E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα καταφύγια του Ισραήλ: H τελευταία γραμμή άμυνας πριν το χτύπημα των Ιρανών

Τα καταφύγια του Ισραήλ ενάντια στις βόμβες είναι η τελευταία γραμμή άμυνας καθώς πλησιάζει το χτύπημα του Ιράν. Χτισμένα εδώ και δεκαετίες, τα οχυρά είναι εύκολα προσβάσιμα για το 65% περίπου των Ισραηλινών.

Δημοσίευση 7/8/2024 | 10:50

Τα καταφύγια του Ισραήλ: H τελευταία γραμμή άμυνας πριν το χτύπημα των Ιρανών

Όταν ηχούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής, οι Ισραηλινοί ξέρουν εδώ και δεκαετίες πού να πάνε, σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα bunker που χρονολογείται εδώ και πέντε δεκαετίες και είναι κατασκευασμένο για να αντέχει τους περισσότερους συμβατικούς πυραύλους.

Αυτή η εξοικείωση εξηγεί εν μέρει τη διάθεση σε πολλές ισραηλινές πόλεις, όπου οι άνθρωποι είναι νευρικοί αλλά δεν πανικοβάλλονται καθώς πλανάται ο κίνδυνος επίθεσης από το Ιράν και τους συμμάχους του. Οι καλοκαιρινές δραστηριότητες για τα παιδιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα παντοπωλεία είναι πλήρως εξοπλισμένα. Ο στρατός δεν έχει θέσει όρια στις δημόσιες συγκεντρώσεις και συνιστά στους ανθρώπους να συνεχίσουν κανονικά την καθημερινότητά τους. Τα καταφύγια βομβών σε ορισμένες πόλεις δεν έχουν καν ανοίξει ακόμη.

Η κύρια άμυνα του Ισραήλ έναντι μιας πιθανής πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στην περιοχή θα είναι το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας της χώρας. Έχει καλό ιστορικό και με τη βοήθεια των Η.Π.Α. και άλλων συμμάχων, κατέρριψε το 99% των 300 και πλέον πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν τον Απρίλιο από το Ιράν στην πρώτη του άμεση επίθεση στο Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί βασίζονται επίσης στα καταφύγια βομβών που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους αμάχους από επιθέσεις και έχουν κατασκευαστεί και βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της 76χρονης ιστορίας της χώρας. Πολλοί πιστεύουν σε αυτά γι'αυτό και δεν φοβούνται καθώς το Ισραήλ για μία ακόμη φορά βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. «Θα μπορούσε να υπάρξει πραγματικό χάος», είπε ο Όφερ Σαμπτάι, 39 ετών, προγραμματιστής που ζει στο Τελ Αβίβ. «Αλλά νιώθω πολύ ασφαλής».

Από τη δεκαετία του 1970, οι ισραηλινές πόλεις άρχισαν να χτίζουν ένα σύστημα δημόσιων υπόγειων καταφυγίων για την προστασία των κατοίκων από βομβαρδισμούς από αέρος. Το 1991, το Ιράκ, τότε υπό την ηγεσία του Σαντάμ Χουσεΐν, εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους Scud στο Ισραήλ, χτυπώντας και καταστρέφοντας πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και η Χάιφα. Τον επόμενο χρόνο, το Ισραήλ ψήφισε νόμο που επέβαλλε καταφύγια βομβών σε κάθε νέο κτήριο.

Σήμερα, περίπου το 65% των Ισραηλινών έχουν ένα δωμάτιο στο σπίτι ή το διαμέρισμά τους που είναι καταφύγιο, ή ένα καταφύγιο στον όροφό τους που εξυπηρετεί πολλά διαμερίσματα ή ζουν κοντά σε δημόσιο καταφύγιο, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο ασφαλείας. Τα καταφύγια βομβών στα διαμερίσματα είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα και βαριές μεταλλικές πόρτες. Εκτός από την πόρτα και ένα οχυρωμένο παράθυρο, δεν ξεχωρίζουν σε μεγάλο βαθμό από ένα κανονικό δωμάτιο. Πολλοί Ισραηλινοί τα έχουν μετατρέψει στα υπνοδωμάτια των παιδιών τους, έτσι ώστε τα παιδιά να είναι πιο ασφαλή όταν κοιμούνται.


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αυτά τα καταφύγια προστατεύουν κυρίως τους Ισραηλινούς από ρουκέτες μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύονται από τη Γάζα ή τον Λίβανο. Τώρα οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν την προοπτική των πυραύλων κρουζ και των βαλλιστικών πυραύλων με σημαντικά μεγαλύτερες κεφαλές που εκτοξεύονται από χιλιάδες μίλια μακριά.


