Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο
Δημοσίευση 26/7/2024 | 00:28
Το Sante είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά τσιγάρα, με μια μακρά και πλούσια ιστορία που έχει χαράξει ανεξίτηλα τη μνήμη των καπνιστών και έχει αφήσει το στίγμα του στην ελληνική κουλτούρα.
Το Sante άφιλτρο, σταμάτησε να κυκλοφορεί το 2016. Ήταν όντως ένα από τα πιο διαχρονικά χαρμάνια; (Απαντήσεις & σχόλια, μόνο από αυτούς που το κάπνιζαν, και ζούν) pic.twitter.com/ytVcOsyq5n
— Ζαγορίσιος (@ZagorisiosGR) August 28, 2023
Η ιστορία
Κατά την εποχή του μεσοπολέμου, το κάπνισμα θεωρούνταν υγιεινή συνήθεια. Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί πίστευαν ότι το κάπνισμα ήταν ωφέλιμο για την υγεία, κάτι που προωθούσαν και πολλές διαφημίσεις με γιατρούς. Το όνομα Sante, που προέρχεται από τη λατινική λέξη για την υγεία, επιλέχθηκε από τον Χαρίλαο Κωνσταντίνου για να ενισχύσει αυτή την αντίληψη.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Sante έγινε ένα από τα μακροβιότερα τσιγάρα, κυκλοφορώντας για περίπου 80 χρόνια. Η παραγωγή του σταμάτησε από την εταιρεία Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris.
Το Sante άφιλτρο, σταμάτησε να κυκλοφορεί το 2016.
Ο σχεδιασμός του διάσημου πακέτου
Το πακέτο με την κόκκινη κασετίνα και την εικόνα της ξανθιάς γυναίκας που καπνίζει προκάλεσε εντύπωση στην αθηναϊκή κοινωνία το 1933. Τα γραφεία της εταιρείας Κωνσταντίνου ήταν στην οδό Λυκούργου αλλά τα τσιγάρα φτιάχνονταν στο δημόσιο καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν. Το πακέτο γρήγορα έγινε γρήγορα αντικείμενο συζήτησης/ Ολοι προσπαθούσαν να μάθουν ποια ήταν η εικονιζόμενη του «ωραιότερου πακέτου της αγοράς» για την κυκλοφορία του οποίου έγινε ειδική παραγγελία σε ζωγράφο.
Η εικονιζόμενη ήταν η καλλιτέχνιδα Ζωζώ Νταλμάς, η οποία είχε ζήσει μια έντονη ζωή, γεμάτη έρωτες και περιπέτειες.
Η Νταλμάς γεννήθηκε το 1905 στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έγινε γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο και έζησε έναν μεγάλο έρωτα με τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον οποίο γνώρισε σε μία από τις εμφανίσεις της. Παρά τα δώρα και τις προσπάθειες του Κεμάλ να την εξαγοράσει, η Νταλμάς απέδειξε ότι ήταν αδιάφθορη.
Κατά την κατοχή, ξυλοκοπήθηκε από τη Γκεστάπο και έχασε το παιδί της. Τα τελευταία της χρόνια τα πέρασε φτωχικά, στηριζόμενη από φίλους και γείτονες. Πέθανε το 1988, έχοντας ζήσει μια πολυτάραχη και συναρπαστική ζωή.