E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στη δίνη του παγκόσμιου sell off το ελληνικό χρηματιστήριο: Κατακόρυφη πτώση 7%

Στα τάρταρα και η Ευρώπη

Δημοσίευση 5/8/2024 | 16:08

Στη δίνη του παγκόσμιου sell off το ελληνικό χρηματιστήριο: Κατακόρυφη πτώση 7%
Pexels

Στη δίνη του σημερινού (5.8.2024) παγκοσμίου sell-off βρίσκεται και το χρηματιστήριο στη Λεωφόρο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων βλέποντας τις πιέσεις να εντείνονται περαιτέρω με την πτώση του Γενικού Δείκτη να ξεπερνάει κατά πολύ τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ενώ το πρωί το sell-off είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις κραχ στις αγορές της Ασίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στα χαμηλά ημέρας στις 1.342 μονάδες με πτώση 6,2% και κατακόρυφα αυξημένο τζίρο στα 127 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 30,2 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της πτώσης με βουτιά 8,2% στις 1.151 μονάδες, ο FTSE χάνει 6,3% στις 3.267 μονάδες, όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που βρίσκεται στις 2.075 μονάδες με -6%.

Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες μαζί με τις μετοχές των Metlen, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ είναι στο επίκεντρο των κινήσεων των επενδυτών έχοντας κάνει τον μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας όλες άνω των 5 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Εθνική «κρατάει» τις απώλειες στο -6,7%, η Alpha κινείται στο -7,7% οι ενώ οι Πειραιώς και Eurobank υποχωρούν περισσότερο του -8% πλέον.

Η Metlen κινείται στο -6,3%, η ΔΕΗ στο -7,4%, ο ΟΠΑΠ στο -5,5% και και ο ΟΤΕ στο -5,2%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον FTSE κάτω του -3% περιορίζουν τις απώλειες μόνο δύο μετοχές, της Coca Cola (-2,3%) και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-2,3%).

Αντίθετα, η Aegean υποχωρεί πλέον κατά 8,3%, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του -7% σημειώνουν πλέον επίσης οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Cenergy, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τιτάνας.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intralot πραγματοποιεί βουτιά 10,5% με τζίρο 3 εκατ. η Lavipharm κινείται στο -10,8%, η Profile στο -11,3% και η Optima στο -10,7%. Βουτιά άνω του 10% πραγματοποιούν επίσης οι Ικτίνος (50 χιλ. ευρώ) και Q&R (170 χιλ.).

Διεθνείς αγορές

Στις ΗΠΑ η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε την Παρασκευή (2.8.2024) η Wall Street με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται στον τεχνολογικό κλάδο. Συγκεκριμένα, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -2,1%, του S&P 500 στο -3,1% και του Nasdaq στο -4,75%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ευρώπη αλλά με τις πιέσεις να αυξάνονται και πλέον τους δείκτες να σημειώνουν απώλειες άνω του 3% σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο γερμανικός DAX στο -3,15%, ο γαλλικός CAC 40 στο -2,5%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -2,85%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -3,6% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -3,1%.

Στην Ασία σήμερα το πρωί, όπως προαναφέρθηκε o Nikkei έκλεισε στο -12,4%, με τον Kospi στην Ν. Κορέα στο -8,8% και τον Taiwan Weighted στην Ταϊβάν στο -4,4%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng περιορίζει την πτώση στο -1,5% και οι δείκτες της ηπειρωτικής Κίνας κάτω του 2%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ υποχωρεί πλέον στο 3,73% με το 2ετές στο 3,68%. Αντίστοιχα στην Ευρώπη ο γαλλικός τίτλος βλέπει τη δική του στο 2,94% και ο γερμανικός στο 2,13% με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στο 3,27%.

Τέλος, το πετρέλαιο Brent διαπραγματεύεται στα 75,4 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 72 δολ. με απώλειες στην περιοχή του -1,8% και για τα δύο συμβόλαια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του υποβλήθηκε ο Αρης Μουγκοπέτρος που τραυματίστηκε από έκρηξη κροτίδας

Ελλάδα 21.04.2025
Η κροτίδα εξερράγη στα χέρια του, κατά τη διάρκεια παραδοσιακού γλεντιού στα Τριπόταμα Αχαΐας

Μεγάλη θλίψη – Γνωστή δημοσιογράφος πέθανε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ελλάδα 21.04.2025
Η συγκινητική ανακοίνωση της οικογένειας μέσω Facebook

Επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου και στα διόδια του Ρίο

Ελλάδα 21.04.2025
Η επιστροφή των εκδρομέων ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο - Τουλάχιστον 2.500 αυτοκίνητα ανά ώρα στο ρεύμα προς Αθήνα

Πάσχα 2026: Ποια ημερομηνία θα εορταστεί του χρόνου

Ελλάδα 21.04.2025
Πολύ νωρίτερα θα πέσει το Πάσχα το 2026

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου ‑ Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

Κόσμος 21.04.2025
Η Καθολική Εκκλησία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναμονής και αποφάσεων - Το Κονκλάβιο των καρδιναλίων καλείται να επιλέξει τον επόμενο Ποντίφικα

Πάπας Φραγκίσκος: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο μετά τον θάνατο του Ποντίφικα

Κόσμος 21.04.2025
Τι ισχύει από την ώρα του θανάτου μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του

Αρης Μουγκοπέτρος: Υπέστη σοβαρό τραυματισμό από έκρηξη κροτίδας σε γλέντι στα Τριπόταμα

Ελλάδα 21.04.2025
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο ΚΑΤ

Επέστρεψαν στη Μύκονο τα «χρυσά» καλαμαράκια – Τουρίστες πλήρωσαν 285 ευρώ για μία μόνο μερίδα

Ελλάδα 21.04.2025
«Εστίαση, παραλίες, ξαπλώστρες κλπ, συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό με τις τιμές, σαν μη συμβαίνει τίποτα» λέει τουριστικός πράκτορας στο νησί

Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος

Κόσμος 21.04.2025
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου 2025

Ηράκλειο: Μαζί με τον «Ιούδα», έκαψαν και κάδους απορριμμάτων, παγκάκια και φανάρια

Ελλάδα 21.04.2025
Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηρακλείου αναφέρθηκε στο συμβάν.