | 09:58

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με φορτισμένη ομιλία στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα», μετά τις προβοκάτσιες Ερντογάν

Σε μια δύσκολη μέρα για τον Ελληνισμό, ανήμερα της συμπλήρωσης μισού αιώνα από τον "Αττίλα" που είχε ως αποτέλεσμα να διχοτομηθεί η Κύπρος, το τελευταίο ως σήμερα διχοτομημένο ευρωπαϊκό έδαφος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Λευκωσία, για να μιλήσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μεγαλόνησο ανήμερα της μαύρης επετείου και αναμφίβολα αυτό εκπέμπει έναν ισχυρό συμβολισμό.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη, βεβαίως, θα έρθει μετά την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τη "φιέστα" με τον κατοχικό πρωθυπουργό Τατάρ. Θα έχει προηγηθεί ένα μεγαλοϊδεατικό σόου με πρωταγωνιστή τον τουρκικό στόλο που θα υπογραμμίζει την τουρκική αδιαλλαξία στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Άγκυρα ευθέως προωθεί πλέον τη λύση των δύο κρατών, ενώ Κύπρος και Ελλάδα επιμένουν ξεκάθαρα στη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα εκφωνήσει μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, στο πνεύμα της ημέρας, με πολύ σαφείς αναφορές στην τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός θα κάνει, παράλληλα, και μια ιστορική αναδρομή στις προηγούμενες δεκαετίες και στο ιστορικό του Κυπριακού, ενώ θα επιμείνει ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Κύπρο σε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, ενώ η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα κ. Ολγκίν-Κουεγιάρ έχει παραδώσει την έκθεσή της για το πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες.

Ειδικά στο σκέλος της επανεκκίνησης των συνομιλιών θα εστιάσει ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα με το βλέμμα στο μέλλον. Στο παρασκήνιο, άλλωστε, συζητούνται τα σενάρια για μια ενδεχόμενη πενταμερή το φθινόπωρο, αν και προέχει μια συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, η οποία μονίμως μεταχρονολογείται. Τα όσα θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο, πάντως, αποτελούν ένα ισχυρό crash test για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να έχουν προγραμματισμένη νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τον πρωθυπουργό στην Κύπρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη. Νωρίτερα, το πρωί στην Αθήνα θα λάβει χώρα αρχιερατικό μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών, με παρούσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, μεταξύ άλλων. Η κ. Σακελλαροπούλου, εν συνεχεία, θα καταθέσει και στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Το ιστορικό

Η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν ένα Σάββατο όπως τα άλλα. Ήταν η μέρα που άλλαξε για πάντα τη μοίρα της Κύπρου. Ήταν η ημέρα που συνδέθηκε άρρηκτα με όλα όσα έχουμε μάθει να αποκαλούμε βαρβαρότητα. Τα τουρκικά στρατεύματα πάτησαν σχεδόν ανεμπόδιστα, το πόδι τους στην ακτή Πέντε μίλι στην Κερύνεια, κόβοντας το νήμα χιλιάδων χρόνων ιστορίας σε έναν χώρο αδιάλειπτης παρουσίας του Ελληνισμού. Η Κερύνεια πλέον έχει «βαφτιστεί» Girne και οι λιγοστοί Έλληνες που περιπλανιούνται στα σοκάκια της είναι επισκέπτες στον τόπο τους.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! Η θυσία του Νικολάου Κατούντα στην Κερύνεια κατά την τουρκική εισβολή το 1974

Τρισάγια και μνημόσυνα, στην ελεύθερη πλευρά της Κύπρου, με τα μάτια στραμμένα στο υπόλοιπο νησί, πέρα από τα συρματοπλέγματα. Σε αυτό το υπόλοιπο νησί, στα κατεχόμενα, που πραγματοποιούνται παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις για την αθλιότητα που βαφτίστηκε «άθλος». Τουρκικά αεροσκάφη επιδείξεων, φρεγάτες και υποβρύχια του ναυτικού του εισβολέα, δεν αφήνουν να δημιουργηθεί καμία ψευδαίσθηση. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Η απειλή είναι υπαρκτή και ο χρόνος δυστυχώς συμμαχεί με αυτούς που σκότωσαν, βίασαν και γκρέμισαν.

Την 20η Ιουλίου 1974, ήταν η πρώτη μαχαιριά του Αττίλα. Ακολούθησε η δεύτερη με τον Αττίλα 2 , μόλις 20 μέρες αργότερα. Και άλλοι νεκροί και άλλη καταστροφή και άλλη απώλεια. Χάθηκε και η Αμμόχωστος η οποία παραμένει μέχρι σήμερα βουβή και χορταριασμένη, σαν ο οδοστρωτήρας του χρόνου να την ισοπέδωσε.

