Έχει γίνει πολλή κουβέντα για τους αριστερόχειρες τις τελευταίες δεκαετίες. Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν υποθέτει πλέον ότι τα αριστερά χέρια είναι εργαλεία του Σατανά.
Οι σημερινοί αριστερόχειρες περιβάλλονται από μια πολύ πιο καλοπροαίρετη λάμψη. Συνδέουμε τον αριστερόχειρα με την ευφυΐα, την δημιουργική σκέψη και το καλλιτεχνικό ταλέντο. Αλλά αυτές οι κολακευτικές γενικεύσεις υποστηρίζονται από την επιστήμη; Το να είσαι αριστερόχειρας σε κάνει πραγματικά πιο δημιουργικό;
Η απάντηση σε αυτό είναι… ίσως.
Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις ιδιαιτερότητες της αριστερόχειρας, που εμφανίζεται στο 10% περίπου του πληθυσμού, εδώ και πολύ καιρό. Εξέτασαν τους υποτιθέμενους δεσμούς μεταξύ του αριστερόχειρα και πράγματα όπως η ψυχική ασθένεια, το ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα και η εγκληματική συμπεριφορά. Έχουν επίσης μελετήσει αν είναι καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων και αν είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νέοι. Από όλες αυτές τις μελέτες για τον αριστερόχειρα, μπορούμε να συμπεράνουμε ένα πράγμα, και μόνο ένα πράγμα: η επιστήμη είναι περίπλοκη.
Μια χούφτα μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του αριστερόχειρα και της δημιουργικότητας, που αποδίδεται (κάποιοι πιστεύουν) στο γεγονός ότι οι αριστερόχειρες πρέπει συνεχώς να προσαρμόζονται στον κόσμο των δεξιόχειρων. Άλλες μελέτες δεν βρήκαν καμία απολύτως σχέση.
Μερικοί ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αριστερόχειρες δεν είναι πιο έξυπνοι από τους δεξιόχειρες, ενώ άλλοι λένε ότι ο αριστερόχειρας έχει ένα σαφές πνευματικό πλεονέκτημα. Είναι οι αριστερόχειρες πιο επιρρεπείς στη σχιζοφρένεια και τις μαθησιακές δυσκολίες; Αυτό εξαρτάται από το ποιον ρωτάς.
Αλλά το "Είναι διαφορετικοί οι αριστερόχειρες;" μπορεί να μην είναι καν η σωστή ερώτηση. Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει σημασία ποιο χέρι είναι κυρίαρχο, αλλά ο βαθμός κυριαρχίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολύ λίγοι άνθρωποι είναι πραγματικά εξ ολοκλήρου αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες. Είναι περισσότερο ένα φάσμα. Χρησιμοποιούμε τα αριστερά μας χέρια για κάποια πράγματα και τα δεξιά μας για άλλες εργασίες.
Αυτά τα πειράματα διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη μέση του φάσματος είναι πιο ευέλικτα σκεπτόμενοι. Φαίνονται να είναι πιο ενσυναίσθητοι και πιο ικανοί να δουν τα πράγματα από την οπτική γωνία των άλλων ανθρώπων. Κατά την εξέταση των κινδύνων και των οφελών οποιασδήποτε απόφασης, τα άτομα με ασυνεπή χέρια (όπως τα αποκαλούν οι ερευνητές) είναι πιο πιθανό να εστιάσουν στους κινδύνους, ενώ τα άτομα στα εξωτερικά άκρα του φάσματος δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα πιθανά οφέλη. Μπορεί ακόμη και να κοιμούνται διαφορετικά.
Αλλά ποιος ξέρει; Αυτή είναι η διαρκώς μεταβαλλόμενη, συνεχώς εξελισσόμενη επιστήμη. Εάν είστε αριστερόχειρας που του αρέσει να νιώθει ανώτερος, δεν πρόκειται να σας πούμε να το μειώσετε.