Πόσο βρώμικος είναι τελικά ο Σηκουάνας;
Στον Σηκουάνα απαγορευόταν το κολύμπι εδώ και έναν αιώνα και μέχρι πριν λίγες εβδομάδες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 6/8/2024 | 17:36
Ο Σηκουάνας ποταμός, που διατρέχει την καρδιά του Παρισιού, είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς ποταμούς στον κόσμο. Ωστόσο, η ομορφιά του έχει συχνά επισκιαστεί από τα προβλήματα ρύπανσης που τον πλήττουν.
Η Claire Michel, αθλήτρια του Βελγίου στο τρίαθλο, η οποία αγωνίστηκε την Τετάρτη, προσβλήθηκε από το εντεροαιμοραγικό βακτηρίδιο E. coli και νοσηλεύτηκε. Αυτό οδήγησε την Ολυμπιακή ομάδα τριάθλου του Βελγίου να αποσυρθεί από τη μεικτή σκυταλοδρομία. O Ελβετός Adrien Briffod αποσύρθηκε λόγω γαστρεντερίτιδας.
Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, το Παρίσι είχε θέσει ως στόχο να καταστήσει τον Σηκουάνα κατάλληλο για κολύμπι.
Πριν πέντε μέρες ωστόσο, τα επίπεδα ρύπανσης του Σηκουάνα ήταν πολύ πιο κάτω από τα επιβλαβή όρια για τους αθλητές που έλαβαν μέρος στο Ολυμπιακό Τρίαθλο, όπως δήλωσε και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις των Αρχών για την ποιότητα των νερών του Σηκουάνα αθλητές που κολύμπησαν στο ποτάμι φαίνεται να μη συμμερίζονται την άποψη αυτή. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της Βελγίδας αθλήτριας Jolien Vermeylen η οποία όπως είπε ένιωσε «αηδιασμένη» από αυτά που αντίκρισε.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, ο Σηκουάνας έχει αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα ρύπανσης, κυρίως λόγω βιομηχανικών αποβλήτων, αγροτικών απορροών και ανεπεξέργαστων λυμάτων.
Η Claire Michel, αθλήτρια του Βελγίου στο τρίαθλο, η οποία αγωνίστηκε την Τετάρτη, προσβλήθηκε από το εντεροαιμοραγικό βακτηρίδιο E. coli. O Ελβετός Adrien Briffod αποσύρθηκε λόγω γαστρεντερίτιδας.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της Βελγίδας αθλήτριας Jolien Vermeylen η οποία όπως είπε ένιωσε «αηδιασμένη» από αυτά που αντίκρισε.
Κατά τη διάρκεια δε του 20ού αιώνα, η ρύπανση του Σηκουάνα έφτασε σε ανησυχητικά επίπεδα. Οι βιομηχανικές μονάδες και τα εργοστάσια που βρίσκονται κατά μήκος των όχθων του ποταμού απορρίπτουν τα απόβλητά τους απευθείας στο νερό, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Επιπλέον, τα ανεπεξέργαστα αστικά λύματα συνέβαλαν σημαντικά στην επιβάρυνση του ποταμού με οργανικούς ρύπους και παθογόνους μικροοργανισμούς.
Από τα μέσα του 20ού αιώνα ωστόσο, οι γαλλικές αρχές άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των νερών του Σηκουάνα. Εισήγαγαν αυστηρότερους κανονισμούς για τα βιομηχανικά απορρίματα και βελτίωσαν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Αυτά τα μέτρα συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση των ρύπων που εισέρχονται στον ποταμό.
Η συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα των υδάτων έχει επίσης οδηγήσει σε βελτιώσεις. Η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα της ΕΕ στοχεύει στην επίτευξη "καλής κατάστασης" για όλα τα υδάτινα σώματα, τόσο σε οικολογικό όσο και σε χημικό επίπεδο.
Οι αρχές του Παρισιού άρχισαν να εργάζονται για την βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος και, μέχρι το 2015, είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο για να κάνει τον Σηκουάνα να είναι ασφαλής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο καθαρισμός ήταν ήδη σε εξέλιξη, αλλά οι Αγώνες παρείχαν ένα πρόσθετο κίνητρο για την επιτάχυνση της βελτίωσης του υπάρχοντος αποχετευτικού συστήματος. Το αποχετευτικό σύστημα του Παρισιού έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει τα λύματα και τα όμβρια ύδατα πριν τα διοχετεύσει μέσω υπόγειων καναλιών προς τις μονάδες επεξεργασίας. Σε κάθε συνηθισμένη μέρα λειτουργεί άψογα, αλλά αν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη βροχόπτωση το σύστημα μπορεί να κατακλυστεί.
Επίσης, παρόλο που τα επίπεδα έχουν μειωθεί, ανιχνεύονται ακόμα ίχνη βαρέων μετάλλων και άλλων βιομηχανικών χημικών στον ποταμό.
Πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά στον Σηκουάνα, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την υδρόβια ζωή και ενδεχομένως για την ανθρώπινη υγεία.
Ακόμα, τα επίπεδα των βακτηρίων είναι περιστασιακά υψηλά, ειδικά μετά από έντονες βροχοπτώσεις, όταν τα ανεπεξέργαστα απορροές μπορούν να εισέλθουν στον ποταμό, καθιστώντας το νερό μη ασφαλές για δραστηριότητες όπως το κολύμπι.