E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία της ΒΑΒΕΛ, του περιοδικού που ήταν μπροστά από την εποχή του

Με αφορμή τον θάνατο του Γιώργου Σιούνα - Ήταν ένας πολιτιστικός φάρος της ελληνικής σκηνής κόμικ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 24/7/2024 | 00:16

Η ιστορία της ΒΑΒΕΛ, του περιοδικού που ήταν μπροστά από την εποχή του
collage

Το περιοδικό Βαβέλ υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές εκδόσεις στην ιστορία των ελληνικών κόμικς και της καλλιτεχνικής δημιουργίας γενικότερα.

Με αφορμή τον θάνατο του Γιώργου Σιούνα, του εμπνευσμένου ιδρυτή του θρυλικού περιοδικού «ΒΑΒΕΛ», κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση της ιστορίας της Βαβέλ που μεγάλωσε γενιές και γενιές.

Ο Σιούνας υπήρξε μια εμβληματική μορφή στον χώρο των ελληνικών κόμικς και της πολιτιστικής σκηνής, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά.

Ο Γιώργος Σιούνας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από νεαρή ηλικία έδειξε το πάθος του για την τέχνη και τη λογοτεχνία, κάτι που τον οδήγησε να ασχοληθεί ενεργά με τα κόμικς και τις εκδόσεις. Το 1981, οραματίστηκε και υλοποίησε την ίδρυση του περιοδικού «ΒΑΒΕΛ», ενός περιοδικού που έμελλε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα ελληνικά κόμικς και την εναλλακτική καλλιτεχνική δημιουργία.

Το Περιοδικό «ΒΑΒΕΛ»

Ιδρύθηκε το 1981 και συνέχισε να κυκλοφορεί μέχρι το 2008, αποτελώντας ένα καταφύγιο για καλλιτέχνες, συγγραφείς και αναγνώστες που αναζητούσαν μια πιο εναλλακτική και προοδευτική προσέγγιση στα κόμικς και την τέχνη.

Ο συμβολισμός του τίτλου του περιοδικού παρέπεμπε σε μια ισότιμη συνάντηση ανθρώπων ετερόκλητων ως προς τις ιδέες και τα καλλιτεχνικά τους ενδιαφέροντα.

Η ιδέα για το περιοδικό Βαβέλ γεννήθηκε από την ανάγκη για έναν χώρο όπου θα μπορούσαν να δημοσιευτούν έργα που απευθύνονταν σε ενήλικες, κάτι που τότε ήταν αρκετά σπάνιο στην Ελλάδα. Οι ιδρυτές του, με επικεφαλής τον Λεωνίδα Χρηστάκη, οραματίστηκαν ένα περιοδικό που θα έδινε βήμα σε καλλιτέχνες και συγγραφείς να εκφραστούν ελεύθερα και να πειραματιστούν με νέες μορφές αφήγησης και εικονογράφησης.

Το Βαβέλ δημοσίευσε έργα από μια πληθώρα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, φιλοξενώντας κόμικς, διηγήματα, κριτικές και άρθρα που κάλυπταν μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Στις σελίδες του μπορούσε κανείς να βρει δουλειές από θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Μoebius, ο Guido Crepax και ο Milo Manara, καθώς και πρωτότυπες δημιουργίες από Έλληνες καλλιτέχνες.

Το περιοδικό Βαβέλ δεν ήταν απλώς μια έκδοση κόμικς. Ήταν ένας πολιτιστικός φάρος που επηρέασε γενιές δημιουργών και αναγνωστών. Μέσα από τις σελίδες του, προωθήθηκε η ελευθερία της έκφρασης, η καλλιτεχνική πρωτοπορία και η κριτική σκέψη. Το Βαβέλ υπήρξε ένας χώρος ανοιχτός σε νέες ιδέες και πειραματισμούς, προάγοντας την τέχνη και τη λογοτεχνία σε μια εποχή που η δημιουργική ελευθερία δεν ήταν πάντα δεδομένη.

Το τέλος μιας εποχής

Το 2008, μετά από 27 χρόνια συνεχούς παρουσίας, το περιοδικό Βαβέλ σταμάτησε την κυκλοφορία του. Παρά το τέλος της έκδοσής του, η κληρονομιά του παραμένει ζωντανή. Πολλοί από τους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς που πέρασαν από τις σελίδες του συνεχίζουν να δημιουργούν και να επηρεάζουν την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή.

Το περιοδικό Βαβέλ άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας. Ήταν μια πλατφόρμα που ενθάρρυνε την δημιουργικότητα, την καινοτομία και την κριτική σκέψη, εμπνέοντας γενιές καλλιτεχνών και αναγνωστών. Η επιρροή του συνεχίζει να γίνεται αισθητή και σήμερα, υπενθυμίζοντας μας την δύναμη της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης.

Αυτό ήταν το τελευταίο τεύχος.