Πυρκαγιές ‑ ζόμπι: Τι είναι και γιατί εξακολουθούν να καίνε μετά από ένα χρόνο
Ένας νέος κίνδυνος για το περιβάλλον
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 29/7/2024 | 19:53
Οι πυρκαγιές-ζόμπι είναι ένα φαινόμενο που αναδύεται ως σημαντικός κίνδυνος για το περιβάλλον, ιδίως σε περιοχές με αρκτική και υποαρκτική κλίμακα. Το φαινόμενο αυτό αφορά τις πυρκαγιές που παραμένουν υπόγειες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αναζωπυρώνονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι, όταν οι καιρικές συνθήκες γίνονται πιο ξηρές και θερμές.
Αυτός ο τύπος πυρκαγιάς έχει πάρει το όνομά του από την ικανότητά του να "ανασταίνεται" μετά από μήνες αδράνειας, όπως τα ζόμπι στη λαϊκή κουλτούρα.
Οι πυρκαγιές-ζόμπι συχνά ξεκινούν σε περιοχές με πλούσιο οργανικό έδαφος, όπως τα τυρφώδη εδάφη. Οι πυρκαγιές αυτές μπορούν να καίνε αργά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, καταναλώνοντας την οργανική ύλη και δημιουργώντας υπόγειες εστίες που παραμένουν ενεργές ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες. Όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν την άνοιξη, οι υπόγειες αυτές φωτιές μπορούν να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν νέες, επιφανειακές πυρκαγιές.
Οι πυρκαγιές-ζόμπι μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και μπορούν να καταστρέψουν μεγάλες εκτάσεις δασών και οικοσυστημάτων, προκαλώντας απώλεια βιοποικιλότητας και απειλώντας είδη που εξαρτώνται από αυτά τα περιβάλλοντα.
Καθώς καίγεται η οργανική ύλη, απελευθερώνεται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Οι στάχτες και τα υπολείμματα από τις πυρκαγιές μπορούν να μολύνουν τα υδάτινα σώματα, επηρεάζοντας την ποιότητα του νερού και τη θαλάσσια ζωή.
Ο εντοπισμός των υπόγειων εστιών είναι δύσκολος και απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνικές, όπως η χρήση θερμικών καμερών και αισθητήρων και η κατάσβεση των υπόγειων πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί μεγάλη ποσότητα νερού ή ειδικών κατασβεστικών μέσων.
Η πρόληψη περιλαμβάνει τη διαχείριση των δασών και των οικοσυστημάτων για τη μείωση της ποσότητας της οργανικής ύλης που μπορεί να αποτελέσει καύσιμο για τις πυρκαγιές, καθώς και την εκπαίδευση των τοπικών κοινοτήτων και των πυροσβεστικών δυνάμεων.