E-Daily

Ralph Lauren, Armani και άλλοι: Ποιες χώρες έχουν τις πιο ωραίες στολές στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σαν να λέμε... μια παγκόσμια πασαρέλα πολιτισμών

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

26/7/2024 | 00:28

collage

Αυτή την Παρασκευή, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα μετατραπεί σε μια παγκόσμια πασαρέλα πολιτισμών, καθώς κορυφαία brands σχεδιαστών προσπαθούν να επιδείξουν το στυλ τους στη μεγαλύτερη αθλητική σκηνή του κόσμου.

Σίγουρα, την αποκαλούν Πόλη του Φωτός. Αλλά το Παρίσι είναι επίσης η πόλη της μόδας, μια από τις πιο σημαντικές πρωτεύουσες της μόδας στον κόσμο για δεκαετίες.

Σχεδιαστές μόδας σε όλο τον κόσμο ετοιμάζουν τις στολές της εθνικής τους ομάδας για τη στιγμή τους στο προσκήνιο. Με την αριστοκρατική μόδα των Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικά για τις τελετές έναρξης, όλες οι πασαρέλες οδηγούν στο Παρίσι.

Αμέτρητοι άλλοι σχεδιαστές έχουν εμπλακεί - συμπεριλαμβανομένων, φέτος, περισσότερων νέων, «indie» brands που θέλουν να κάνουν θραύση. 

Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού, η ομάδα από το Lululemon, που εξοπλίζει τους αθλητές του Καναδά για δεύτερη φορά, λέει ότι άκουσαν προσεκτικά τους αθλητές και το πώς ήθελαν να νιώθουν μέσα στα ρούχα. «Όταν αισθάνεσαι καλύτερα, αποδίδεις καλύτερα», λέει η Audrey Reilly, δημιουργική διευθύντρια για την Team Canada στην εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων.

Η Stella Jean συνηθίζει να σχεδιάζει όμορφα ρούχα. Αλλά η ομορφιά για χάρη της ομορφιάς δεν λαμβανόταν υπόψη στα σχέδιά της για την ομάδα της Αϊτής. Την ενδιέφερε πρωτίστως, το μήνυμα που θα περνούσε. Για αυτό, η Jean συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη από την Αϊτή Philippe Dodard, του οποίου η ζωντανή ζωγραφική θα ενσωματωθεί στις στολές τους - μια φούστα σε φωτεινές αποχρώσεις για τις γυναίκες και ένα παντελόνι για τους άνδρες, σε συνδυασμό με παραδοσιακά αντικείμενα όπως ένα πουκάμισο chambray. 

Για τους τελευταίους καλοκαιρινούς αγώνες στο Τόκιο, ο Ralph Lauren εξόπλισε τους αθλητές με κάτι δροσερό - κυριολεκτικά - μια τεχνολογία που διώχνει τη θερμότητα μέσω μιας συσκευής ανεμιστήρα στο πίσω μέρος του λαιμού όμως τώρα πάμε για κάτι πιο στυλάτο. «Τίποτα δεν φωνάζει Αμερική περισσότερο από το bluejean, ειδικά όταν βρισκόμαστε στο Παρίσι», είπε ο David Lauren, επικεφαλής branding και καινοτομίας της εταιρείας και γιος του ιδρυτή, όταν αποκάλυψε το σχέδιο τον Ιούνιο.

Για την ένατη σειρά της που ντύνει την ομάδα των ΗΠΑ για τις τελετές έναρξης και λήξης, ο Ralph Lauren λέει ότι προσάρμοσε τα ρούχα για κάθε αθλητή προσωπικά. Για την τελετή έναρξης θα φορούν ναυτικά σακάκια με μπλε και άσπρα ριγέ πουκάμισα Oxford - και τζιν. Για την τελετή λήξης, η ομάδα θα φορέσει λευκό τζιν με ασορτί σακάκια σε κόκκινο, λευκό και μπλε.

Οι Ιταλοί αθλητές θα ντυθούν κομψά με στολές Emporio Armani, όπως έχουν κάνει σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2012. Η αθλητική φόρμα του βάθρου είναι διακοσμημένη με το «W Italia», συντομογραφία για το «Eviva Italia» ή «Ζήτω η Ιταλία». Το μότο θα μπορούσε να επεκταθεί στον ίδιο τον σχεδιαστή Giorgio Armani, ο οποίος έκλεισε τα 90 στις 11 Ιουλίου. Οι αθλητικές φόρμες των αθλητών είναι σε μπλε, που εδώ και καιρό ήταν το χρώμα της καθημερινής φόρμας του σχεδιαστή, είτε ως μπλουζάκι είτε ως φίνο πουλόβερ. Οι αθλητές δεν θα έχουν καμία δικαιολογία αν δεν γνωρίζουν τον εθνικό ύμνο: η αρχή είναι τυπωμένη μέσα στο γιακά των μπλουζών πόλο και ολόκληρος ο πρώτος στίχος βρίσκεται μέσα στα σακάκια τους!

Βρετανία σημαίνει σικ και κολλεγιακό στυλ σωστά; Η 60 χρονων πλέον, βρετανική μάρκα ρούχων Ben Sherman, που είναι ούτως η άλλως γνωστή για τα σικ ανδρικά της ρούχα, δημιουργεί για τρίτη φορά τις Ολυμπιακές στολές της Βρετανίας και φέτος θέλει να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι η Βρετανία είναι τέσσερα έθνη, όχι ένα. Ο creative director, Mark Williams περιέγραψε σε ένα email το νέο του λουλουδάτο μοτίβο τεσσάρων εθνών, με ένα τριαντάφυλλο, ένα γαϊδουράγκαθο, νάρκισσο και τριφύλλι, που χρησιμεύουν ως «ένα νεύμα στις μοναδικές ταυτότητες και τις ιστορίες της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι να προσθέσεις στη διατροφή σου, αν θες να χάσεις βάρος

Body+Mind 08.09.2024
Νέα έρευνα αποθεώνει αυτήν την ευεργετική τροφή

Γιατί και πώς εμφανίζεται η ψαλίδα στα μαλλιά μας

Body+Mind 08.09.2024
Η απλή μέθοδος για να την προλάβεις

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 08.09.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Ερευνητές αποκάλυψαν: Τι όνειρα βλέπουν τα σκυλιά;

Pets 08.09.2024
Μάθε τι βλέπει ο σκύλος σου στον ύπνο του

Μπορεί τελικά η διατροφή να σου προκαλέσει ακμή;

Body+Mind Χτες
Αν και η διατροφή δεν είναι η μοναδική αιτία της ακμής, οι επιλογές που κάνουμε μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός μας.

Μια βιβλιοθήκη μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 1300 μέτρων

Ταξίδια Χτες
Η Biblioteca del Lupo δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο

Τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν το Σεπτέμβριο

Σπίτι Χτες
Για να γεμίσεις το χώρο σου με υπέροχα χρώματα!

Κακοσμία στόματος: Τροφές που την προκαλούν

Body+Mind Χτες
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις

Ευχάριστα νέα για όσους έχουν φαλάκρα

Body+Mind Χτες
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σπουδαία ανακάλυψη

Οι 5 πιο συχνές φράσεις των γονέων που πληγώνουν ένα παιδί

Family Χτες
Μπορεί να φαίνονται «αθώες» αλλά δεν είναι