Για πρώτη φορά πρωθυπουργός

Στις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, θα βρίσκεται στη Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που στην κεντρική αντικατοχική εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα μιλήσει μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο. Ήδη από χθες βρίσκονται στη Μεγαλόνησο οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, αναμένεται να φτάσει μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας και η επίσημη υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία θα γίνει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45. Ακολούθως και οι δύο μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση θα λάβουν μέρος και θα μιλήσουν στην εκδήλωση για την καταδίκη της εισβολής και της κατοχής του 37% των εδαφών της Κύπρου, από τα τουρκικά στρατεύματα, για μισό αιώνα.

Οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εισβολής αρχίζουν στη Λευκωσία από νωρίς το πρωί. Ο Κύπριος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα παραστεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στις 7:45 το πρωί στην τελετή αποκαλυπτηρίων των προτομών των ηρώων Τάσου Μάρκου, Φώτη Χρίστου και Ανδρέα Αρέστη και στις 8.00 στον ίδιο χώρο, θα γίνει δέηση για τους πεσόντες και τους αγνοούμενους Στις 9.00 ακολουθεί Συνοδικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου.

Απέναντι ο Ερντογάν

Στα κατεχόμενα αναμένεται νωρίς το πρωί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μάλλον η παρουσία του δεν θα συμπέσει με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού όταν αφιχθεί ο Πρωθυπουργός στις ελεύθερες περιοχές ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει αναχωρήσει από τα κατεχόμενα. Οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι με 50 κανονιοβολισμούς και διάγγελμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Σήμερα η στρατιωτική παρέλαση στη κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί 10:00 και στο πλαίσιο της θα μιλήσουν ο Ερσίν Τατάρ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και τους Προέδρους των μικρότερων κομμάτων που τον στηρίζουν.

Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων στην παραλία της απόβασης ενώ χθες το απόγευμα έγινε ακροβατική επίδειξη από το αεροπορικό σμήνος «Τουρκικά Αστέρια» και πέρασαν 50 πλοία μπροστά από το ξενοδοχείο Dome στη κατεχόμενη Κερύνεια.

Οι εκδηλώσεις για την εισβολή συνοδεύονται με ακραίες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας η οποία με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών υπενθύμισε πως «ίσως να έρθουν κάποια νύχτα ξαφνικά». Επίσης η παρουσία 50 πολεμικών πλοίων και αριθμού αεροσκαφών, ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραιτήθηκε η Έλενα Ακρίτα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ‑ Δεν έγινε αποδεκτή από τον Νίκο Παππά

Πολιτική 20.09.2024
Την παραίτησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στο Facebook

Γιάννος Παπαντωνίου: Αθώος για ξέπλυμα για την υπόθεση των φρεγατών

Ελλάδα 20.09.2024
Ο άλλοτε κραταιός υπουργός βρέθηκε κατηγορούμενος για την υπόθεση που αφορά ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ύψους 2.437.962 ευρώ

Φρίκη στην Ιταλία: Φοιτήτρια γέννησε, δολοφόνησε και έθαψε δύο μωρά τα τελευταία δύο χρόνια

Κόσμος 20.09.2024
Η 23χρονη φέρεται να έβαλε τα βρέφη σε σακούλες και να τα έθαψε στον κήπο του σπιτιού της οικογένειάς της

Διάρρηξη και σε τρίτο υπουργείο: Αρπαξαν τρεις υπολογιστές και μια μηχανή καφέ

Ελλάδα 20.09.2024
Οι αστυνομικοί κάνουν έρευνες για να φτάσουν στον εντοπισμό των δραστών

Νεκρός 23χρονος σμηνίτης στη Σκοτίνα

Ελλάδα 20.09.2024
Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται

Έκρηξη στο κέντρο του Πύργου – Αγνωστοι πέταξαν βόμβα

Ελλάδα 20.09.2024
Ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος έκρηξης

Αν το Ισραήλ εισβάλει στον Λίβανο θα έχουμε σκηνές «Αποκάλυψης»

Κόσμος 20.09.2024
Προειδοποιεί ο πρέσβης της Βηρυτού στο Λονδίνο

Ο ΕΟΦ απαγορεύει την κυκλοφορία συμπληρώματος διατροφής για το αδυνάτισμα

Ελλάδα 20.09.2024
Το προϊόν δεν διαθέτει άδεια φαρμακευτικού προϊόντος

Κέρκυρα: Τρομακτικό τροχαίο με γουρούνα ‑ Βρετανίδα δείχνει τα τραύματά της, η περιγραφή της σοκάρει

Ελλάδα 20.09.2024
Η 24χρονη οδηγός υπέστη κάταγμα στην ωμοπλάτη και άλλα επιφανειακά τραύματα από το τροχαίο με γουρούνα - «Είμαι τυχερή που ζω», τονίζει