E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το μεγάλο ερώτημα γύρω από τον παρολίγον δολοφόνο του Ντόναλντ Τραμπ

O Thomas Matthew Crooks και αυτό που είχε στο μυαλό του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/7/2024 | 00:20

Το μεγάλο ερώτημα γύρω από τον παρολίγον δολοφόνο του Ντόναλντ Τραμπ
@AP Photo/Evan Vucci

Μερικά από τα κενά στη ζωή του Thomas Matthew Crooks έχουν καλυφθεί, μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούλιο του 2024.

Μάθαμε ότι ήταν ένας έξυπνος και ήσυχος μαθητής. Ότι ήταν αξιόπιστος εργαζόμενος στη δουλειά του σε μια μεταβατική μονάδα φροντίδας. Ότι τα πολιτικά πιστεύω του, στον βαθμό που είχε ισχυρές πεποιθήσεις, δεν ήταν δημόσια, αλλά έγερναν προς τα δεξιά. Φαίνεται επίσης, ότι κατάφερε να φέρει εις πέρας την προσπάθειά του κατά του Τραμπ λόγω σημαντικών σφαλμάτων εκ μέρους της Μυστικής Υπηρεσίας.

Αλλά εξακολουθεί να λείπει από την εικόνα το κίνητρο του δράστη. Οι νεφελώδεις πολιτικές απόψεις του Crooks δεν προσφέρουν κανέναν άμεσο λόγο για τις ενέργειές του και δεν άφησαν πολλά διαδικτυακά ίχνη. Τα χειρόγραφα στοιχεία στο σπίτι του ήταν επίσης ελάχιστα. Ωστόσο, μια έρευνα για τις συσκευές του Crooks έδειξε ότι δεν είχε ερευνήσει μόνο τις δημόσιες προγραμματισμένες εμφανίσεις του Τραμπ, αλλά και το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών του 2024. Είχε στο τηλέφωνό του φωτογραφίες πολλών πολιτικών υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Με βάση αυτό, έχει ειπωθεί ότι ο Crooks ήθελε να πραγματοποιήσει μια δολοφονία, οποιαδήποτε δολοφονία, ενός πολιτικού προσώπου υψηλού προφίλ. Η συγκέντρωση του Τραμπ στις 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε μια ώρα μακριά από το σπίτι του Crooks. Αλλά αν η εγγύτητα ήταν ο λόγος που επέλεξε τον Τραμπ ως στόχο, εξακολουθεί να μην εξηγεί γιατί ήθελε εξαρχής να διαπράξει μια δολοφονία.

Οι πολιτικές συγκεντρώσεις και οι προεδρικοί υποψήφιοι δεν ήταν όλα όσα ερεύνησε ο Thomas Matthew Crooks προτού προσπαθήσει να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Είχε κάνει την έρευνά του για την κατασκευή εκρηκτικών, όπως αυτό που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του μετά τον πυροβολισμό. Και μεταξύ των φωτογραφιών στο τηλέφωνό του ήταν μια από τον Ethan Crumbley, το αγόρι που σκότωσε τέσσερις μαθητές στο Γυμνάσιο της Οξφόρδης του Μίσιγκαν το 2021, όταν ήταν μόλις 15 ετών. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2012 περιόρισε σοβαρά τη χρήση της ισόβιας κάθειρξης σε ανηλίκους. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι γονείς του καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια για ανθρωποκτονία από αμέλεια λόγω της αδυναμίας και της απροθυμίας τους να αποτρέψουν τις ενέργειες του γιου τους.

Είναι σύνηθες φαινόμενο όσοι αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικά, να έχουν ερευνήσει άλλους που έχουν διαπράξει τέτοια εγκλήματα, σύμφωνα με ειδικούς της επιβολής του νόμου. Υπό το φως της φωτογραφίας που βρέθηκε στο τηλέφωνο του Crooks, κάποιοι υπέθεσαν ότι ο Crumbley ήταν ο μέντορας του για αυτό που σχεδίαζε να κάνει. Εκτός από το ότι η φωτογραφία του Crumbley αποθηκεύτηκε στο τηλέφωνό του, ο Crooks είχε πραγματοποιήσει αναζητήσεις στο διαδίκτυο για τον Crumbley και τους γονείς του.

Ο Crooks έκανε επίσης έρευνες για την ψυχική υγεία πριν από την επίθεσή του. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχε αναζητήσει πληροφορίες για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και τη θεραπεία καταθλιπτικής κρίσης. Αλλά αν ο Crooks είχε όντως μια διαταραχή ψυχικής υγείας, δεν είχε διαγνωστεί με αυτή μέχρι τη στιγμή του θανάτου του.