Σύμφωνα με τον ισραηλινό αξιωματούχο ασφαλείας, η τρέχουσα υποδομή θα πρέπει να προστατεύει τους Ισραηλινούς από επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, καθώς σχεδιάστηκαν για να αντέχουν στην έκρηξη και τα θραύσματα που παράγονται από πυραύλους Scud από το Ιράκ.

Τα καταφύγια των διαμερισμάτων είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη και αν το κτίριο καταρρεύσει, θα παραμείνουν όρθια ως ξεχωριστός οχυρωμένος πύργος. Ένα άμεσο χτύπημα στο ίδιο το καταφύγιο πιθανότατα θα σκότωνε όσους βρίσκονταν μέσα, είπε ο αξιωματούχος. Όμως, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αυτό θα ήταν απίθανο λόγω των μικρών επιφανειών των εσωτερικών καταφυγίων.


Περίπου το ένα τρίτο των Ισραηλινών δεν έχουν καταφύγιο για βόμβες στο κτήριο τους ή ζουν αρκετά κοντά σε δημόσιο καταφύγιο όπου μπορούν να φθάσουν προτού προσγειωθεί πύραυλος ή πύραυλος. Αυτοί είναι σε μεγάλο βαθμό άνθρωποι που ζουν σε φτωχότερες περιοχές, όπως στην ύπαιθρο, κοινότητες της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ και γειτονιές με χαμηλότερο εισόδημα σε πόλεις όπου κατασκευάστηκαν κτήρια πολύ πριν τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί για τα καταφύγια.

Οι Ισραηλινοί στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Τελ Αβίβ, που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, έχουν περίπου 60 δευτερόλεπτα για να μπουν σε ένα καταφύγιο μόλις ακούσουν σειρήνα. Όσοι ζουν στα σύνορα κοντά στη Γάζα ή τον Λίβανο έχουν μόλις 10 δευτερόλεπτα για να βρουν καταφύγιο.

Στο Τελ Αβίβ, την οικονομική πρωτεύουσα του Ισραήλ, υπάρχουν 168 υπόγεια δημόσια καταφύγια βομβών και 356 συνολικά, εάν συμπεριληφθούν και εκείνα που υπάρχουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή άλλα δημοτικά κτήρια. Οι τοποθεσίες τους είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της πόλης και οι πορτοκαλί πινακίδες στους δρόμους ενημερώνουν τους ανθρώπους πώς να φτάσουν σε αυτές.

Ένα μεσαίου μεγέθους δημόσιο καταφύγιο είναι περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα και μπορεί άνετα να χωρέσει περίπου 200 άτομα σε σπαρτιατικά καταλύματα. Διαθέτουν μπάνια, μικρή κουζίνα, ντους και συστήματα φιλτραρίσματος αέρα. Πρόσφατα, η πόλη άρχισε να προσθέτει Wi-Fi σε μερικά από τα υπόγεια καταφύγια. Όσοι βρίσκονται σε υπέργεια καταφύγια, τον πιο συνηθισμένο δηλαδή τύπο, έχουν συνήθως συνδέσεις στο διαδίκτυο.
Στο εσωτερικό, οι άνθρωποι συνήθως ελέγχουν μέσω των social media για να δουν πού προσγειώνονται οι πύραυλοι. Επίσης παραδόξως είναι πολύ κοινωνικά μέρη, όπου οι γείτονες ή οι μελλοντικοί σύντροφοι μπορούν να συναντηθούν για πρώτη φορά. Οι άνθρωποι υποτίθεται ότι μένουν σε καταφύγια για 10 λεπτά μετά την τελευταία σειρήνα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιους να μπαίνουν και να βγαίνουν νωρίτερα.

Παρά την απειλή μιας επικείμενης αεροπορικής επίθεσης, τα υπόγεια καταφύγια γύρω από το Τελ Αβίβ είναι επί του παρόντος κλειδωμένα. Οι δημοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έως ότου ο ισραηλινός στρατός δώσει εντολή να ανοίξουν καταφύγια λόγω επικείμενης απειλής, θα παραμείνουν κλειστά. Οι πινακίδες στις πόρτες λένε ότι θα ξεκλειδώσουν αυτόματα όταν σβήσουν οι σειρήνες στην πόλη. Αυτό το σύστημα, αν και εξοργίζει ορισμένους κατοίκους, έχει σκοπό να εμποδίζει τους ανθρώπους να κοιμούνται ή να αφοδεύουν στα καταφύγια, ένα σύνηθες φαινόμενο πριν τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα.

Πολλοί στο Ισραήλ έχουν εφοδιαστεί με εμφιαλωμένο νερό και κονσέρβες εν αναμονή μιας ιρανικής επίθεσης. Η διοίκηση του Ισραήλ συνιστά φαγητό και νερό λίγων ημερών καθώς και ιατρικό εξοπλισμό σε ιδιωτικά καταφύγια βομβών ή κοινόχρηστα καταφύγια μέσα σε κτήρια κατοικιών. Οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για την αποθήκευση των ειδών πρώτης ανάγκης. Τα δημόσια καταφύγια έχουν πηγή νερού έκτακτης ανάγκης, αλλά όχι τροφή.

Η Σασάρ Ζιβόνι, 26 ετών, η οποία ήταν ένα από τα πολλά άτομα που κάθονταν έξω από ένα καφέ στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης, είπε ότι δεν είχε προμηθευτεί εμφιαλωμένο νερό ή άλλα αγαθά. «Η αγορά νερού με κάνει να νιώθω νευρική», είπε. «Προτιμώ να μην αγοράσω και ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλά». Μια φίλη που καθόταν δίπλα της, η οποία αρνήθηκε να δώσει το όνομά της, είπε ότι δεν είχε καταφύγιο για βόμβες στο κτήριο της και δεν ήξερε πού ήταν το πιο κοντινό. «Απλώς θα πάω στη σκάλα και θα ελπίζω για το καλύτερο», είπε

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σακελλαροπούλου: Το μήνυμά της μετά την αποχώρησή της από την προεδρία της Δημοκρατίας

Πολιτική 15.01.2025
Εμφανής η δυσφορία - Δεν ανέφερε καν το όνομα του διαδόχου της

Εθνική Αμυνα: Ανθρωπος έπεσε στις γραμμές του μετρό ‑ Τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας στη Γραμμή 3

Ελλάδα 15.01.2025
Στις γραμμές του μετρό στον σταθμό Εθνική Αμυνα έπεσε ένας άνθρωπος, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πολιτική 15.01.2025
Ανακοίνωσε την πρόταση για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Χαλκιδική: Έκλεψαν χρηματοκιβώτιο με κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ

Ελλάδα 15.01.2025
Μπροστά σε μία άκρως δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε μία 76χρονη

Ρεύμα: Τι αλλάζει από τις 17 Ιανουαρίου στα τιμολόγια ‑ Πως θα διαμορφωθούν τα νέα ωράρια

Οικονομία 15.01.2025
Εξαιρετικά σημαντικές θα είναι οι αλλαγές που έρχονται στα τιμολόγια ενέργειας

Περιστέρι: Φοβούνται τον μυστηριώδη άνδρα που αυνανίζεται ‑ Τι αναφέρουν μαρτυρίες

Ελλάδα 15.01.2025
Η Αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό του μυστηριώδη άνδρα που κυνήγησε την 22χρονη κοπέλα με κατεβασμένο το παντελόνι

Πρεμιέρα για τα εισιτήρια με ανέπαφη πληρωμή ‑ Νέα εποχή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Οικονομία 15.01.2025
Ο ΟΑΣΑ εφαρμόζει το σύστημα των ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch)

Καραμολέγκος: Συνεχίζεται η λειτουργία του εργοστασίου μετά τη φωτιά στο Κορωπί

Ελλάδα 15.01.2025
Η φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της Τρίτης

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Στον ανακριτή «Ο Αλλος Ανθρωπος» για δύο αδικήματα

Ελλάδα 15.01.2025
Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος αρνείται όσα του αποδίδονται

Κατερίνη: Μεθυσμένος οδηγός καρφώθηκε σε βιτρίνα καταστήματος

Ελλάδα 15.01.2025
Πληθαίνουν τα τροχαία που προκαλούν οδηγοί υπό επήρεια αλκοόλ

«Τα γεγονότα, όπως περιγράφηκαν, δεν βγάζουν νόημα» λέει έμπειρος χιονοδρόμος για τον σκιέρ που χάθηκε στο Σέλι

Ελλάδα 15.01.2025
Τα ίχνη του είχαν χαθεί τη Δευτέρα (6/1) από το χιονοδρομικό της περιοχής - Την επόμενη ημέρα τον εντόπισαν πυροσβέστες στη θέση «Πριόνια», όπου είχε βρει κατάλυμα σε δασικό φυλάκιο