E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι τουρίστες διώχνουν τους ντόπιους: Από τη Σαντορίνη ως το Ντουμπρόβνικ

Πού θα καταλήξει ο υπερτουρισμός;

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 24/7/2024 | 00:16

Οι τουρίστες διώχνουν τους ντόπιους: Από τη Σαντορίνη ως το Ντουμπρόβνικ
collage

Ο τουρισμός έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο και σε ορισμένα μέρη, έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που οι τουρίστες φαίνεται να έχουν «κατακτήσει» τις πόλεις.

Ο υπερτουρισμός, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες προκλήσεις για τους κατοίκους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφοριακής συμφόρησης, του αυξημένου κόστους ζωής και της πίεσης στις υποδομές.

Το νησί της Σαντορίνης αντιμετωπίζει προκλήσεις με τον υπερτουρισμό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα στενά δρομάκια και οι περιορισμένες υποδομές μπορεί να κατακλυστούν από τον αριθμό των επισκεπτών, οδηγώντας σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 

Οι υποδομές του νησιού, όπως οι δρόμοι, τα λιμάνια και το δίκτυο ύδρευσης, δεν είναι πάντα σε θέση να αντέξουν τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, προκαλώντας συμφόρηση και φθορές. Η υπερβολική χρήση πόρων, η ρύπανση και η διάβρωση των φυσικών τοπίων αποτελούν σοβαρές περιβαλλοντικές απειλές.

Η αδιανόητη ανακοίνωση

Μάλιστα χτες, μια πρωτοφανής ανακοίνωση δημοσικεύθηκε για τους κατοίκους του νησιού αφού ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος τους ζήτησε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους εξαιτίας του υπερβολικού τουρισμού.

Υπερτουρισμός παντού

Η Βενετία είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα υπερτουρισμού. Η πόλη προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, οδηγώντας σε πολυσύχναστους δρόμους και πλωτές οδούς. Η εισροή τουριστών έχει προκαλέσει πολλούς ντόπιους να απομακρυνθούν λόγω αυξανόμενου κόστους και ζητημάτων ποιότητας ζωής.

Η Βαρκελώνη έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με τον υπερτουρισμό, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς περιοχές όπως η La Rambla και η Γοτθική Συνοικία. Οι κάτοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί για τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στις τιμές των κατοικιών, τα

Το Άμστερνταμ προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, ιδιαίτερα στις κεντρικές του περιοχές και στα διάσημα αξιοθέατα όπως το Σπίτι της Άννας Φρανκ και το Μουσείο Βαν Γκογκ. Η πόλη έχει εφαρμόσει μέτρα για την καλύτερη διαχείριση του τουρισμού, όπως περιορισμούς σε νέα ξενοδοχεία και ξεναγήσεις σε ορισμένες περιοχές.

Η ιστορική πόλη του Ντουμπρόβνικ, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, γνώρισε άνοδο του τουρισμού εν μέρει λόγω της χρήσης της ως τοποθεσίας γυρισμάτων για το «Game of Thrones». Η πόλη έχει περιορίσει τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που μπορούν να ελλιμενιστούν και τον αριθμό των επισκεπτών που επιτρέπονται στην παλιά πόλη ανά πάσα στιγμή.

Η Ισλανδία έχει γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των επισκεπτών στο Ρέικιαβικ. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας επανέφερε στην αρχή του έτους τον λεγόμενο τουριστικό φόρο, ο οποίος είχε ανασταλεί στην πανδημία. Πρόκειται για μια χρέωση 600 ισλανδικών κορονών, περίπου 4 ευρώ δηλαδή, για τα δωμάτια ξενοδοχείων, και άλλων χρεώσεων σε κάμπινγκ, κρουαζιερόπλοια και άλλου είδους καταλύματα. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα για βιώσιμα προγράμματα και να αντιμετωπιστεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του μαζικού τουρισμού.

Το Κιότο, γνωστό για τους ιστορικούς ναούς και τον παραδοσιακό πολιτισμό του, έχει βιώσει συνωστισμό σε δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες. Η πόλη έχει ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκέπτονται λιγότερο γνωστές περιοχές και έχει προωθήσει υπεύθυνες τουριστικές πρακτικές.

Το Μπαλί είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το νησί αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του τουρισμού και του τοπικού πολιτισμού.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ιταλία απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα και τι σημαίνει αυτό για τα ζευγάρια: Τι ισχύει στην Ελλάδα

Νέα Εποχή 18.10.2024
Σε ποιες άλλες χώρες απαγορεύεται επίσης η παρένθετη μητρότητα και τι ισχύει στην Ελλάδα

Κόντρες, διαμάχες και σκάνδαλα της Victoria`s Secret που άφησαν ιστορία

Stories 18.10.2024
Οι ακυρώσεις εμφανίσεων και εντάσεις με συνεργάτες - Οι εντάσεις ανάμεσα στα μοντέλα

10 ρητά του Επίκουρου που είναι διαχρονικά

Stories Χτες
Ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους

Μπορεί το Ισραήλ να ξεμείνει από όπλα;

Stories Χτες
Οι ανακοινώσεις έφεραν το ερώτημα

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία που στάλθηκε ποτέ από κινητό

Νέα Εποχή Προχτές
Το μωρό που «γέννησε» την εποχή της ψηφιακής εικόνας

Βαρκελώνη vs Airbnb: Η μεγάλη κόντρα του τουρισμού πάει δικαστήριο

Stories Προχτές
Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης έχει ανακοινώσει την πρόθεση να απαγορεύσει τα Airbnb

Γιατί η Ανταρκτική γίνεται ανησυχητικά πράσινη;

Περιβάλλον 15.10.2024
Οι κίνδυνοι της αλματώδους αύξησης