Το δίκοπο μαχαίρι της ψηφιακής εμμονής: Πώς τα social media «σαπίζουν» το μυαλό μας
Brainrot και μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 12/8/2024 | 10:10
Στην εποχή των social media, το «brainrot» έχει γίνει ένας όρος που έχει απήχηση σε εκατομμύρια. Αρχικά ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε σε εξειδικευμένες κοινότητες του Διαδικτύου για να περιγράψει την εμμονική προσήλωση σε ένα συγκεκριμένο ενδιαφέρον ή θαυμαστή, έχει εξελιχθεί από τότε για να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φαινόμενο: την ψυχική και συναισθηματική εξάντληση που προέρχεται από τη συνεχή έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, το TikTok, το Twitter και το Facebook έχουν γίνει αναπόσπαστα μέρη της καθημερινότητάς μας. Προσφέρουν ατελείωτες ροές περιεχομένου προσαρμοσμένες στις προτιμήσεις μας, συνδέοντάς μας με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και παρέχοντας πλατφόρμες για αυτοέκφραση. Καριέρες έχουν φτιαχτεί, καλλιτέχνες έχουν ανακαλυφθεί, ταλέντα έχουν ξεχωρίσει. Ως εδώ καλά.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι αλγόριθμοι που έχουν σχεδιαστεί για να μας κρατούν αφοσιωμένους μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυτό που πολλοί τώρα αναφέρουν ως «brainrot». Αυτό το brainrot χαρακτηρίζεται από τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, memes, βίντεο και απόψεων που κατακλύζουν τις ροές μας. Είναι η αίσθηση του να είσαι παγιδευμένος σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η γραμμή μεταξύ ψυχαγωγίας και εθισμού θολώνει. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα συχνό στις νεότερες γενιές που έχουν μεγαλώσει με smartphone στο χέρι, αλλά επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών.
Τα συμπτώματα του εγκεφάλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι διακριτικά αλλά διάχυτα:
Ψυχική κόπωση: Μετά από ώρες scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες συχνά αισθάνονται ψυχικά κουρασμένοι. Η συνεχής εισροή περιεχομένου, μεγάλο μέρος του ασήμαντο ή επαναλαμβανόμενο, μπορεί να εξαντλήσει τον εγκέφαλο.
Κατακερματισμός προσοχής: Η γρήγορη εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών τύπων περιεχομένου, βίντεο, εικόνων, κειμένου, μπορεί να κατακερματίσει την προσοχή. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να εστιάσετε σε εργασίες που απαιτούν διαρκή πνευματική προσπάθεια.
Συναισθηματική υπερφόρτωση: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, από χαρά μέχρι θυμό, συχνά διαδοχικά. Αυτό το συναισθηματικό τρενάκι μπορεί να είναι επιβαρυντικό και να οδηγήσει σε συναισθηματικό μούδιασμα ή άγχος.
Διαταραχή ύπνου: Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τους εαυτούς τους να κάνουν κύλιση μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται τα μοτίβα ύπνου. Το μπλε φως από τις οθόνες παρεμβαίνει επίσης στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.
Μειωμένη παραγωγικότητα: Ο πειρασμός να ελέγξετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της εργασίας ή της μελέτης μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγικότητα. Αυτό που ξεκινά ως γρήγορος έλεγχος μπορεί να μετατραπεί σε μια ωριαία απόσπαση της προσοχής.
Aυτή η συνεχής διέγερση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ντοπαμίνης, όπου ο εγκέφαλος γίνεται λιγότερο ευαίσθητος στην ευχαρίστηση, απαιτώντας όλο και περισσότερο περιεχόμενο για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτή είναι η ουσία του εγκεφάλου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η συνεχής σύγκριση με άλλους, η έκθεση σε διαδικτυακή τοξικότητα και η πίεση για διατήρηση μιας διαδικτυακής περσόνας μπορεί να επιδεινώσουν αυτά τα ζητήματα. Επιπλέον, η εθιστική φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε παραμέληση των σχέσεων και των ευθυνών της πραγματικής ζωής, απομονώνοντας περαιτέρω τα άτομα.
ΣΤΟΠ!
Είτε είναι για μια μέρα, ένα Σαββατοκύριακο ή περισσότερο, τα διαλείμματα επιτρέπουν στο μυαλό να ξεκουραστεί και να επαναφορτιστεί. Ο καθορισμός ημερήσιων ορίων ή καθορισμένων ωρών για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει επίσης. Και κάτι επίσης σημαντικό.
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΞΙΚΟΙ
Η κατάργηση παρακολούθησης λογαριασμών που συμβάλλουν στον αρνητισμό ή το άγχος σας μπορεί να κάνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο θετική εμπειρία. Η παρακολούθηση λογαριασμών που εμπνέουν ή εκπαιδεύουν μπορεί επίσης να βοηθήσει!
Η αμφιλεγόμενη λεπτομέρεια για τις αμερικανικές εκλογές που τελικά έχει νόημα
Gentle Parenting: Τι είναι, και γιατί πλέον διχάζει τους νέους γονείς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories 17.11.2024