Η έρευνα για τον Thomas Matthew Crooks παραμένει στα αρχικά της στάδια. Η έλλειψη απαντήσεων έχει οδηγήσει σε ένταση μεταξύ του FBI και των νομοθετών και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου. Αλλά σαφείς απαντήσεις σχετικά με το κίνητρο του Crooks μπορεί να μην προκύψουν ποτέ. Μια μελέτη δεκαετιών της Μυστικής Υπηρεσίας για επιτυχημένες και μη απόπειρες πολιτικών δολοφονιών αποκάλυψε ότι δεν μπορούσε να δημιουργηθεί ακριβές «προφίλ» για να περιγράψει τα τυπικά κίνητρα ενός δολοφόνου. Ενώ ο Crooks ταίριαζε με το φύλο και τα φυλετικά δημογραφικά στοιχεία των περισσότερων δολοφόνων υψηλού προφίλ, ήταν ασυνήθιστα νέος και δεν είχε σαφείς ιδεολογικές πεποιθήσεις ή παράπονα για πολύ καιρό.

Στα νιάτα του και στην επιλογή του όπλου του, ο Crooks μοιάζει περισσότερο με τους δράστες μαζικών πυροβολισμών. Έχει κάποιες επιφανειακές ομοιότητες με τον Ethan Crumbley, τον οποίο ερεύνησε, και τον Adam Lanza, τον δολοφόνο πίσω από την τραγωδία του Sandy Hook που δολοφόνησε τη μητέρα του. Αλλά και εκεί, οι προσπάθειες να χωρέσουν τον Crooks σε ένα εύκολο προφίλ δεν συνάδουν με όσα γνωρίζουμε για τη ζωή του. Ο Crooks, σε αντίθεση με τον Lanza, ήταν καλός μαθητής, είχε καλή σχέση με τους γονείς του και είχε σχέδια να πάει στο πανεπιστήμιο το φθινόπωρο του 2024.

Περισσότερα για τη ζωή και το κίνητρο του Crooks μπορεί κάλλιστα να αποκαλυφθούν με τον καιρό. Μερικοί από τους προκατόχους του, όπως ο Lanza, ήταν έμπειροι στο να καλύπτουν τα ίχνη τους. Αλλά ο Crooks απέχει πολύ από το να είναι ο μόνος εν δυνάμει δολοφόνος στην ιστορία, του οποίου τα κίνητρα παραμένουν ασαφή. Η προσδοκία ότι θα υπήρχε ένας κατανοητός λόγος για αυτούς τους ανθρώπους να ενεργήσουν όπως ενήργησαν είναι επίσης κατανοητή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία σαφήνεια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η νέα θεωρία του Χάρβαρντ για το πως ξεκίνησε η ζωή

Νέα Εποχή 08.09.2024
Τι μπορεί να σημαίνει η νέα θεωρία

Yπάρχουν ακόμα video club στην Ελλάδα; Κι όμως ναι


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 08.09.2024
Υπάρχουν ακόμα θαρραλέοι που κρατούν ανοιχτά τα μαγαζιά τους; Yπάρχουν ακόμα ρομαντικοί που προτιμούν τα DVD από τον ψηφιακό κόσμο;

Γιατί το να δουλεύεις στη Disney δεν είναι τόσο ευχάριστο όσο νομίζουμε

Stories 08.09.2024
Αρκετές ενώσεις εργαζομένων έχουν διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες και τις αμοιβές, ζητώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Νέα Εποχή 08.09.2024
Σίγουρα δεν το ξέρετε

Τα φθηνά και απάνθρωπα νεκροταφεία πλοίων του Μπαγκλαντές

Stories 08.09.2024
Η ανθρώπινη εκμετάλλευση για φθηνά εργατικά χέρια δεν λέει να σταματήσει

10 φωτογραφίες από σημαντικές στιγμές της ιστορίας

Ιστορικά 08.09.2024
Φωτογραφίες που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν

Ήξερες ότι στην έρημο «φυτρώνουν» τριαντάφυλλα;

Περιβάλλον 08.09.2024
Τα «τριαντάφυλλα της ερήμου» είναι ένα πανέμορφο φυσικό φαινόμενο

Σουηδία: H ιστορία της βασίλισσας των σκουπιδιών που δικάζεται στη μεγαλύτερη υπόθεση περιβαλλοντικού εγκλήματος

Περιβάλλον 08.09.2024
Ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα χειρότερα εκπαιδευτικά συστήματα

Νέα Εποχή Χτες
Η ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη ποικίλλει σημαντικά ανάμεσα στις διάφορες χώρες, με μερικές από αυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.

Μια βιβλιοθήκη μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 1300 μέτρων

Ταξίδια Χτες
Η Biblioteca del Lupo δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο